|

Ebeler eski günlerini arıyor

İnsanlık tarihinde yüzyıllarca doğumları gerçekleştiren ebeler, son yıllarda deyim yerindeyse sağlık sistemimizin mengenesine sıkıştı. Hastanelerde hemşirelik yaptırılan ebeler, sezaryenle doğumların artması ile doğum sürecinden de dışlandı. Ebeler, doğumun patronu oldukları itibarlı günlerini arıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2017 Sunday
Güncelleme: 02:50 - 23/04/2017 Sunday
Yeni Şafak
Ebeler mesleğini yapamıyor
Ebeler mesleğini yapamıyor

21-28 Nisan tüm dünyada Ebeler Haftası, 5 Mayıs ise Ebeler Günü olarak kutlanıyor. Hafta boyunca çeşitli etkinliklerle hatırlanan ebeler öte yandan uzun yıllardır mesleklerini sağlıklı bir şekilde icra edemiyor. Aslında ebelik dünyanın en eski mesleklerinden biri. İlk insanlardan bu yana her çağda ve her kültürde doğuma yardım etme, ağrıyı hafifletme ve yenidoğan bebeğe bakım hizmeti sunma gibi görevler ebelere verildi. Ancak ebeler ülkemizde uzun yıllardır adeta yok sayılıyor. Hemşireler ve kadın doğum uzmanı hekimler ebelerden rol çalarken, işlerini yapamayan ebeler sağlık sistemimize küsmüş durumda.

HER İŞİ YAPIYORLAR

Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre ülkemizde 100 bin kişiye 68, DSÖ Avrupa Bölgesinde ise 42 ebe düşüyor. Hemşire sayısı yetersizken ebe sayısı fazla olunca da ebeler hemşire olarak görevlendiriliyor. Ebeler; yoğun bakım, acil servis, ameliyathane, diyaliz ve kan merkezleri ile hasta servislerinde amaçları dışında istihdam ediliyor. Öte yandan son yıllarda yapılan düzenlemeler ülkemizde ebelerin doğuma yardım yetkisini de elinden aldı. Ebeler doğum sürecinden uzaklaştıkça sezaryen oranları arttı ve Türkiye dünyada sezaryen oranı en yüksek ülke haline geldi.

Kaderine terk edildi
Bugün bir yandan üniversitelerde ebelik lisans ve lisansüstü eğitimleri devam ediyor ve sağlık sistemine yeni ebeler katılıyor; diğer yandan ebelerin asli mesleğini yapmalarının önünde engeller bulunuyor. Evlerde doğum yaptırmalarına izin verilmeyen ebeler, takip ettikleri gebelerin doğumları

esnasında da hastanelerin doğumhanelerine kabul edilmiyor. Bir yandan hemşirelerin görevlerini üstlenen ebeler öte yandan hemşireler için açılan bazı sertifika programlarına kabul edilmiyor. Neredeyse cumhuriyet ile yaşıt olan 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da tanımlandığı haliyle kalakalan ebelik adeta kaderine terk edilmiş durumda.
Staj yapacak yer bulamıyoruz

Ebelerin yardımcı sağlık personeli olarak görülmesinden yakınan İstanbul Medipol Üniversitesi Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asiye Kocatürk, yasal düzenlemelerle ebelerin tamamen hekime bağlı hale getirilmesi ve unvan bile kullanamamalarının mesleğin profesyonelleşme sürecini olumsuz etkilediğini düşünüyor. Kocatürk, öğrencilerini staja yerleştirmekte bile zorluk yaşadıklarını kaydediyor.

#Ebelik
#Doğum
#Staj
7 years ago