|

Göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar

Halk arasında yaygın ancak doğru olmayan pek çok bilginin göz sağlığını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, konu ile ilgili bilgiler vererek, doğru bilinen yanlışları anlattı.

Yeni Şafak
11:57 - 5/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:33 - 5/10/2017 Perşembe
IHA
Göz sağlığında doğru olmayan pek çok bilgi insanları yanlış yönlendiriyor.
Göz sağlığında doğru olmayan pek çok bilgi insanları yanlış yönlendiriyor.
Halk arasında yaygın ancak doğru olmayan pek çok bilginin göz sağlığı konusunda insanların yanlış hareket etmelerine neden olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ümit Beden konu ile ilgili bilgiler verdi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ümit Beden, doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

YANLIŞ: Uzak ve yakın net görüyorsa gözü sağlam demektir.

DOĞRU: Düşük hipermetrop veya astigmat bozuklukları veya tek gözü etkileyen bozukluklar ile sinsi seyreden göz hastalıkları (glokom v.b.)görme keskinliğini etkilemeden ciddi sorunlar yaratabilir.

YANLIŞ: Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltır.

DOĞRU: Dinlendirici gözlük yoktur, gözde düşük miktarda mevcut olan bozukluklar göz yorgunluğuna neden olduğunda bunun giderilmesi gözü rahatlatır. Bu tür gözlükler dinlendirici gözlük olarak yanlış isimlendirilmektedir.

YANLIŞ: Katarakt sadece yaşlılarda olur.

DOĞRU: Katarakt her yaşta olabilir. Özellikle doğuştan itibaren mevcut ise tedavisi aciliyet teşkil edebilir.

YANLIŞ: Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer.

DOĞRU: Bebeklerde göz ve yüz gelişimi tamamlanana kadar şaşılık varmış gibi bir algı oluşabilir. Bu yalancı şaşılıktır. Bu yalancı görüntü yüz gelişimi tamamlandıkça normale döner. Gerçekte şaşılık var ise bu durum kendiliğinden düzelmez. Takip ve tedavi gerektirir. İhmal edilmemelidir.

YANLIŞ: Protez Göze Alışmak Zordur.

DOĞRU: Protez göz kişiye özel yapıldığında hasta için oldukça konforludur. Kozmetik olarak ta oldukça yüz güldürücü olan bu uygulamanın alışma süreci oldukça kısadır.

YANLIŞ: Göz tansiyonu ağrı ile kendini belli eder.

DOĞRU: Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır, belirti vermez. Bu nedenle özellikle ailesinde Glokom loan kişilerin düzenli göz muayenesi olmaları gereklidir.

YANLIŞ: Pörtlek göz sağlık açısından sorun oluşturmaz.

DOĞRU: Pörtlek göz gerek göz sağlığı, gerekse kozmetik ve kişinin psikolojisi açısından sorun oluşturabilir ve tedavisi mümkündür.

YANLIŞ: Göz kapağı düşüklüğü sadece estetik sorundur.

DOĞRU: Göz kapağı göz yüzeyi ve görme fonksiyonu açısından hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle göz kapağı düşüklüğü gibi tüm göz kapak hastalıkları sadece kozmetik değil, sağlık açısından da önemli sorunlardır.
#Göz hastalıkları
#Göz sağlığı
#Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ümit Beden
6 yıl önce