|

Erzurum'un sinemaya ihtiyacı var

Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen Kar Film Festivali sinemacılarla öğrencileri bir araya getirdi. 150 filmin başvurduğu yarışmada kazananlar ödüllendirildi. Çok sayıda konuğun katıldığı festivale öğrencilerin ilgisi büyük olurken, festival Erzurum’un sinemaya olan ihtiyacını da bir kez daha hatırlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/03/2016 Pazar
Güncelleme: 01:09 - 20/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Geçtiğimiz iki yıl takip etme şansı bulduğum Kar Film Festivali için bu yıl bir kez daha Erzurum'daydım. Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 12.si düzenlenen festival, sinema sektöründen çok sayıda konuğu bir hafta boyunca sinema öğrencileriyle buluşturdu. Soğuk hava ve yağan kara, yağmura aldırmayan öğrenciler festival salonunu doldurarak etkinliğe olan ilgilerini gösterdi. Sinema sevgilerini sorulara yansıtarak konukları terleten öğrenciler, her etkinlik sonrası yakın markaja aldıkları misafirlerle sohbet etti, fotoğraflar çektirdi. Diriliş dizisi ekibinin ziyareti nedeniyle bu yıl birkaç gün gün erken başlayan Kar Film Festivali'nin son gününde de kısa film yarışması nedeniyle yoğun bir heyecan vardı.



“DİRİLİŞ” İZDİHAMI


İletişim Fakültesi öğrencilerinin sektörden isimlerle buluşmasını amaçlayan festival ekibi bu yıl Diriliş adlı dizinin senarist ve oyuncularını ağırladı. Ekibin hava alanında davul-zurna ve halk oyunlarıyla karşılanması kara mizah örneği olurken, Erzurumluların yoğun ilgi gösterdiği programda salonun yetersiz kalması nedeniyle öğrencilerin büyük bölümü kapıda kaldı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu hayranların tezahüratları soru-cevap faslını akamete uğrattı. İyi niyet ve özverili çabalarla gerçekleştirilen program, hesap edilemeyen izdiham ve bazı aksaklıklar nedeniyle eleştirilere maruz kalsa da, Erzurum ve Türkiye çapında ses getirdi.





HASSAS AÇILIŞ TAKDİR TOPLADI


16 Mart'ta gerçekleştirilen 12. Kar Film Festivali'nin resmi açılışı için planlanan eğlence ve konserler, Ankara'da düzenlenen terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Açılış konuşmasında üniversite olarak ülke genelinde yaşanan acılara duyarsız kalamadıklarını ifade eden festival koordinatörü Yar. Doç. Dr. İrfan Hıdıroğlu, saldırılar karşısında tek yürek olunması gerektiği mesajını verdi. Eğlence ve konser iptalleri bilgisi üniversite öğrencileri tarafından yoğun alkışla desteklenirken, vatandaşlar da duyarlılığı takdir etti.



USTALAR TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI




Festival kapsamında bu yıl ünlü oyuncular, sinema sektörünün çeşitli dallarından uzmanlar ve TV dünyasının önemli isimleri öğrencilerle bir araya geldi. Yeşilçam'ın usta isimlerinden Yusuf Sezgin, Tuğrul Meteer, Nuri Alço ve Selahattin Taşdöğen, düzenlenen panelde anılarını öğrencilerle paylaşarak, onlardan gelen sorulara yanıtlar verdi. Ünlü yönetmen Yüksel Aksu, duayen görüntü yönetmenlerinden Sabri Savcı, Doğadaki İnsan programının sunucusu Serdar Kılıç ve ekibi, NTV Haber Editörü Muhammed Eren ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Haldun Narmanlıoğlu, Yeni Söz Gazetesi Kültür Sanat Editörü Ahmet Dur, Sabah Gazetesi Web sitesi haber müdürü Ökkeş Koska ve diğer konuklar, yaptıkları konuşmalarla tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Sinema yazarı dostum Murat Tolga Şen ile birer söyleşi yaparak buluştuğumuz öğrencilerin sinema yazarlığına ilgileri de bizi mutlu etti.





FESTİVAL GELİŞTİRİLMELİ


12 yıldır aralıksız düzenlenen Kar Film Festivali, Erzurum için büyük önem taşıyor. Bir yandan İletişim Fakültesi'ne bağlı bölümlerde okuyan öğrencileri sektörün tecrübeli isimleriyle buluşturan festival, öte yandan Erzurumlular için de ayrı bir motivasyon aracı oluyor. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, festival koordinatörü Yar. Doç. Dr. İrfan Hıdıroğlu ile festival ekibinde yer alan hocalar Yavuz Küçükalkan, Yelda Korkut, Cüneyt Korkut ve Ayhan Doğan'ın büyük emek verdiği etkinliğe dair önceki yıllarda yönelttiğim bazı eleştirileri de yenilemekte fayda görüyorum. Hem öğrenciler hem de vatandaşlar için önemli bir sinema etkinliği olan Kar Film Festivali'nin hala kampüsün dışına çıkamamış olması büyük eksiklik. Program ayrıntıları ve akış noktasındaki düzenlemeler daha titiz sürdürülmeli, festival mutlaka work-shop, sergi, gezi, özel gösterim ve diğer bazı etkinliklerle zenginleştirilmeli. Sinemaya ilgileri aşikar olan Erzurum'un bu tür samimi ve değerli çabaların büyüyüp, gelişmesine ihtiyacı var zira.





KISA'LAR ÖDÜLLENDİRİLDİ


Festival kapsamında düzenlenen kısa film yarışmasının kazananları da kapanış gecesinde ödüllendirildi. 12. Uluslararası Kar Film Festivalinde dallara göre ödül alan isimler şöyle:


Kurgusal Film Kategorisi; 1.Ferhat Barış Zengin (Mağrib), 2.Karas Canisov (Yedi), 3.Melodi Tözüm (Misofonya)


Deneysel Film Kategorisi;1. Ezgi Büşra Çınar (Evcilik), 2. Furkan Yazgeç (Ayna) 3. Ezgi Büşra Çınar (Enkaz)


Belgesel Film Kategorisi; 1. Yavuz Selim Taşçıoğlu (Dağların Oğlu), 2.Hayrulla Rahmatilla Uulu (Tatil), 3. Ahmet Bikic (Misafir)


Animasyon Film Kategorisi; 1. Koray Söğüt (Meşin Yuvarlak), 2.Özge Boz (Makas), Reklam Film Kategorisi


#Kar Film Festivali
#Erzurum Atatürk Üniversitesi
#Uğur Yavuz
#İrfan Hıdıroğlu
#Yavuz Küçükalkan
#Yelda Korkut
#Cüneyt Korkut
8 yıl önce