|

Gençler ve çocuklar için kanser riski

Yumuşak doku kanserlerinin, çocukluk ve gençlik çağındaki tüm kanser hastalıklarının yaklaşık yüzde 6,6'sını oluşturduğu bildirildi. Uzmanlar,hastalığın ilk evrede kendini belli etmediğini fakat geç kalınırsa hızla yayıldığını söyledi.

Yeni Şafak
11:53 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:59 - 8/02/2016 Pazartesi
IHA

Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm'ünden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, yumuşak doku kanserinin kol ve bacaklarda tümör oluşumlar ile kendini gösterdiğini belirterek, "Yumuşak doku kanserleri, çocukluk ve gençlik çağındaki tüm kanser hastalıklarının yaklaşık yüzde 6,6'sını oluşturuyor. Hastalık ilk evrelerinde genellikle hiçbir belirti göstermiyor ancak tedavide geç kalındığı takdirde, vücutta hızla yayılabiliyor" dedi.



Yumuşak doku kanserlerinin kas, yağ dokusu, bağ dokusu, damarlar ve sinirlerde görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Aydın, "Vücudun tamamında yumuşak doku bulunduğundan, tümörler vücudun her yerinde oluşabilmektedir. Tümörlerin yüzde 60'ı kollar, bacaklar ve kalçada, yüzde 20'si göğüs ve batında, yaklaşık yüzde 10'u da baş ve boyunda görülmektedir. Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra, sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrıya neden olabilir. Genetik geçiş, lenf sisteminin uzun süren yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan faktörler arasında sayılabilir" diye konuştu.



5 santimden büyük kitlelere dikkat


Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın şöyle devam etti:"Yumuşak doku kanserlerinin yarısı çocukluk yaşında görülen atipik çizgili kas hücrelerinden kaynaklanan ve ender rastlanan kötü huylu tümörlerdir. Farklı dokulardan kaynaklanmalarına rağmen genellikle yumuşak doku kanserlerinin belirtileri benzerdir. Nadir görülen ve sıklıkla geç evrede tanınan tümörler olduğu için tarama programları faydalı olmaktadır. Özellikle yüksek risk taşıyan genetik sendromları olan veya radyasyona maruz kalan kişiler yakından takip edilmelidir. Hastalarda derin yerleşen, ağrılı, az hareket eden ve 5 santimden büyük bir kitle ile karşılaşıldığında yumuşak doku sarkomundan kuşkulanılmalıdır. Tanı için ortopedik onkoloğun yapacağı dikkatli bir muayene ve görüntüleme yöntemleri yeterlidir. Yumuşak doku kanserinin belirtileri ise, kemikler zayıflar ve kırılmalar, eklem şişmeleri ve hassaslığı, yorgunluk, ateş, kilo kaybı ve anemi görülebilir."



#Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm
#Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın
#yumuşak doku kanseri
#çocuk
#bebek
8 yıl önce