|

Her hasta özeldir

Hiç düşündünüz mü? Gerçekten bir hastalık durumunda tedavi tamamıyla bize özel mi yapılıyor? Yoksa çoğunlukla standart tedavi yöntemleri mi uygulanıyor? Artık her hastanın özel bir proje olarak ele alındığı yıllara nihayet eriştik. "Hastalık yoktur hasta vardır” sözünün hakkı sanki günümüzde daha çok veriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:45 - 11/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Her hastanın, hastalığının tipi ve durumu farklı olurken hastalığın karmaşık yapısı da olabiliyor. Bunun için de daha etkin tedaviler geliştirilmeye çalışılıyor. Günümüzde her hastaya standart bir tedavi verilmesinin yerine, her birey özelinde tedaviler farklılaştırılmaya çalışılıyor. Hasta için daha iyi sonuçların alınmaya çalışıldığı kişiye özel tedaviler ve kişiye özel tedaviyi mümkün kılacak ilaçlar, tedaviden görülen faydayı artırmayı hedefliyor.


Projede hasta konseyleri de devrede

Artık hasta için en iyi ve doğru kararı tek bir hekim değil hasta konseylerinde yer alan ilgili branş hekimleri birlikte alıyor. Bu konseylerdeki uzmanlar, vakayı her açıdan mercek altına alırken, hasta tek tek uzman doktor gezmek durumunda kalmıyor. Hastalığı tüm boyutlarıyla araştırılan hasta, kendini daha fazla güvende hissediyor ve zamandan da kazanıyor.


Radyasyon düşerken maliyet de düşüyor

Her hastanın proje olduğunun bir diğer göstergesi de; kanser tedavisinde de hastaya özgü dozlarla tedavi planlamalarının yapılması. Örneğin tiroid kanseri tedavisinde uygulanan atom tedavisinde, eskiden her hastaya standart bir doz uygulanırken, artık hastaya özgü doz ayarlaması yapılabiliyor. Hastaya gerektiğinden az ya da çok atom miktarı değil, hastanın ihtiyacı kadar atom miktarı veriliyor. Hastaya özel bu tedavilerde hem hasta daha az radyasyon alıyor, kullanılan atom miktarı azaldığı için sağlık ekonomisine de katkı sağlıyor.


Hastaya göre doz ayarlaması

Günümüzde sağlık teknolojisinin en çok kullanıldığı alanı teşhis sürecinde kullanılan sağlık teknolojileri oluşturuyor. Son yıllarda hekimler hastasına daha az radyasyon ile teşhis koymak isterken, hastalar da daha az radyasyon dozu ile teşhis sürecine dahil olmak istiyor. Artık hastaya göre dozların ayarlanabildiği sağlık teknolojileri ile teşhis süreci de kişiselleşiyor.



Hastalara özel 'diş' tedavisi


Engelli ve hastane fobisi yaşayan hastalar için de ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde hastaya özel çözüm ve projeler üretilebiliyor. Ağırlıklı olarak kamunun sağladığı bu hizmette, engelliler ve hastanın yaşlılık ya da diğer sağlık problemlerinden dolayı, sağlık merkezine gitmesi zor olduğunda, ağız ve diş sağlığı hizmetleri eve de getirilebiliyor. Özel sektörün de verdiği benzer hizmetlerde ise; diş hekimi fobisi yaşadığı için muayenehaneye gitmekte zorlananlar için hastaya özel çözümlerin üretildiği de görülüyor.



En kişiseli kanser


Geçmişte uzun süre tüm kanser hastalarına hemen hemen aynı tedaviler uygulanırken, son yıllarda, tümör biyolojilerinin farklı olduğunun anlaşılması ile bu alt gruplara göre tedavi yaklaşımlarımı da değişti. Buradan da yavaş yavaş tedaviler kişiye özel olarak değişime uğradı. Kanser hücrelerinin genetik şifresini çözmeyi hedef alan araştırmalar sayesinde artık her hastaya aynı tedavi yerine, hastaya özel tedavi çağına girildi. Özellikle kanser hastaları için üretilen ve günümüzde kişiye özel tedavilerin en yoğun uygulandığı bu grup hastalarda hedefe yönelik ilaçlar ile hastaların daha uzun ve kaliteli yaşaması sağlanabiliyor.


#diş sağlığı
#hasta
#tedavi
8 yıl önce