|

Her hikayemde Filistin'e dönüyorum

Filistinli yazar Huzama Habayeb, bu yılki Necib Mahfuz Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. Yazar, törende gözyaşları içinde yaptığı konuşmada vatansız kalmanın acısını dile getirdi ve "Yazdığım her hikayemle vatanıma dönüyorum. Zafer kazanamayabilirim. Ama kendimi mağlup da hissetmiyorum" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:37 - 14/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Filistinli yazar Huzama Habayeb
Filistinli yazar Huzama Habayeb

Arap dünyasının en prestijli edebiyat ödüllerinden "Necib Mahfuz" edebiyat ödülü, 1996 yılından bu yana her yıl Kahire'de düzenlenen bir törenle sahiplerini buluyor. Bu yıl ödüle Filistinli kadın yazar Huzama Habayeb layık görüldü. Habayeb "Kadife "isimli romanıyla ödülü şimdiye kadar alan üçüncü Filistinli yazar oldu.

MAĞLUP HİSSETMİYORUM

Kahire'deki ödül töreninde konuşmasını gözyaşları içinde gerçekleştiren Huzama Habayeb, duygularını şöyle dile getirdi: "Ben Huzama, köyünü yedi yaşındayken terk eden Filistinli mülteci Hamid Muhammed Habayeb'in kızıyım. Ben vatansız kalan Filistinli bir kadınım. Babamdan bana sadece evimin ve vatanımın yarım kalmış hikayesi miras kaldı. Yazdığım her hikayemle vatanıma dönüyorum. Zafer kazanamayabilirim, ama kendimi mağlup da hissetmiyorum. "

KADİFE GİBİ DEĞİL HAYAT

Yazar, "Kadife" ismini taşıyan romanında, 1970'li yıllarda Ürdün Amman'daki Filistin mülteci kampını anlatıyor. Yazar, romanında siyasi meseleler ve direnişin arka planında kalan sıradan insanların hayat mücadelelerine odaklanıyor. Havva isimli genç bir kızı merkeze alarak, mülteci kadınların zorlu yaşama şartlarını, hiçe sayılan kimliklerini gözler önüne seriyor. "Hayat, akla gelebilecek en kaba malzeme-lerden yapılmıştır. Oysa ki o kadınlar hep bir kadifenin yumuşaklığını aradılar" diyen Habayeb, çok güçlü bir dille vatansız kalmanın acısını duyumsatıyor.


İsrailli yazarları boykot etmişti
Huzama Habayeb, 1992 yılında yayımlanan "Yinelenen Adam" isimli ilk kısa öykü kitabıyla Ürdün'de "Umut Vaadeden Genç Öykücü" ödülünü kazandı. 2007'de ilk romanı "Tutkunun Kökeni" basıldı. 2009 yılında ise "Yalvarış" adlı, şiirlerini biraraya getirdiği kitabı yayımlandı. Yazarın en çok ses getiren romanı "Kraliçe Uykuya Dalmadan Önce" 2011 yılında okuyucunun karşısına çıktı. Ayrıca Habayeb, Teksas Üniversitesi'nin hazırladığı antolojiyi, İsrailli yazarların da dahil edildiği gerekçesiyle boykot etmesiyle tanınıyor.

#Huzama Habayeb
#Necib Mahfuz Edebiyat Ödülü
6 yıl önce