|

Gediz Havzası temizlenecek

Gediz Havzası'nın temizlenmesi için TÜBİTAK tarafından proje yürütülecek.

Yeni Şafak
21:32 - 27/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 18:33 - 27/08/2015 Perşembe
AA

"Günlük Maksimum Toplam Yük Yaklaşımının Gediz Havzası'nda Uygulanması Projesi"nin tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, bu konuda uzun süredir çalışma yürüttüklerini anlattı.



Su kalitesinin sağlanması konusundaki problemlere değinen Kınacı, "Su kalitesinin istenilen düzeye ulaşabilmesi için mevcut yönetmelikler, mevzuat yeterli değil. İkinci husus çok sayıda evsel atık su arıtma tesisi inşa edildi. Şu an çok sayıda atık su arıtma tesisi var ama verimli şekilde çalıştırıldığını söylemek mümkün değil çünkü teknik eleman yetersizliği var" diye konuştu.



Kınacı, bölgede çok sayıda organize sanayi bölgesi olduğunu, bunların tamamına yakının da atık su arıtma tesisi kurduğunu anımsatarak, "Arıtma tesislerinin çalıştırılması yetmiyor. Bu tesisler günlük standartları sağlasa bile nehirdeki su kalitesi istenilen seviyeye ulaşamıyor. OSB'ler başta olmak üzere bütün sanayi tesislerinin artık temiz üretim tekniklerine geçme zamanı geldi. Daha az enerji kullanan, daha az kirletici ham madde üreten sürecin, üretim sistemlerinin geliştirilmesi gerek" değerlendirmesinde bulundu.



TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selma Ayaz da Gediz Havzası ile ilgili koruma eylem planı çalışmalarının, projenin temelini oluşturduğunu söyledi.



Ayaz, "Projemiz 12 Haziran 2015 tarihinde resmi olarak başladı. Çalışmalarımız devam etmekte. Projemizin amacı Gediz Havzası'nın kendi kendini temizlemesi. Mevcut su kalitesine uygun olarak noktasal ve yayılı kirleticiler için deşarj kriterlerini belirlemek, yük sınırlamalarını getirmek amacındayız. Bu amaçla ABD'de uygulanan havza bazlı yönetimi temel alan günlük maksimum toplam yük yaklaşımı uygulanacaktır bu projede" bilgisini aktardı.

#Manisa
#Gediz Nehri Havzası
#Gediz Havzası Koruma Eylem Planı
9 yıl önce