|

Hayata kulaçla tutundu

Yönetmen Serpil Altın, Suriye'den Avrupa'ya göç ederken, hayatta kalmak için yüzmeyi öğrenen Ruksan ve Hasan çiftinin dramını filme taşıdı. "Yüzme Öğreniyorum" filminde mültecilere odaklanan yönetmen, "Kalbimin derdi mülteci kadınlar" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:00 - 28/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Yönetmen Serpil Altın, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramını 'Yüzme Öğreniyorum' adlı kısa filme taşıdı
​Yönetmen Serpil Altın, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramını 'Yüzme Öğreniyorum' adlı kısa filme taşıdı

Yönetmen Serpil Altın, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramını 'Yüzme Öğreniyorum' adlı kısa filme taşıdı. Filmin senaristliği ve yapımcılığını da üstlenen Altın, Suriyeli karı koca Ruksan ve Hasan’ın Avrupa’ya kaçma dramını gözler önüne seriyor. Denizi aşıp, karşı kıyıya sağsalim varmak için yüzme öğrenen Ruksan bir anlamda savaştan kaçan herkesin trajedisine ortak oluyor.

'BAŞKA'LARININ ÖYKÜSÜNE EĞİLİYORUM

Altın, "Dünyada ve Türkiye'de maalesef kadın yönetmen gözünden kadın hikayeleri oldukça az. Benim de özellikle mülteci göçmen sorunları oldukça ilgimi çekiyor. Başka ülkelerde yaşayan başka kadınların hikayelerini eğilmekteyim. Uzun metraj çalışmam da bu konuda olacak. Kalbimin derdi mülteci kadınlar" dedi.


AMACIMIZA ULAŞTIK

Yapımcılığını üstlendiği Kızkaçıran filminin çekimlerini Çeşme'de gerçekleştirirken mültecilerin yaşadıklarına şahitlik eden Altın, "Mülteciler ile ilgili bir şeyler yapmalıyım diye düşünürken Uluslararası KısaKes Film Festivali'nden haberim oldu. Böyle bir film çekme ihtiyacı duyuyordum ve yarışmaya bu hikayeyle katılmak istedim. Çünkü bu bir insanlık dramı. Bu dramın büyük bir bölümü de Türkiye'de gerçekleşiyor. Bana göre görmezden de gelinemezdi böyle bir dram. Bir kadın yönetmen olarak bir kadın kahraman ile bunu denizin içinde anlatmak istedim" şeklinde konuşarak ekledi: "Bu projeyle yolculuğuma daha yeni başladım. Bir anlamda farkındalığın ilk basamağını aşmış bulunmaktayım. İnsanlara bu filmi merak ettirecek bir algı oluşturmuş olduk. Bir üreticinin ilk amacı seyirciyi yakalamak olduğu için sadece ilk amacımıza ulaşmış olduk." Yüzme Öğreniyorum Kısakes Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu.


Çekimlerde mültecilere rastladık

Film çekimlerinin Çeşme'de 3 gün sürdüğünü anlatan yönetmen Serpil Altın, "Mültecilerin botlara bindiği ve beklediği yerlerde çekimleri gerçekleştirdik. Çekimler esnasında bile 180 mülteci yakalanarak geri döndürüldü. Çekim esnasında bunların yaşanmaya devam etmesi bu dramı herkese duyurmamız için bizi motive etti. Ekip olarak inanarak canla başla çalıştık. Özellikle bot batma sahneleri oldukça zor oldu. Oyuncularımız 10-12 saat denizde kaldı. Ruksan karakterini canlandıran oyuncumuz 40 kilometreteye yakın yüzdü" dedi.

#Kısakes Film Festivali
#Serpil Altın
#Ruksan ve Hasan
#Yüzme Öğreniyorum
7 yıl önce