|

Gönlümüzün şehirlerine yolculuk

Zeynep Aslı Türkeli’nin “Kasdım Budur Şehre Varam, Feryâd ü Figan Koparam” adlı sergisi açıldı. Sergi, ziyaretçileri İstanbul, Mekke ve Medine'ye doğru zahiri bir yolculuğa çıkarıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:59 - 15/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Zeynep Aslı Türkeli
Zeynep Aslı Türkeli

Çalışmalarında görünenin ardındakini keşfetmeyi amaçlayan sanatçı Zeynep Aslı Türkeli'nin İstanbul'daki ilk sergisi “Kasdım Budur Şehre Varam, Feryâd ü Figan Koparam” sanatseverlerle buluştu. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü'nün katkılarıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sergilenen işler, resmin tasavvufî referanslar ile üretilme biçimini ve kadim zamanların diliyle ifade edilmiş bir kâinat tasavvurunun nasıl ilişkilendirildiğini yansıtıyor. Mehmet Çebi Koleksiyonu'nda bulunan 40 eserini bu sergide bir araya getiren Türkeli, sanatseverleri İslâm sanatının en güzel örnekleriyle de buluşturuyor.







HAZİNEYİ KEŞFETTİM


Sanatçı, serginin başlığıyla ilgili olarak eserlerinde şehir ve insan sembolizminin önemli olduğunu vurguluyor. Serginin yolculuğunun İstanbul, Mekke ve Medine şehirlerinin yanı sıra kendi iç dünyasına yönelik olduğunu belirten Türkeli, çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor: "Bu bir manevi yolculuk. Eskilerin diliyle gizli hazineyi, görünenin ardındaki görünmeyeni keşfetmek. İbnü-l Arabi'nin kendi ontolojisiyle de ele aldığı bir şey bu. Ona da değinmeden geçemeyeceğim."



İÇSEL BİR SERÜVEN


Sergideki tüm eserlerin ilk kez ziyaretçiyle buluştuğunun altını çizen Türkeli, ön plana çıkan "şehir" olgusu hakkında ise şunları söylüyor: "Serginin konsepti Yunus Emre'nin özlü sözlerinden oluşuyor. Buradaki şehri zahiri anlamdaki şehir olarak düşünebiliriz. Mutasavvıfların da çok kullandığı bir kelimedir şehir. Hem de insanların içine, kendi şehrine yaptığı yolculuklarla alakası var. Gönül medeniyemizin en önemli şehirleri İstanbul, Mekke ve Medine'yi ele aldım."







Alemde aşktan özge ne var ki


Sanatçının kültür coğrafyamızdan etkiyle çağdaş esintilere de yer vererek resmettiği, "Canım İstanbul", "Alemde Ne Var ki Aştan Özge", "Bana Özlemin Kaldı", "Aşk Ateşi Düştü Taşa" gibi çalışmaların yer aldığı sergi 20 Şubat Pazartesi gününe kadar gezilebilecek.











#Sergi
#İstanbul
#Mekke
#Medine
#İBB
7 yıl önce