|

Fırtına brandayı kaldırınca Lefke Kapı’nın yeni hali ortaya çıktı

Bursa'daki Tarihi Lefke Kapı'nın kemerli girişinin, orijinal olmadığı iddiasıyla yıkılarak yerine yenisinin inşa edilmesi tepkilere neden olmuştu. Dışarıdan görülmemesi için üzerine örtülen brandayı fırtına uçurunca kapının restore edilmiş hali ortaya çıktı.

Yeni Şafak
17:37 - 11/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:38 - 11/02/2016 Perşembe
DHA

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl 1 milyon 739 bin 335 liraya ihalesi yapılan Bursa İznik Surları Lefke Kapı Restorasyon çalışmalarını yapan firma İmparator Hadrianus (117-138) adına 'Zafer Kapısı' olarak inşa edilen kemer orijinal olmadığı gerekçesiyle yıkıp yerine yenisi yapmaya başladı.



Çalışmalar sırasında kemerin kompresörle yıkılması vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Yıkımın ardından tahta kalıplar kurularak kemer yeniden inşa edilmeye başlandı.



Yıkılarak yenisinin yapılmasına vatandaşlar ve uzmanlar tepki gösterirken, restorasyon çalışmalarını yürüten firma yetkilileri, çalışmaları Anıtlar Kurulunun izni ve projesine göre yaptıklarını belirtti.



Yaklaşık 2 ay önce tamamlanan ve üzeri branda ile kapalı tutulan kemerin yeni hali fırtına sayesinde ortaya çıktı. Şiddetli fırtına üzerindeki brandayı kaldırınca kemerin yeni hali yine cep telefonlarıyla görüntülendi.



Görüntüleri inceleyen İznik Müzesi Eski Müdürü Taylan Sevil, yapılan rölöve ve restorasyon çalışmalarının gayet muntazam olduğunu savunarak, "Daha önce yıkılan kemer orijinaldi. Ancak yine yıkıldı. Yapılan çalışma da göründüğü kadarıyla bir eksik yok" dedi.


#Tarihi Lefke Kapı
#Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Bursa
8 yıl önce