|

Geleneğe modern yorum

İstanbul Modern, geleneksel sanatları güncel tasarımla buluşturan bir platform oluşturdu. Kakma, sedef ve oymanın, moda ve mimari ile buluştuğu projede üretilen eserler, yıl sonuna dek müzede sergilenecek.

Yeni Şafak ve
03:00 - 5/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:26 - 4/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
İsta
nbul Mo
dern

, unutulmaya yüz tutan zanaat ve el sanatları geleneğini, güncel tasarım ve sanat yorumlarıyla buluşturdu. Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu'nun ilk projesinde bakır, ahşap, cam, kemik ve sedefle geleneksel üretim teknikleri yeniden yorumlanarak tasarım objelerine dönüştürüldü. Projeye beş sanatçı/tasarımcı ve dört zanaatkar katıldı.



KEMİKTEN TRAŞ FIRÇASI CAMDAN PEÇETELİK


İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştirilen projede ressam Ekrem Yalçındağ ve moda tasarımcısı Hatice Gökçe sedefkar Fatma Ayran ile, tasarımcı ve iç mimar Atilla Kuzu, kakma ustası Beto Usta olarak bilinen Battal Yakut ile, tasarımcı Adnan Serbest ahşap oyma zanaatkarı Sezgin Yalçın ile, Seyhun Topuz ise Camekan'ın kurucularından Gamze Araz Eskinazi ile buluştu. Çalışmada istiridyeden kol düğmeler, bakır tepsi, kemikten tıraş ve makyaj fırçası, cam peçetelikler dışbudak ağacından tabak gibi eserler ortaya çıktı. Bu eserler yıl sonuna dek İstanbul Modern Mağaza'da sergilenecek.





BU ZAMANA DEK ÖTELEDİK


İç mimar Atilla Kuzu, "Ustalarla bir araya gelmek ötelediğimiz bir konuydu. En hızlı şekilde üretmeye yoğunlaştığımız için biraz ihmal ettik. Bu projede buluştuk" dedi. "Geleneği keşfetme umudunun son yıllarını yaşadığımızı öne sürmek, eksik ve yanlı bir değerlendirme olmaz" diyen Müze Direktörü Levent Çalıkoğlu ise platformun geçmiş ile bugün arasında bağ oluşturacak projeler de kurgulayacağını dile getirdi.



Atölyede buluşmalar


Proje kapsamında üniversite öğrencilerini sanatçı, tasarımcı ve zanaatkarlarla buluşturan atölye faaliyetleri de gerçekleştirildi. Proje şimdi müzede düzenlenecek atölye çalışmalarıyla birlikte çocuk ve gençlerle de buluşacak. Bu sayede gençlerin yaratıcılıklarının geliştirilmesi amaçlanıyor.


#Sedef akma
8 yıl önce