|

Genlerimizdeki dönüşümü açığa çıkartacak

Girişimci Yasemin Artut yaptığı özgün tasarımlarla geri dönüşüme dikkat çekmeye çalışıyor. Hiçbir şeyi ziyan etmemenin bizim toplumumuzun genlerinde olduğunu söyleyen Artut, atık ürünler konusunda farkındalık oluşturmak istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/08/2015 dimanche
Güncelleme: 19:42 - 8/08/2015 samedi
Yeni Şafak

Geçmişte annelerimiz hiçbir şeyi ziyan etmez, her şeyi değerlendirirdi. Yoğurt kapları saksı olur, kavanozlar yıkanır tekrar tekrar kullanılır, kavun karpuz kabukları büyükbaş hayvanlara yedirilir, yumurta kabukları bitkilere kalsiyum desteği olarak geri dönerdi. Tabi biz o zamanlar annelerimizin doğal bir geri dönüşüm faaliyeti içinde olduğunu bilmiyorduk. Şimdi hayatımızda tek kullanımlık pet şişeler, organik, elektronik atıklar, piller, camlar var. Bunları basitçe ayırıp geri dönüşüm sürecine sokarak doğaya yeniden armağan edileceğimizi bilsek de pek oralı olmuyoruz. Tasarımcı Yasemin Artut ise insanları geri dönüşüme teşvik edebilmek için bu malzemeleri toplayacağımız son derece şık sepetler ve kutular tasarlıyor. Geri dönüşümü kitlesel hale dönüştürerek herkesin bu bilinci kazanmasını hedefleyen tasarımcı Yasemin Artut malzemenin ve emeğin kıymetini bilen bir kültürden geldiğimizi, aslında geri dönüşümün bizim toplumumuzun genlerinde olduğunu söylüyor.



BİLGİSAYAR PARÇALARINDAN İSİMLİK


Üniversitede Kimya Mühendisliği eğitimi alan ve 2003 senesinden beri geri dönüşüm ve atık üzerine çalışmalar yapan Yasemin Artut, kendisini tasarım girişimcisi olarak tanımlıyor. Kendi tasarım stüdyosunda firmalara tasarım yapan ve bir girişimci olarak da tasarımlarını üretip hayata geçiren Artut'un ilgi alanı çevre ve tasarım. Kadir Has Üniversitesi'nde bilgisayar laboratuvarı için eski bilgisayar parçalarının elektronik atık kısımlarını kullanarak kapı isimlikleri tasarlayan Artut, elektronik atıklara dikkat çekmek istediğini ve böylelikle özgün bir tasarım ortaya çıkarttığını belirtiyor.



ÜNİVERSİTELER İLGİ GÖSTERİYOR


Yasemin Artut, geri dönüşüm yapılacak malzemeleri toplamak için tasarladığı ürünleri de geri dönüştürebilir malzemelerden hazırlıyor. Artut'un tasarladığı Eco Kutu isimli ürün pil, cep telefonu, kablo veya mantar gibi özel atıkların depolanması için masaüstünde kullanılabilecek bir atık kutusu. Üretimi ve satışı yeni başlayan Eco Sepet ise oldukça pratik metal bir kutu. Printer ya da su sebilinin yanında kullanılabilir. Bu sepetin rengini ve üzerinde ne yazılacağına müşteriler karar veriyor. Artut'un tasarladığı bir başka ürün de Greenbin adını verdiği geri dönüşüm ünitesi. Standart çöp torbaları ile kullanabilmesi ile kullanım kolaylığı sağlayan bu üniteleri şu anda Abdullah Gül Üniversitesi kullanıyor. Üniversitelerin de geri dönüşüme bir hayli önem verdiğini söyleyen Artut, ODTÜ için de bir tasarım üzerine çalıştığını ifade ediyor. Artut tasarımlarında tabiat, canlılar, geometri, biyoloji, sosyoloji, psikoloji, malzeme bilimi, teknoloji ve tasarım tarihi kaynaklarından beslendiğini dile getiriyor. Artut, tasarım yaparken nelere dikkat ettiğini şöyle anlatıyor: “Daha az malzeme kullanarak ürünü nasıl yapabilirim? Daha az işgücü ve kaynak ile ürünü nasıl hayata geçirebilirim? gibi sorulara kafa yoruyorum. Gereken ihtiyacı çözen ve estetiği de taşıyan ürünler yapmaya çalışıyorum. "



Geri dönüşüm evde başlar






Herkesin kendi atığından ve çöpünden sorumlu olduğunu belirten tasarımcı “Geri dönüşüm evlerimizde başlar. Bu nedenle herkes ilk önce evlerindeki atıkları ne şekilde toplayacağına dikkat etmeli. Apartmanlarımıza bu konuyla ilgili bir yazı asabiliriz. Belediyelerden yardım alabiliriz. Önce evimiz, sonra apartmanımız derken bunun gittikçe her tarafa yayıldığını göreceğiz. Ve bu düşünüldüğü kadar da zor değil. Dünya kaynaklarını kullanıyoruz ama doğa artık bu atıkları dönüştüremiyor. Bu konuda farkındalık sağlamalıyız” diyor.





#Yasemin Artut
#geri dönüşüm
#Kadir Has Üniversitesi
il y a 9 ans