|

Erken teşhis iyileşme oranını artırıyor

Pek çok kanser türünde olduğu gibi en önemli sebebi yoğun sigara ve alkol tüketimi olan baş boyun kanserleri hakkında bilgi veren Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nden Doç. Dr. Berrin Pehlivan, baş boyun kanserlerinin erken teşhis edilmesi halinde, yüzde 80-90 oranında iyileşme sağlanabileceğine dikkat çekti.

Yeni Şafak
14:23 - 3/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:37 - 3/02/2016 Çarşamba
IHA

Baş boyun kanserlerinin, baş boyun derisinden tükürük bezlerine, kulak kepçesine kadar pek çok noktaya yerleşebildiğini belirten Doç. Dr. Pehlivan, bu kanserlerin, ağız içi, geniz, ses telleri, yutak ve burun arkasındaki sinüs denilen boşluklarda meydana gelen kanser türlerini içerdiğini söyledi. Baş boyun kanserlerinin hangi türleri kapsadığını da dile getiren Doç. Dr. Pehlivan, "En sık görülen baş boyun kanseri gırtlak kanseridir. Nazofarenks kanserleri de Türkiye ve Asya'da sıklıkla görülüyor. Sigara ve alkol kullanımının yoğun olduğu kişilerde ortaya çıkan ağız içi kanserleri ve yutak kanserleri ile sinüs kanserleri de baş boyun kanserleri arasında sayılabilir" dedi.



Erken fark edilme olasılığı yüksek


Baş boyun kanserlerinin akciğer, meme veya prostat kanserleri kadar sık görülmediğini ifade eden Doç. Dr. Pehlivan, "Ancak bu kanser türünün belirtilerinin diğerlerine oranla fark edilme olasılığı daha fazla. Çünkü bu kanser türleri yutma, solunum gibi çok önemli fonksiyonların olduğu bölgelere yerleşiyor. Bu sayede de bulguların erkenden fark edilmesi mümkün" diye konuştu.



"Erken evrede tedavi çok kolay"


Baş boyun kanserlerinin erken dönemde fark edilmesi halinde radyoterapi veya cerrahi yollarla tedavi edilebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Pehlivan, "Böylece hastanın iyileşme oranı yüzde 80-90 gibi oldukça yüksek oranlara çıkabiliyor. Erken evrede yakalanırsa tedavi çok kolaydır ve bu hastalıktan kurtulma şansına sahip olur hasta, ancak ileri evrelerde durum zorlaşmaktadır. Baş boyun kanserleri, çok hassas yapıların olduğu yeme, içme, duyma ve konuşma fonksiyonlarının olduğu bir bölge olduğu için hastalığın kendisi kadar uygulanacak tedaviler de bu bölgenin fonksiyonlarının zarar görmesine sebep olabilir ve hastanın tedavi süreci sonrasındaki hayat kalitesi etkilenebilir" ifadelerini kaydetti.



"Farkındalık oluşturulması gerekiyor"


Baş boyun kanserleri hakkında farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Pehlivan, "Bu konunun medyada daha fazla yer alması gerekiyor. Bunun dışında kişiler, hastalık hakkında daha fazla bilinçlendirilmeli. Alkol ve sigara kullanımının kanserin en önemli nedenlerinden olduğu düşünülürse bu alışkanlıkları bırakmaya yönelik çabaların da arttırılması, ağız içi hijyeninin öneminin daha fazla vurgulanması gerekiyor" diyerek sözlerini sürdürdü.



Baş Boyun Kanserleri Sempozyumu


Baş boyun kanserleri hakkında farkındalık oluşturmak ve güncel tedavi yöntemlerini masaya yatırmak adına 'Baş Boyun Kanserlerindeki Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu' gerçekleştirileceğinden de söz eden Doç. Dr. Pehlivan, etkinlik hakkında bilgiler verdi.



Baş boyun kanserleri konusunda hem uluslararası hem de ulusal alanda uzman birçok cerrahın, tıbbi onkoloğun, radyasyon onkoloğunun, radyoloğun ve genetikçinin etkinliğe katılacağını ifade eden Doç .Dr. Pehlivan, "Oldukça geniş kapsamlı bir organizasyon olacak. Hem hastalığa genetik yaklaşım ve sebepleri hakkında bilgi vereceğiz hem de yeni tedavi yaklaşımlarını anlatacağız. Çünkü bu konuda hem radyoterapi hem cerrahi çok şanslı. Teknolojik gelişmelere paralel olarak çok ciddi yol alındı" dedi.



Sempozyumun amacını 'farkındalık oluşturmak' şeklinde özetleyen Doç. Dr. Pehlivan, "Çünkü bu hastalığa yakalanan hastalarımızı erken evrede fark ederek tedavi etmek istiyoruz. Bu kanser türleri çok özenli tedaviler gerektirdiği için de hastaların tecrübesi olan özelleşmiş merkezlerde tedavi olması gerekiyor" diyerek konuşmasını noktaladı.

#baş boyun kanseri
#kanser
#iyileşme
#erken tanı
#tedavi
8 yıl önce
default-profile-img