|

Her kanserin şifası ayrı besinde

Kalp-damar hastalıklarından sonra en çok kanser can alıyor. Kanserle mücadelede doğru beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, ‘Her kanser türünün farklı bir savaşçı gıdası var’ diyor.

Yeni Şafak
16:27 - 4/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:27 - 4/04/2016 Pazartesi
Diğer

Hayatı tehdit eden

kanser

le mücadelede beslenme önemli rol oynuyor. Ülkemizde 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan

Kanser

Haftası nedeniyle art

arda

uyarılarda bulunan uzmanlar, her kanser türüne karşı tüketilmesi gereken ayrı bir besin olduğunu belirtiyor. Takvim'in haberine göre "Her gıda her kansere çare değil" diyen uzmanlar, kanser ve beslenmeye dair çok özel bilgiler veriyor.



İşte kanser türlerine şifa olan besinler:


Akciğer: Tere


Brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, kıvırcık, tere, roka, fesleğen gibi sebzelerin

akciğer kanseri

ne karşı tedavi edici özellikleri bulunuyor. Bu besinler kanın akışkanlığını artırıyor.



Gırtlak: Havuç


Gırtlak kanseri

yle ilgili yapılan çalışmalar, A vitaminini az tüketenlerde bu kanser türüne daha fazla rastlandığını gösteriyor. Bu kişilere havuç, pırasa, kayısı, inek sütü gibi A vitamini zengini besinler tüketmeleri öneriliyor.



Yemek borusu: Muz-patates


Özofagus, yani yemek borusu kanserli hastaların yeşil ve sarı sebzeleri az, eti fazla tükettikleri belirtiliyor. Singapur'da yapılan bir çalışmanın sonuçları yemek borusu kanserinde tatlı patates ve muzun etkisine

dikkat

çekiyor. Bu gıdaları yemek borusu kanseri hastalarının çok tüketmeleri gerekiyor.



Kolon: Kefir


Kanserli hastalara ameliyattan sonra protein desteği için süt ve süt ürünleri öneriliyor. Hastaya verilen sütün laktozsuz veya yağsız olması gerekiyor. Probiyotik zengini kefir

kolon kanseri

hastalarına tavsiye ediliyor. Aynı zamanda kanserden koruyor.



Mide: Mercimek


Mide kanseri

olanların yeşil sebze-meyveleri az tükettiklerine dikkat çekiliyor. C vitamini bu kanserde koruyucu etkiye sahip. E vitamini tüketimi ise ameliyat sonrası beslenme açısından önemli. Bitkisel proteinden zengin beslenilmesi gerektiği için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlamak açısından lifli gıda ve tahıl tüketimi öneriliyor. Mercimek, nohut, fasulye gibi besinlerin yararlı etkilerinin de gözden kaçırılmaması gerekiyor.



Göğüs: Brokoli


Yapılan araştırmalar her yıl binlerce kadının

meme kanseri

nden öldüğünü gösteriyor. Saptanan bulgular ve nedenler doğrultusunda bakıldığında yaşam tarzı ve beslenme tetikleyici unsurlar olarak öne çıkıyor. Brokoli, zeytinyağı, soya, keten tohumu bu kanser türüne karşı koruyucu kalkan olarak görev yapıyor.



#kanser
#besin
#beslenme
8 yıl önce