|

Güneşlenmek ömrü uzatıyormuş

Öldürücü bir cilt kanseri olan melanom riskini önemli ölçüde artırdığı için son yıllarda uzmanlar, güneş ışınlarına fazla maruz kalmanın sakıncalarına dikkat çekiyor. Bu uyarılar, birçok insanın güneşlenmekten çekinmesine neden oluyor ancak İsveçli bilim insanlarının araştırmasına göre güneşlenmek 0.6 ila 2.1 yıl kadar ömrü uzatabilir.

Yeni Şafak
16:17 - 30/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:22 - 30/03/2016 Çarşamba
Diğer

Güneş ışınlarından sakınan kadınların, sık güneşlenen kadınlara kıyasla 0.6 ila 2.1 yıl daha kısa yaşadıkları belirtiliyor. Yani araştırma sonucu, güneşlenen kadınların, melanom riskine rağmen daha uzun yaşadığını gösteriyor.



Araştırma, Karolinska Üniversite Hastanesi ile Lund Üniversitesi'nin, 20 yıl boyunca 29.518 kadını incelemesiyle gerçekleştirildi.


20 yıl sonunda varılan sonuç; güneş ışığına maruz kalmanın kalp hastalıkları ve kanser dışındaki rahatsızlıklara yakalanma riskini azalttığını gösterdi.



Güneşten sakınanlar ve sigara içmeyenler aynı grupta


BBC Türkçe'nin haberine göre bu sonucun neden kaynaklandığının henüz anlaşılmadığını dile getiren araştırma ekibinin başındaki isim Dr. Pelle Lindqvist, güneşten sakınmanın ortalama ömür süresine, sigara içmek kadar etki ettiğini söyledi.



Dr. Lindqvist, "Güneşe en çok maruz kalanlar arasında sigara içenlerin, güneşten sakınan ve sigara içmeyenlerle aynı seviyedeki risk grubunda olduğunu gördük. Bu da, güneş ışıklarından sakınmanın, sigara içmekle aynı risk faktörü oluşturduğunu


gösteriyor" diye konuştu.



Bu araştırma, güneşlenmenin cilt hastalıkları riskini azalttığını gösterse de, daha önce yapılan çok sayıda araştırma, UV ışınlarının cilt kanserinde önemli bir etken olduğunu kanıtlamış durumda.



Kararında güneşlenerek sağlıklı olun


Özetle; her şeyin olduğu gibi güneş ışınlarının da 'azı karar, çoğu zarar' demek yanlış olmaz. Bazı uzmanlar, günde sadece 15-20 dakika, güneşten koruyucu bir ürün kullanmadan, özellikle el ve ayak bileklerini güneşlendirmenin önemine işaret ediyor. Bu şekilde başta kemik sağlığı olmak üzere metabolizma üzerinde çok önemli etkileri olan günlük D vitamini ihtiyacının önemli ölçüde karşılandığı belirtiliyor.



Uzmanların bir diğer önerisi ise 15-20 dakika koruyucu kullanmadan güneşlendikten sonra, güneşe çıkmadan 30 dakika önce en az 15 koruma faktörlü güneş kremi kullanmak ve sabah 11 ila öğleden sonra 3 saatleri arasında güneş ışınlarından uzak durmak yönünde.



#Karolinska Üniversite Hastanesi
#Lund Üniversitesi
#güneş
#güneşlenmek
#kanser
#kanser riski
8 yıl önce