|

Hakikat arayışına davet

Martin Lings'in hacim bakımından küçük ancak içerdiği anlam bakımından oldukça yüklü eseri “Gerçek Bilgi”, aralarında sülûk, yakîn, fenâ gibi temel tasavvufî kavramları kendine özgü bir letâfetle izahını amaçlıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 24/02/2017 Cuma
Güncelleme: 06:40 - 24/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
NURULLAH KOLTAŞ


Bir dost ricâsıyla kaleme alınan eser, kadimlerin mirasından hareket edip merkezimize geri dönerken gerekli yol azığımızı, yani imânın üç derecesinin yanı sıra başat öneme sahip kimi kadim sembolleri de farklı bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor.



KADİMLER KAYIPLAR


Martin Lings, insanın bu âleme inişinden önceki sâf hâlini, ifadesini İnsân-ı Kâmil'de bulan bozulmamışlığa da bir işaret olarak izaha yöneliyor. Ne var ki saflık, dünyanın keşmekeşliğiyle gitgide bozulmaya yüz tutmuş durumda. Bu bağlamda, kadim dünya ve günümüz modern dünyası arasında bir karşılaştırmada bulunan Lings, kadim dünyada her şeyin yerli yerinde olduğu ve bir kavram sıralamasının mevcut olduğu bir düzenden bahsederken, günümüz dünyasında karşılaşılan kaos ya da buhranın nedeni olarak da modernizm tarafından bu kavram sıralamasının tersine çevrilmesi olduğu çıkarımında bulunuyor. Tersine çevrilme ise yeri geldiğinde insanın maneviyâtından koparılmasına zemin hazırlıyor.







Düzen yeniden tesis edilirse, “hakk” ile “bâtıl” arasındaki ezelî mücâdele, hakkın lehine sonuçlanacak görünüyor. Bu açıdan bakıldığında, fıtrî saflık hâline dönmek için belli niteliklere sahip olmak büyük önem arz ediyor. Zira, günümüze oranla aslî vatanımıza daha yakın Kadim Çağ ve onu izleyen çağlardaki koşullar, insanın indiği ya da hubût ettiği cennete artık yakın olunmadığının da birer alameti. Kadimler kayıplarının bilincinde olacak denli ona yakınken, günümüz insanı söz konusu vatanı çağrıştıracak şeylerden alabildiğine uzak bir konumda. Bu nedenle kadimlerin mirası, vatanımıza dönüp hakiki insan olmanın kodlarına da ulaşılabilmeyi sağlayacak görünüyor. Vatanımıza dönüş yolunu izlemek ise ancak insana bahşedilen ilme'l-yakîn'nin yol göstericiliğiyle mümkün olabilecek durumda.



CENNET BİZDEN UZAKTA


Martin Lings'e göre fıtrî hâlimize dönüş yolunu ya da tarîki izlemeyi murad edenler, Kur'an-ı Kerîm'de “öne geçenler” (sabikûn) olarak tarif edilen iştiyaklı bir zümre olup bir bölümü öncekilerden çok azı da sonrakilerden oluşmakta. Çoğunluğun öncekilerden oluşu, bir anlamda kaynağa yakınlıkla irtibatlı ve kaynak ya da cennet hâli de bizden hayli uzakta görünmekte.


Lings'in “Gerçek Bilgi” bu eserinde, öne geçenler yanında iyiler ve yaklaştırılanlar da neşveleri itibarıyla tarif edilen gruplar arasında yer alıyor. İyiler, yüzlerini Hak'a yöneltirlerken tefekkürlerine, zikirlerine ve keşflerine kâfur kokusu sinen seçkin bir grup. Yaklaştırılanlar ise Celîl'in sonsuz Celâl'ini ve Cemîl'in sonsuz Cemâlini müşahede edenlerden oluşuyor.


Martin Lings'in bu eseri, manevî bir yolculukla Hakikate ulaşmayı amaçlayanlara yolculukta ve yolculuğun sonucunda karşılaşılaşılacak olan gerçekliklere bir bakış niteliğinde. Umulur ki Gerçek Bilgi, yolculuğun tamamına erdirilmesine katkıda bulunur.


#Martin Lings
#Gerçek Bilgi
#Modernizm
7 yıl önce