|

Fen ve sosyal bilimler İmam Hatiplerle buluşuyor

Her anne baba çocuğunun geleceğini düşünmek ve garanti altına almakla mükelleftir. Bu sebeple çocuğuna ihtimam gösterir, onun en iyi okulları okuyarak seçkin bir meslek sahibi olması için mücadele eder. Bu çaba takdire şayandır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2017 Cuma
Güncelleme: 07:45 - 7/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Abdulbaki MURAT-
Bahçelievler Şehit Mehmet Karaaslan AİHL Müdürü

Kahir ekseriyeti Müslüman olan ve maziden aldığı güçle atide bir medeniyet tasavvuru olan ülkemizin, gençliğinin eğitimi hususunda safi fenni ilimler ile yetinmesi kabul edilebilir bir eğitim düşüncesi/gerçeği değildir. Öğrencilerimizi fenni ilimlerin yanında, bizi biz yapan değerleri bilen ve manevi yönden donanımlı, ahlak sahibi kişiler olarak yetiştirmek fevkalade önemlidir. Bu konuda yapılan yanlışlar telafisi zor arızalara yol açabilir.

Mesela “Bin yıl süreceği” iddiaları ile kesintisiz eğitim sekiz yıla çıkarılarak din eğitimine önemli bir darbe vurulmak istenmiş ve ne yazık ki gençlik telafisi pek zor olan kayıp yıllara mahkum edilmişti. O yılların ürünleri olan günümüz gençliğinin içinde bulunduğu buhranlar manzumesi her geçen gün gündemi daha fazla meşgul etmektedir.

OLGUNLAŞMA
SÜRECİNE GEÇİŞ

Bu netameli sürecin ürünü olan bireylerin bir kısmı akademik olarak uyuşturulmuş, robotlaştırılmış; “adın ne?” sorusuna “şıkları söyler misin?” diyecek kadar hayattan koparılmış diğer tarafta bu çılgın, yorucu yarışa giremeyenler ise ne yazık ki kulvarın dışına itilerek berhava edilmiştir. Mesleki ve sanat eğitimi ise yorum yapılamayacak kadar vahim hale getirilmiştir. Ayrı bir tartışma konusu olduğu için buraya girmiyorum.

İmam Hatiplerle ilgili süreç ise özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yakın takibi ve himayeleri ile önemli bir atılım hamlesine dönüşerek ülkemizin ve insanlığın ihtiyaç duyduğu dindar gençlik yetiştirmeye dair engeller/tuzaklar elimine edilmiştir. Hamdolsun İmam Hatiplerin sayıları önemli oranda artmıştır. Geldiğimiz noktada artık İmam Hatiplerin olgunlaşma sürecine geçiş yaptık diyebiliriz. Şimdi bu değerli süreci çok iyi yönetmek/yürütmek gerektiği ortadadır.

Diğer yandan İmam Hatiplerde var olan ancak fen, sosyal, anadolu ve diğer mesleki liselerde olmayan dini eğitimden niçin bu okulların mahrum bırakıldığı zihinleri kurcalayan önemli bir soru idi. Neticede eğitimde eşitlik ilkesi gereğince devletin herkesi din eğitiminden istifade ettirmesi gibi bir vazifesinin olduğu aşikardır. Haftada bir saat (son kararla iki saat oldu) dinler tarihi ağırlıklı ders ile bu ihtiyacın giderilemeyeceği bir vakıadır.

Özellikle Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine giden akademik başarısı yüksek olan, memleketimizin beyin takımı diyebileceğimiz ve potansiyel lider adaylarının çıkabileceği bu okullardaki öğrencilerin din eğitiminden mahrum bırakılmaları büyük bir hata idi.

İlk zamanlar bu okullara tercihli olarak dini eğitim monte edilmesi konuşulsa da bu pek kabul görmedi. Fakat şimdi bu gereklilik Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yeni bir çalışma ile giderilmiş gibi görünüyor.

Esasen Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu konuda uzun zamandır ders çalışıyor idi. Süreç İmam Hatiplerle Fen ve Sosyal Bilimlerin buluşması ile sadece çözülmekle kalmamış adeta taçlandırılmıştır. Bu sistemi halkımıza iyi anlatabilirsek tarihi bir adım olacağı muhakkaktır.

MEDENİYET DEĞERLERİNE SAHİP İDEALİST GENÇLİK

Bu yeni durumla beraber Fen ve Sosyal Bilimler Proje/Program okullarının tamamında öğrenciler Fen ve Sosyal Bilimler alanında olabildiğince fazla ders alarak bir üst öğrenime hazırlanacaklardır. Dolayısıyla bu okullardaki ders yükü aşağı yukarı Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri ile aynıdır. Tabii ki İmam Hatipleri özgün kılan Kur’an, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Akaid, Dinler Tarihi gibi dersler ise aynen korunmaktadır.

Öte yandan bu okullar üniversitelerle de çeşitli protokoller yaparak öğrencilere araştırma ve inceleme yöntemlerini öğretecek, ilave akademik bilgi ve deneyim kazandıracaktır. Tabii ki mezun dernekleri ve STK ların çalışmaları da proje içinde mündemiç olan planlamalardandır.

İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje/Program okuluna gelen öğrenciler kabiliyetleri doğrultusunda ilgili alana yönlendirilecektir. Ortaya konan bu çalışma disiplini ile öğrenciler donanımlı, yabancı dil bilen, özgüveni yüksek, kendi medeniyet değerlerinin farkında olarak idealist bir şekilde yetiştirileceklerdir.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu tip okulları belirlerken okulların fiziki altyapılarına, eğitim donatı imkanlarına ve muadillerine göre farklı/avantajlı olmalarına bakarak bir taramadan geçirmiş olup bu okulların öğrencilere sunduğu imkanlar değerlendirildiğinde eşdeğerlerine göre fevkalade ön plana çıktığı görülmektedir. O halde bu okulları tercih edecek öğrenciler müfredatın gerektirdiği derslere ilave olarak dil eğitimi başta olmak üzere sportif, kültürel, sosyal ve sanatsal olarak çeşitli imkanlara da sahip olacaklardır.

2016/2017 Eğitim yılında bazı okullarda pilot olarak uygulanan Okuyan Yediler, Kırk Şair-Şiir Etkinlikleri, Kırk Hadis-Ayet Etkinlikleri, Öğrenci Panelleri, Münazaralar, Müze İle Eğitim, Genç Bilginler Bilim Çalışmaları vb… faaliyetler ise öğrencilerin standardın dışında/üstünde ve donanımlı olarak yetişmelerinde fevkalade etkili olan ve özellikle öğrencileri sosyal sorumluluk anlamında ayrıcalıklı kılan çalışmalar olmuştur. Şimdi bu faaliyetler daha organizeli olarak program okullarına da teşmil edilerek olgunlaştırılacaktır.

KALİTE YÜKSELECEK

İmam Hatip Lisesi Fen Ve Sosyal Bilimler Proje/Program okullarımızı seçen öğrenciler diğer Fen Liselerinde olduğu gibi 10. Sınıftan itibaren alan seçimi yapacaklardır. Öğrencilerin dersteki başarıları, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda okul, öğrenci, veli üçlüsünün ortaklaşa kararı ile belirlenecektir. Bu belirlemeden sonra öğrenci belirlediği alan ile ilgili 10. Sınıfta 2 saat, 11. Sınıfta 19 saat, 12. Sınıfta 20 saat ders almış olacaktır.

Tüm bu yeniliklerin Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yapılacak olması ise ortaklık, rekabet ve kalite bakımından çalışmaların seviyesini yükseltecektir. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün atölyelerinin durmadan çalıştığını, ortaya konan projelerden tahmin etmek zor olmasa gerektir.

Devrim niteliğindeki bu karar özetle akademik olarak öncü, sosyal bilimlere aşina, milli ve manevi değerleri özümsemiş aynı zamanda dünyayı tanıyan ve ülkemizin zengin köklerinden gelen değerler üzerine medeniyet inşa etme ideali olan öğrencilerimizi yetiştirmek için düşünülmüş, tasarlanmış ve ortaya konmuş tam bir vizyon ve misyon projesi olarak görülmektedir. Türkiye’nin pek çok yerinde oluşturulan “İmam Hatip Lisesi Fen Ve Sosyal Bilimler Program/Proje Okulları” TEOG dan yüksek puan almış olan başarılı öğrencilere kapılarını sonuna kadar açmış olarak beklemektedirler. Lütfen tarihi fırsatı kaçırmayınız…

#TEOG
#Fen
#Sosyal Bilimler
7 yıl önce