|

Geleneksel sanatlar kadınlara emanet

Geleneksel Sanatlar Derneği’nin yürüttüğü envanter çalışmasıyla Türkiye’nin geleneksel sanat haritası çıkarılıyor. Projeye 2010 yılında İstanbul’un ustalarından başlayan dernek Marmara Bölgesi’ndeki alan çalışmasını tamamladı. İlk verilere göre kadın ustalar erkeklere fark atıyor. En fazla usta ise tezhip alanında.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:39 - 11/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Nilüfer Kurfeyz, tezhip sanatına gönül vermiş sanat hayatında 40 yılı geride bırakmış müzehhibelerimizden sadece biri. Kurfeyz, “Tezhip sanatı bir kadın için en güzel sanatlardan biri. Masanın başında bir ömür geçirebilirim ”diyor.
Nilüfer Kurfeyz, tezhip sanatına gönül vermiş sanat hayatında 40 yılı geride bırakmış müzehhibelerimizden sadece biri. Kurfeyz, “Tezhip sanatı bir kadın için en güzel sanatlardan biri. Masanın başında bir ömür geçirebilirim ”diyor.

Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından Türkiye’nin geleneksel sanat haritası çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen çalışmada ilk alan çalışması Marmara Bölgesi’nde yapıldı. Ustalarının envanter çalışmasına 2010 yılında 'İstanbul Ustaları' ile başlayan dernek, projenin ilk ayağı olarak Marmara Bölgesi’ndeki ustaları tespit etti. Bölgedeki, geleneksel sanatlar ve zanaatlar alanlarında çalışma yapan ustaların, atölyelerin, güzel sanatlar fakültelerinin ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının iletişim bilgileri tek çatıda toplandı. Marmara Bölgesi ustalarına Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova dâhil oldu.

EN YAŞLI USTA 90 YAŞINDA

Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Ahmet Akcan, 21 kişilik ekip tarafından yürütülen envanter çalışması sonucunda çıkan şu bilgileri paylaştı: “Marmara’nın ustaları için yürütülen 7 aylık çalışmanın sonucunda 17 branşta bin 554 ustanın kaydı yapıldı.Bu ustaların 569’unu erkek, 985’ini ise kadınlar oluşturdu. En genç sanatçı 18, en yaşlı usta ise 90 yaşında olarak kayıtlara geçti.”


İSTANBUL ÖNDE

İller arasında İstanbul’un 816 ustayla önde olduğunu dile getiren Akcan, İstanbul’u 67 usta ile Bursa, 30 usta ile Çanakkale, 28 usta ile Balıkesir, 27 usta ile Kocaeli, 22 usta ile Sakarya, 17 usta ile Yalova, 14 usta ile Edirne, 8 usta ile Tekirdağ, 5 usta ile Bilecek, 1 usta ile Kırklareli’nin takip ettiğini söyledi.

Peki en çok hangi alanlarda ustalar öne çıkıyor? Akcan şöyle cevapladı: “Tezhip branşında 265, çini/seramik/ çömlekde 108, ebruda 181, hat branşında 126, minyatürde 105, ahşapta 32, camda 30, ciltte 13, kuyumculukta 30, katı’ branşında 29, işlemede 20, kumaş branşında 18, kalemişinde 14, keçede 13, halı kilim dokuma branşında 10, kaligrafi branşında 8 ve sepet, baston, gölge oyunu, tespih, çalgı yapımı, kispet, kaşık, bez bebek gibi branşlarda ise 33 ustanın ismi envantere alındı.”

  • İLK KİTAP YAYINLANDI
  • Elde edilen ilk veriler bir kitapta toplandı. Aynı zamanda kayıtlar, Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde yayın yapan
    web sitesinde. Kitabın tanıtımı bugün CRR’de yapılacak. Programda ayrıca, 2006 yılından bu yana ömürlerini geleneksel sanatlara vakfetmiş isimlere verilen Gümüş Lale Ödülü, bu yıl ki sahibi Minyatür Sanatçısı Ülker Erke’ye takdim edilecek.

#Geleneksel Sanat
#Sanat
#Kadın
#Türkiye
6 yıl önce