|

Ev ve bahçe temizliği egzersiz sayılmaz!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, yaşam boyu sağlıklı bir kalbe sahip olmak için düzenli egzersiz ve beslenme ile sigaradan uzak durmanın gerekli olduğunu söyledi. Şeker ve obezitenin de kalp hastalıklarına yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Seyfeli, düzenli ve doğal beslenmenin önemine dikkat çekerek ev ve bahçe temizliği gibi işlerin egzersizin yerini tutmadığını belirtti.

Yeni Şafak
17:18 - 20/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:18 - 20/04/2016 Çarşamba
IHA

Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82?sinin sebebinin

kalp

ve damar hastalıkları olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr.

Ergün

Seyfeli, kalp ve damar hastalıklarından dolayı her yıl Türkiye'de yaklaşık 200-250 bin, dünyada da ise 18 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkaran diğer riskler arasında ise şeker, obezite, hareketsiz yaşam ve

beslenme

bozukluğu yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Seyfeli, yaşam boyu

sağlık

lı bir kalbe sahip olmak için yapılması gerekenleri, düzenli yürüyüş ve beslenme, bol sebze, meyve tüketimi ve sigaradan uzak durmak olarak sıraladı.



Kalbi korumak için egzersiz yapın


Özellikle açık alanlarda haftanın 3-4 veya her günü en az 30-45 dakika tempolu yürüyüşler yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Seyfeli, ?Örneğin kalp hızı 70 olan bir kişinin kalp hızını 120 atıma çıkaracak tempoda yürüyüş yapması gerekiyor. Kalp hızının ne kadar arttığı dijital tansiyon aletleri ile kolayca takip edilebiliyor. Egzersizin süresi yanında tipi de önem teşkil ediyor.

Kalp sağlığı

için halter, barfiks, ağırlık kaldırma gibi egzersizlerden kaçınarak; yürüyüş, yüzme ve aerobik aktiviteler yapılması gerekiyor" diye konuştu.





Sigaradan uzak durun!


Kalp sağlığını korumak için en önemli faktörlerden birinin de doğal gıda sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi ve organik olmasına dikkat etmek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Seyfeli, ?Bunların yanı sıra yağlı ve sindirimi zor gıdalardan uzak durulması, tuz tüketiminin de olabildiğince azaltılması önem teşkil ediyor. Beslenmenin mutlaka dengeli olması gerekiyor. Özetle, sofradan doymadan kalkılmalı ve hepsini yemeden her şeyden yeteri kadar yenilmeli" dedi.



Sigara kullanımının kalp hastalıklarında diğer unsurlarla karşılaştırıldığında yüzde 20'lik paya sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Seyfeli, kalp krizi riskinin sigarayı bırakan kişilerde kalp hastalığı birkaç yıl içinde yüzde 50, içme süresi ve miktarına bağlı olarak 10-15 yıl içinde düşeceğini dile getirdi.





Evi temizlemek fiziksel aktivite değil


Prof. Dr. Ergün Seyfeli, kalp damar hastalıklarından korunmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:



"Fiziksel aktivite mutlaka egzersiz yapmayı gerektiriyor. Sadece bahçe işleriyle uğraşmak ya da evi temizlemek küçük kalori harcamalarına neden olsa da fiziksel egzersizlerin yerini tutmaz. Aktivite düzeyinin bir anda değil yavaş yavaş artırılması gerekiyor. Az da olsa devamlı yapılan egzersizlerinde kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri var. Bulunulan ortamların yakınındaki fiziksel aktivite olanakları yoğun iş temposunda kişilerin aktiviteye ulaşması açısından kolaylık sağlıyor, Şekerli gıdaları veya çikolatayı bir anda kesmek yerine bu ihtiyacı karşılayabilecek çeşitli meyveler tüketilmesi öneriliyor. Tuz miktarının günde 1 tatlı kaşığına karşılık gelen 5 gramdan fazla tüketilmemesi gerekiyor. Beslenme sırasında porsiyonları gözden geçirerek daha küçük tabaklar kullanılması, vücudun ihtiyaç duyduğundan fazlasını almanın önüne geçiyor. Evde sigara içilmemesinin önlenmesi, tüm aile bireyleri için ileride doğabilecek

sağlık

sorunlarının önüne geçiyor. Çocuklara sigaranın zararlarının detaylı bir biçimde anlatılması; içen kişilerin de bırakmak için uzmanlardan destek alması gerekiyor. Düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırılması, erken teşhis açısından önem taşıyor. Kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeyleri, kilo ve vücut kitle indeksinin her yıl takip edilmesi gerekiyor"




#Prof. Dr. Ergün Seyfeli
#Kardiyoloji
#Kardiyolog
#Kalp sağlığı
#Kalp
8 yıl önce