|

Facebook üzerinden şaşırtan dolandırıcılık

Her geçen gün kendilerine yeni bir yöntem bulan dolandırıcıların son adresi sosyal medya oldu. Yardımsever insanlara ulaşıp onları sömüren dolandırıcılar, binlerce lirayı çeşitli sebeplerle hesaplarına aktardı. Bunlardan biri de Facebook hesabından insanlara televizyon programlarıyla ilgili bilgi vererek iletişime geçen, sonrasında yardım kampanyaları düzenleyen 'Gerçek Haber' isimli hesap. 'Gamze Erten' kullanıcı adını kullanan kişi binlerce lirayı topladıktan sonra kayıplara karıştı.

Yeni Şafak
11:27 - 2/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 15:08 - 2/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
İnsanlara telefonla ulaşarak binlerce lirasını dolandıran sahtekarlar şimdi de sosyal medya hesaplarına yöneldi.
İnsanlara telefonla ulaşarak binlerce lirasını dolandıran sahtekarlar şimdi de sosyal medya hesaplarına yöneldi.

Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık hikayesi ortaya çıkmasın. Kendini telefonda polis, savcı, avukat olarak tanıtarak dolandırıcılık yapanların yanında şimdi de sosyal medya sahtekarları çoğaldı. Facebook hesabından onlarca kişiyi kandıran 'Gerçek Haber' isimli hesap sahibi kayıplara karıştı. Takipçileri, 'Gerçek Haber' isimli hesabı 'Gamze Erten' kullanıcı adı ile kullanan kişinin cinsiyetini bile bilmediklerini söyledi.



İlk önce televizyon programlarında kamera arkasında yaşananları ifşa ederek çevresini oluşturan Gerçek Haber hesabının sahibi düzenlediği çekilişler ile takipçi sayısını arttırdı. Takipçileri arasında bulunan Sevcan Dik, hesap sahibinin kırtasiye seti, bir yıllık bebek bezi gibi çekilişler düzenlediğini ifade etti. Dolandırıcının yalnızca birkaç çekiliş hediyesini göndererek insanların güvenini kazandığını söyleyen Sevcan Dik, bazılarının hediyesini ise yollamadığını kaydetti.



İlaç için binlerce lira topladı


En son, Diyarbakır'da yaşayan ve aylık ilaç masrafı 4 bin lira olan bir ailenin hikayesini takipçileriyle paylaşan hesap sahibi yardım kampanyası başlattı. Ç.Y. isimli kadını da hesaba yönetici yapan dolandırıcı, paraların onun hesabına aktarılmasını sağladı. Toplanan yardımların Ç.Y.'den kendi hesabına geçirilmesini isteyen dolandırıcı, Ç.Y.'yi de kandırarak parasını aldı. Hesabın gerçek sahibi olan dolandırıcı 4 bin liralık ilaç parasının tamamını bu şekilde temin etti.





Sadece bir kişiden 3 bin lira aldı


Takipçiler arasında yer alan Sevcan Dik, dolandırıcı kişinin çok inandırıcı olduğunu ve yardımsever insanların iyi niyetlerini suistimal ettiğini söyledi. Kendisinin de yardım yapmaya niyetlendiğini fakat zaman bulamadığı için gerçekleştiremediğini ifade eden Dik, dolandırıcının kimilerini de "Ben polisim" diye kandırdığını belirtti.



Yurt dışından 800 avro toplayan dolandırıcı, Türkiye'de yaşayan bir takipçisinden de 3 bin lira para aldı. Paraları topladıktan sonra hesabını dondurarak ortadan kaybolan dolandırıcı için, Ç.Y. isimli kadın savcılığa suç duyurusunda bulundu.

#Dolandırıcı
#Facebook
8 yıl önce