|

"Gündelik Yaşamda Avrupalı Müslümanlar" kitabı tanıtıldı

Avrupa'nın 21 kentinde Müslümanlarla Avrupalıları bir platformda buluşturup analiz eden Nilüfer Göle, "Gündelik Yaşamda Avrupalı Müslümanlar" kitabında Avrupa'nın ve islamafobinin duruşunu anlattı.

Yeni Şafak
13:02 - 4/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:02 - 4/02/2016 Perşembe
AA

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) Kıdemli Araştırmacısı ve Paris Sosyal Bilimler Yüksek Okulu sosyoloji profesörü Nilüfer Göle, "Gündelik Yaşamda Avrupalı Müslümanlar" başlıklı kitabını hazırlarken amacının, Avrupa'nın İslam odaklı yeni bir okumasını yapabilmek olduğunu belirterek, "İlişkileri nasıl daha iyiye götürebiliriz sorusuna cevap aramaktı" dedi.



Göle tarafından kaleme alınan "Gündelik Yaşamda Avrupalı Müslümanlar" başlıklı kitabın tanıtımı, Sabancı Üniversitesi Minerva Han'da düzenlenen toplantıda yapıldı.





Toplantıda konuşan Göle, 2009-2013 yılları arasında Avrupa'nın 21 kentinde göçmen "sıradan Müslümanlar" ile onların Müslüman olmayan komşuları ve hemşehrileri olan "kökten" Avrupalıları yüz yüze tartışma toplantılarında bir araya getiren saha araştırmasının sonuçlarını yorumladı.



Avrupa'da Müslümanlar etrafında oluşan tartışmaların daha çok medyada yer aldığını vurgulayan Göle, şöyle konuştu:



"Avrupa'da son 30 yılda göçmenler, Müslüman olarak meydana çıktılar, örtünmek ve helal yemek yeme arzusuyla. Kamusal alana çıktılar. Avrupa'da bugün İslam'ın kamusal alana çıkmasıyla yeni bir kelime hazinesi çıktı. Cihat, helal, burka, şeriat gibi kavramlar kullanılmaya başlandı. Yeni bir Avrupa okuması ortaya çıktı. Bu sadece Müslümanların artık sadece görünen statüsünde olmaları değil, Avrupa'yı dönüştürücü bir güç olarak ortaya çıktı. Bir taraftan şiddet, bir taraftan bu değerler tartışmasını beraberinde getirerek dönüştürücü bir güç oluyor. Bunun farkına varılması çok zor oldu. Avrupa, İslam'ı her zaman bir problem olarak algılıyor. Müslümanlar da kendilerini mağduriyet ve İslamofobi açısından okuyor. Bu karşılaştırmanın, birbirini dönüştüren bir karşılaştırma olduğunu ve Avrupa'nın haritasını değiştirdiğini düşünüyorum. Biz Avrupa'yı okurken daha çok kıta Avrupa'sı olarak görüyoruz. Bugünkü Müslümanları odağımıza koyduğumuz vakit bambaşka bir harita ortaya çıkıyor. Bu araştırmayı yaparken amacım, Avrupa'nın İslam odaklı yeni bir okumasını yapabilmek ve ilişkileri nasıl daha iyiye götürebiliriz sorusuna cevap aramaktı."



Göle, araştırmanın bir diğer amacının, sokakta kılınan namaz, minareler, camiler, karikatürler, başörtüsü, çarşaf, şeriat, helal gıda ürünleri, sanat, Yahudiler ve Yahudilikle ilişkiler gibi konularda Avrupa kamu alanında ortaya çıkmış çeşitli tartışmalara verilen tepkileri soruşturmak olduğunu söyledi.



Avrupa'da bir "helal yaşam" stilinin ortaya çıktığınıaktaran Göle, helal sertifikasının Müslümanlar için çok önemli olduğunu dile getirdi.



Nilüfer Göle, toplumların geleceğini kurtaracak unsurun kamusal kültürün ortaya çıkması olduğunu belirterek, bu anlamda kadınların erkeklerden daha başarılı olduğunu ve öne çıktığını söyledi.

#Gündelik Yaşamda Avrupalı Müslümanlar
#Minerva Han
#Paris Sosyal Bilimler Yüksek Okulu sosyoloji profesörü Nilüfer Göle
#Sabancı Üniversitesi
8 yıl önce