|

Fikri padişaha kim verdi?

Osmanlı tarihine mührünü vurmuş her padişahın ardında bir sır vardır elbet. Bu sır olsa olsa Padişahların Akıl Hocaları’dır diyebiliriz. Tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu.

Yeni Şafak
15:57 - 17/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 13:00 - 17/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Osmanlı tarihinin kıymetli kalemlerinden Yavuz Bahadıroğlu'nun son kitabı, Padişahların Akıl Hocaları Nesil Yayınları'ndan çıktı. Bu kitapta yazar, Kayı Boyu'nun küçük bir beylikten cihana nam salan koca Osmanlı Devleti'ne dönüşürken yönetim ve idaresinde olan hükümdarların akıl hocaları, fikir üstatları, gönül erlerini konu ediyor.



DEVLET OLMA YOLUNDA


Ertuğrul'a Bizans sınırına giderek burada cihat etmesini öğütleyen ahi şeyhlerinden, İstanbul'un fethi sırasında Fatih'e umut ve ümit aşılayan Akşemseddin'e kadar padişahlara yol ve yön göstermiş önemli şahsiyetler kitabın baş kahramanları. Aynı zamanda Osmanlı'ya ilham kaynağı olan Hazreti Peygamber, ilk dört halife ve peygamber hanımları da ayrı ayrı başlıklar altında inceleniyor.


Padişahların Akıl Hocaları, tarihe mührünü vurmuş namlı hükümdarların ardındaki önemli düşünce adamlarının varlığından söz ediyor. Ve bunun devlet olma yolunda ne derece öneme sahip olduğunu vurguluyor. Padişahların Akıl Hocaları; geçmişin, yaşanmışlıkların, tarihî olayların salt anlatımını yapmıyor.


Peki ya ne yapıyor? Bunu yapmak yerine, günümüz idare ve yöneticilerine dahi fikir verecek, ufuk açacak bir tarzda oynatıyor kalemini. Padişahların Akıl Hocaları; tesadüfen zirveye çıkılamayacağını, çıkılsa bile orada kalınamayacağını, umutsuz ve ümitsiz hiçbir başarının gerçekleşemeyeceğini, hiçbir hedefe ulaşılamayacağını, hayal kurmadan maksada hâsıl olunamayacağını anlatıyor.



HAYAL KURMAYI ÖĞRENMEK


Mesela; II. Mehmed'e Fatih olma hayalini aşılayan, İstanbul'un fethi düşünü görmesini sağlayan ve en önemlisi bu hayali Fatih'le beraber gören bir hocası vardır. Bu hoca kim mi dediniz? Bu hoca Molla Hüsrev'den başkası değildir. Fatih, Molla Hüsrev'den bütün hayatını şekillendirecek bir şey öğrenmiştir: Hayal kurmak! Evet, Fatih Sultan Mehmed'in hayalleri sınırsızdır, dizginsizdir… Molla Hüsrev, “Bırak hayal kurmayı!” dememektedir. Hayallerini, ümitlerini kırmak yerine o da talebesi II. Mehmed'le beraber hayal kurmaktadır. Bu hayal: İstanbul'un fethidir. Fethedilemeyeni fethetmek, ele geçirilemeyeni elde etmek yani.



YIKILMAZ SURLAR DEVASA TOPLAR


Sonuç olarak bu hayalleri yolunda: Kâh minare boyu kule inşa ederler, kâh gemileri karada yüzdürürler, kâh yıkılmaz surları yıkmak için devasa toplar döktürürler. Yani hayallerinin önündeki engelleri bir bir aşmaya azmederler… İşte böyle bir fikir, böyle bir şuur ve inanç aşılayan hocaları konu ediniyor Padişahların Akıl Hocaları...



Kitabın künyesi:


Padişahların Akıl Hocaları


Yavuz Bahadıroğlu


Nesil Yayınları


2016


286 sayfa


#Osmanlı
#Yavuz Bahadıroğlu
8 yıl önce