|

Müzik parmak uçlarında

Def Rap adlı grup, işitme engellilerin müzikle arasını iyi tutmayı hedefliyor. Gruba destek veren ünlü Rapçi Fuat Ergin, "Arkadaşlarımız müziği duymuyor ama içlerinde hissediyorlar" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2017 Pazar
Güncelleme: 04:24 - 18/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İşitme engelli bireylerden oluşan Def Rap adlı müzik grubu, toplumsal hayatta dışlanan engelli bireylerin seslerini ellerin sık kullanıldığı rap müzik yoluyla duyurmaya çalışıyor.
İşitme engelli bireylerden oluşan Def Rap adlı müzik grubu, toplumsal hayatta dışlanan engelli bireylerin seslerini ellerin sık kullanıldığı rap müzik yoluyla duyurmaya çalışıyor.

İşitme engelli bireyler günlük yaşam içinde pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Onlarla birebir iletişim kurmadan da ne tür engelleri olduğu anlaşılmıyor. Onların yaşadığı sorunlara farkındalık sağlayamayı amaçlayan Def Rap adlı grup, işaret diliyle rap müzik yaparak onların bu sorunlarına parmak basıyor. Üstelik bu grubun üyeleri olan Oğuzhan Mete, Leon Tufan ve Erdem Karayel de işitme engelli. Çocukluk yaşlarından itibaren rap müziğe gönül veren bu gençler, sahne performanslarıyla da dikkat çekiyor. Rap sanatçısı Fuat Ergin ve projenin fikir babası Erdem Dilbaz'ın öncülüğünde ortaya çıkan grubun asıl amacı ise toplumsal hayattan dışlanan engelli bireylerin seslerini bir nebze olsun duyurabilmek. Grubun müzik direktörü Rap Sanatçısı Fuat Ergin, grup üyelerinin yaşam hikayelerinden yola çıkarak söz yazarlığı yaparken önümüzdeki günlerde konserler vermeye başlayacaklarını da belirtiyor. Sabancı Vakfı tarafından düzenlenen Ekim Zamanı programında bir araya geldiğimiz Def Rap'i gelin yakından tanıyalım.

KÜSLÜĞÜ ORTADAN KALDIRMAK İSTEDİK

Dep Rap'in prodüktörü Erdem Dilbaz, işitme engelli bireylerin neler söylemek istediklerini her zaman merak ettiğini söyleyerek "Yanlarından geçtiğimiz insanların sayısız hikayeleri var. Bu insanların içerisinde engelli olanları gözünden ya da fiziğinden tanıyabiliriz. İşitme engellilerin ise ne tür sorunları olduğunu onlarla birebir konuşmadan anlayamıyoruz. Çoğu engelliler gibi onlar da sosyal hayattan dışlanıyorlar. Duymayan ve konuşanlar arasında küslük oluşuyor. Bu çalışmamızla bunun önüne geçebiliriz diye düşündüm. Bu fikir aklıma geldiğinde Fuat ile birlikte rap klipleri izliyorduk ve dedim ki 'Bu rapçiler ellerini çok hareket ettiriyorlar ama bu boşa gidiyor.' Bunun üzerine bir şey koyalım istedik ve işaret dilinin rap müziğe çok iyi uyabileceğine karar kıldık. Bu şekilde başlamış olduk" diyor. Projelerini hayata geçirmek için Türk işaret dili ve kültürünü öğrenmeye başladıklarını ifade eden Dilbaz, "Sonrasında sahnede çalışan işitme engelli arkadaşlarımızla bir araya geldik. Bize işaret dilini öğreten arkadaşımız Buket Ela Demirel de tanıdığı kimseleri davet etti ve ortaya çok güzel bir ekip çıktı" diyor.

  • SOSYAL HAYATTA ÇOK BAŞARILILAR
  • Grup üyelerinin çok iyi tiyatro yaptığını belirten Dilbaz, "Grubumuz işitme sorununun aslında engel olmadığını gösteriyor. Grubumuzdaki her arkadaş kendini anlatmak için sabırsızlanan dışa dönük insanlar. Erdem Karayel doğuştan işitme engelli. Okul yıllarında çok büyük sıkıntılar yaşamış ama bu onu yıldıramamış. Ardından üniversiteyi kazanmış. Tiyatro ve pandomime merak sararak hayata tutunmuş. Şu an devlet memuru olarak çalışıyor. Leon Tufan da doğuştan işitme engelli. Çok küçük yaşlardan itibaren resim yapmaya başlamış. Üniversitede web tasarımı okumuş ve break dans ile hip hop öğrenmiş. Şu an bir yerde tasarımcı olarak çalışıyor. Oğuzhan Mete'nin engeli ise doğumundan sonra ortaya çıkmış. Mete, rap müziği çocukluğunda çok seviyormuş. Müzisyen olamayacağını düşündüğü için bu hayalini askıya almış. Almanya'dan Türkiye'ye döndüğünde İşitme Engelliler Basketbol Milli Takımı'nda oynamış. Bu arkadaşlarımızın hem iyi bir sosyal hayatı var hem de Def Rap'te çok güzel performans sergiliyorlar. Bizim çalışmalarımızı ve yapacağımız konserleri takip etmek isteyenler 'Eller Konuşur' adlı sitemizi ve Youtube, Facebook ve İnstagram sayfalarımızı ziyaret edebilirler" diye konuşuyor.
ONLARIN HİKAYESİNİ YAZIYORUM

Grubun müzik direktörü Fuat Ergin ise son iki yıldır bu proje üzerine çalıştıklarını ifade ederek "Grup üyelerimizin yaşam hikayelerinden sözler yazarak bunu rap müziğe çeviriyorum. Onların dünyasında karşılığı olan kelimeleri kullanmaya çalışıyorum. Çünkü her zaman yazdığım gibi sözler yazmam mümkün değildi. Onların en büyük problemi iletişim. Söz yazarken de onlarla sürekli iletişim halinde oluyorum. Onlardan da talepler geliyor. Biz Def Rap projemizle onlara da bir kapı açmış olduk. 'İşte bu bizim hikayemiz' diye bir parça yaptık. Hepsinin hikayesi de bu parçada olacak. Bunun da video klibini çekeceğiz. Önümüzdeki süreçlerde konserlerimiz olacak. Reaksiyonları da o zaman göreceğiz. Geçtiğimiz aylarda sözlerini yine benim işitme engelli arkadaşlarımızla konuşarak yazdığım ve tüm dijital platformlarda dinleyiciyle buluşan "Eller konuşur" adlı videomuzu yayınladık. İşitme engelli arkadaşlarımız ritim tutabilsin diye karaoke halinde Türkçe ve İngilizce altyazıyla ulusal ve uluslararası televizyon kanallarında da yayınlandı" şeklinde konuşuyor.

  • Diğer duyularıyla hissediyorlar
  • 1994 yılından beri rap müzik yaptığını söyleyen Rap Sanatçısı Fuat Ergin, "Bu zamana kadar çok sayıda çocukla çalıştım. Workshoplar düzenledim. Rap müziğin ve hip hopun eğitici kültüründen geliyorum. Rapte çok fazla kelime bulunuyor ve kelimeler kendini tekrar etmiyor. Bir rap şarkısından bütün pop albünüme yetecek kadar söz çıkar. Biz şarkılarımızda çok şeyi özetleriz " diyerek devam ediyor: "İşitme engelli arkadaşlarımız da müziği duymuyorlar ama yerin titreşiminden ve baslardan o müziği içlerinde hissediyorlar. Break dans yapıyor. Ayrıca hepsinin işitme cihazı var. Bizim gibi duymuyor olabilirler ama diğer duyuları gelişmiş bir halde."

#DefRap
#İşitme Engelliler
#Rap
#Müzik
6 yıl önce