|

Her ameliyatın gizli kahramanı

Halk arasında yarı ölüm hali olarak anılan anestezi kelime anlamıyla, hissizlik ve duygusuzluk demek. Anestezi, ameliyat sırasında ağrı duyulmaması, dolaşım ve solunum gibi hayati fonksiyonların kontrollü olarak anestezi uzmanı tarafından yönetildiği bir durumu ifade ediyor. Peki bu durum birisi tarafından kontrol altına alındıysa “yarı ölüm hali mi ?” ona siz karar verin…

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 01:25 - 14/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

İyi bir operasyon için mutlaka operasyon öncesi anestezi uzmanı tarafından bir kontrol yapılması gerekiyor. Anestezi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Bilge Balaban, “Eğer hastaların kronik bir rahatsızlığı, düzenli olarak kullandığı bir ilaç, alerjisi ve önceki ameliyatları açısından anestezi riski yoksa hastaya anestezi verilebilir. Fakat hasta acil bir durumda apar topar ameliyata alınıyorsa ameliyat sonrası oluşabilecek yan etkilere daha açık hale gelebilir” şeklinde açıklama yapıyor.



Neden aç ve susuz olmalı?


Hastaya önceden planlanan bir operasyonsa anestezi uzmanının yapacağı değerlendirmeyle hastanın önceden kullandığı ilaçların da düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Anestezi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Bilge Balaban, "gerekirse kan sulandırıcı ilaçlar doktorunun da görüşü alınarak kesilmelidir. Hasta 8 saat aç ve susuz olmalıdır. Çünkü hastanın mide içeriğinin verilen anestezi sırasında boşalıp akciğerlere dolması istenmeyen bir durumdur. Tedavisi güç ölümcül tablolara neden olabilir" diyor.



Asla ameliyat yapılamaz


Anestezi verilmeden yapılacak cerrahi operasyon yoktur. Ancak lokal anestezi, bölgesel anestezi (spinal, epidural vb) gibi hastaya göre seçilen anestezi teknikleri vardır. Eğer hastada hissizlik oluşmasını ve hastanın ağrı duymasını istemiyorsak kullanacağımız yöntem anestezik ilaç uygulayarak seçtiğimiz anestezi tekniklerinden (lokal, bölgesel veya genel) biri olacaktır.



Neden sayıklıyoruz?


Bazıları etrafa saldırarak uyanıyor, bazıları gülerek, bazılarıysa ağlayarak. Bunun nedenini Yrd. Doç. Dr. Dr. Zeynep Bilge Balaban şöyle açıklıyor: “Bilimsel olarak açıklaması olmamakla beraber gözlemlerimiz hastaların bilinç altına attıkları durumları ve hormonlarının etkisi ile böyle tepkiler verdikleri yönünde. Mesela genç erkekler daha bağırarak etrafa saldırarak uyanırken, genç kadınlar ağlayarak ya da gülerek uyanabiliyorlar ya da sayıklayabiliyorlar.”



Neden epidural anestezi ?


Ağrısız doğumda kullanılan bir teknik olduğu için popüler bir anestezi yöntemidir. Sezeryan gibi bel seviyesi altında planlanan ve normal ama ağrısız bir doğum gerçekleştirmek isteyenlerde uygulanabilir. Konuyla ilgili Yrd. Doç. Dr. Zeynep Bilge Balaban şunları vurguluyor: “Ağrılı uyaranların beyne ulaşması epidural anestezi ile engelleniyor. Her girişimsel işlemde olduğu gibi bu anestezinin de yan etkileri olabiliyor. Tansiyon düşmesi ve buna bağlı istenmeyen ölümcül durumlara yol açabiliyor. Bazı hastalarda baş ağrısı görülebiliyor.”





#anestezi
#Ağrısız doğum
#Zeynep Bilge Balaban
9 yıl önce