|

Engelleri yıkıp geçtiler

Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak belirlenen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engellilerin yaşama tutunma mücadelesine dikkat çekiyor. Sosyal hayatta, iş hayatında ve özel hayatta sık sık zorluklarla karşılaşan engellilerin azmi ve başarısı ise birçok kişiye ders veriyor.

Yeni Şafak
12:24 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 14:21 - 3/12/2016 Cumartesi
3 Aralık, tüm dünyada Engelliler Günü olarak kabul ediliyor.
3 Aralık, tüm dünyada Engelliler Günü olarak kabul ediliyor.

Dünya Engelliler Günü, çeşitli kazalardan dolayı veya doğuştan engelli vatandaşların hayatın tüm alanlarında varlık göstermelerine yardımcı olma bilincine dikkat çekiyor.



Son yıllarda engellilere yönelik farkındalık çalışmalarının artması ile engelli bireylerin topluma kazandırılması amaçlanıyor. Onların hayatlarını kolaylaştırmak için yapılan organizasyonlarda olumlu sonuçlar alınıyor.



Engelli bireyler ve aileleri özel hayatlarında ise hala pek çok zorluğun üstesinden gelmek için uğraşıyor. Bunun yanısıra tüm umutlarıyla sosyal hayatta varolma çabaları hiç eksilmiyor. Bazen engelli olmayan bir bireyin yapamayacağı işleri başarı ile yapabiliyorlar. İşte engellerin yerle bir olduğu hayatlardan birkaç örnek...



Okula gitmeden 2 kitap yazdı

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşayan doğuştan bedensel ve konuşma engelli 15 yaşındaki Azad Özdemir, azmederek okula gitmeden hem okuma yazmayı söktü hem de iki kitap yazdı.


Özdemir ailesinin en büyük çocuğu Azad, ailesinin özel ilgisi ve azmi sonucu okuma yazmayı öğrendi. Dayısının yönlendirmesiyle küçük yaşta şair ve yazarlığa merak salan küçük Azad, aradan geçen iki yıllık süre zarfında içeriği tamamen kendisine ait olan bir şiir ve bir de hikaye kitabı yazdı. Bununla da yetinmeyen küçük Azad'ın birçok şiiri de engellilerle ilgili dergi ve yayında yerini aldı.


Eli öpülesi örnek anne

Elazığ'da 3 çocuk annesi, bir yandan engelli eşi ve çocuğuna bakıyor, diğer yandan da zihinsel engelli çocuklara ablalık yapıyor.


3 çocuklu Kamile ve Ürfi Atalay çifti, ilk çocukları 36 yaşındaki Ümmü Gülsüm'ün zihinsel engelli doğmasının ardından kendilerini engellilere adadı. 1990 yılından itibaren kendi çocukları ve engellilerle ilgilenen Atalay çiftinden, emekli öğretmen Ürfi Atalay da 2012 yılında trafik kazası geçirdi. Doktorların yaşamasına ümit vermediği Ürfi Atalay, eşi Kamile Atalay'ın desteğiyle hayata tutundu. Kocasının da engelli kalmasıyla birlikte tüm hayatını, eşi ve kızına adayan Kamile Atalay, hem onlara bebek gibi bakıyor, zihinsel engellilerle sosyal etkinliklere katılarak onlara ablalık yapıyor.


2 bin numarayı ezbere biliyor


Ordu'nun Fatsa İlçe Devlet Hastanesi'nde santral görevlisi olarak çalışan görme engelli Osman Bayır, bin 500 ile 2 bin numarayı ezbere biliyor. Bayır'ı 2 kilometre uzaklıktaki işyerine yaya olarak eşi Hacile Bayır götürüyor.


40 yaşındaki Osman Bayır isimli görme engelli vatandaş, 12 yaşında glokom göz tansiyonundan görme yetisini kaybettiğini belirtti. Göz tansiyonu nedeniyle iki gözünü de kaybeden görme engelli Osman Bayır 10 yıl önce evlendiği doğuştan kollarından engelli olan eşi Hacile Bayır ile yaşam mücadelesi görenlerden takdir topluyor.


Gönül gözüyle hafız oldular

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde doğuştan görme engelli 2'si kardeş 3 kişi tüm zorluklara rağmen en büyük hayalleri olan Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip gönül gözüyle hafız oldular.


Silvan ilçesinin Kumgölü Mahallesi Dört Çatı mezrasında oturan doğuştan görme engelli 26 yaşındaki Reşat ve 24 yaşındaki Kamuran Aytan kardeşler ile ilçe merkezinde oturan Yusuf Güzeç, Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin mutluluğunu yaşıyor.


Zorluğa ve sıkıntılara rağmen Kur'an-ı Kerim'i bir yılda ezberleyen Aytan kardeşler ile Yusuf Güzeç'in en büyük hayali ise ileride çok iyi bir hafız olabilmek.


Müzik öğretmeni olma hayali

Doğuştan yürüme engelli 17 yaşındaki Mehmet Kaya, öğretmen olup çocuklara müzik eğitimi verme hayali kuruyor.


İstinye Anadolu Lisesi öğrencisi olan Kaya, engelinden dolayı okula gidemediği için evde eğitim alıyor.


Herkese örnek oluyor

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin (AÖF) İkinci Üniversite programında öğrenim gören görme engelli Abidin Karademir, hayattaki başarısı ile tüm engelli vatandaşlara örnek oluyor.


Yıllar önce geçirdiği Behçet hastalığıyla görme yetisini kaybeden Abidin Karademir, yaptığı işlerdeki gösterdiği başarılarla tüm engellilere ışık tutuyor. Sosyal ve sportif alanda birçok faaliyette bulunan Karademir, okulda olan başarısıyla da göz dolduruyor. Bugüne kadar arkadaşları ve ailesinin desteğiyle bu günlere geldiğini ifade eden Karademir, engelli vatandaşlara örnek olarak, onların da hayata tutunmalarını istiyor.

Çocuklarla yaşama tutundu

MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde 9 aylıkken geçirdiği çocuk felci sonucu iki ayağı tutmayan 36 yaşındaki Seden Serin, çocuklar sayesinde yaşama tutundu.


Mezitli Belediyesi bünyesindeki Kitap Okuyan Çocuklar Oyun Kitaplığı'nda taşeron firmada 1 yıl önce işe başlayan Seden Serin, miniklere kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra, çocuklarla birlikte hayal kurma, deney yapma, oyun hamuru, parmak boyası yapıp hep birlikte keyifli zaman geçiriyor. Akülü arabasıyla çocukları gezdiren Serin, veliler ve çocuklarla birlikte şarkılar da söylüyor.

Roman yazdı

Adana'da görme engelli 30 yaşındaki Türkçe öğretmeni Buket Gülekoğlu 'Ölümün Gölgesinde' adlı roman yazdı. Bununla da yetinmeyen Gülekoğlu, Bilmecelerle Türkçe, Hayvanlar Orkestrası ve Yeryüzü Masalı adını verdiği üç kitabını daha basım aşamasına getirdi.


İlkokulu bitirdikten sonra yavaş yavaş görme engelinin ortaya çıktığını söyleyen Gülekoğlu, öncelerinde gözlük kullanarak hayatına devam edebildiğini ancak zamanla bu imkanı da kaybettiğini dile getirdi.

Görme engellilere ışık oluyor

Doğuştan görme engelli 30 yaşındaki Erzurumlu Türkçe öğretmeni Alper Tanyeli, büyük bir çaba sonucu edindiği mesleğini sürdürdüğü görme engelliler okulundaki "ışıksız" öğrencilerine, kendi ayakları üzerinde durabileceklerini anlatmaya çalışıyor.

Tek parmakla kitap imzaladı

Ordu'da kas hastası 21 yaşındaki Erdinç Yılmaz'ın, kullanabildiği iki parmağı ile bilgisayarda yazmaya başladığı ve tek parmağıyla tamamlayabildiği kitabı için imza günü düzenlendi.




#Engelliler Günü
#Birleşmiş Milletler
7 yıl önce