|

Her sigara ömrü 5 dakika kısaltır

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Doktor Ahmet Demir, içilen her sigaranın insan hayatını 5 dakika kısalttığını söyledi.

Yeni Şafak
09:10 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 07:22 - 6/02/2016 Cumartesi
IHA

Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklama yapan Dr. Demir, "Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır. Tütün ile mücadelenin 'sigaraya hiç başlamamak', 'içenlerin bırakması' ve 'pasif etkilenimden korunmak' gibi üç temel stratejisi bulunmaktadır, Her biri diğeri kadar önemli olan bu stratejilerin içerisinde ülkemizde 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 sayılı 'Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine dair Kanun'un uygulanmaya başlamasından sonra Dumansız Hava Sahaları oluşturulmuş ve sigara içenlerin bu davranışlarından uzaklaşma niyet ve girişimlerinde artış meydana gelmiştir" dedi.



"İçinde 4 bin kimyasal madde var"


Sigarada 4 bin adet kimyasal madde bulunduğunu da ifade eden Dr. Demir: "Sigara dumanı içinde siyanür (çok güçlü bir zehir), amonyak, karbonmonoksit (egzoz gazı), naftalin (güve öldürücü), kadmiyum (pil, akü yapımında kullanılan zehirli bir madde) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kanserojen maddeler bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserleri, kalp hastalıkları ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere çok bir çok solunum yolu hastalığının rahatsızlıkları başlar." dedi.



"Ömrü ortalama 20-25 yıl azaltır"


Sigara kullanan kişilerin daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kaldığını açıklayan Dr. Demir, içilen her sigaranın insan ömrünün 5 dakikasını kısalttığını açıkladı. Dr. Demir açıklamalarına şöyle devam etti: "Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Hayatta oldukları sürede de hastalıklı ve sağlıksız bir yaşam sürerler. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birey karar verdiğinde bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Her şey kişinin karar vermesiyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteler, sonunda kişi bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olur.



"Dünya sigarayı bırakma günü", "Sigarasız günü", "Mücadele günü" gibi özel tarihlerin bu karar günü için iyi bir uyaran olduğunu belirten Dr. Demir, "Eğer sigara kullanıyor iseniz, bunun bir bağımlılık ve hastalık olduğunu bilmeli ve bir an önce size yardımcı olacak 'Sigara Bırakma Polikliniğimize' başvurmalısınız. Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır." dedi.



"Bırakmanın faydası ilk 20 dakikada görülüyor"


Sigaranın bırakılmasının ardından insanların yaşamlarındaki değişiklikleri de sıralayan Dr. Demir şunları söyledi: “Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. 20 dakika sonra kalp atışları, kan basıncı düzene girmeye başlar. 12 saat sonra kandaki karbonmonoksit düzeyi normale geriler. 2 hafta-3 ay arasında yürümek gibi aktiviteler daha kolaylaşır, akciğer kapasitesinde artış başlar. İlk 1 yıl içerisinde sigara içildiğinde sık görülen öksürük, balgam, nefes açlığı, yorgunluk gibi şikayetlerde gerileme olur. 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riskinde yarı yarıya azalma görülür. 5-15 yıl sonra inme riski sigara içmeyen bireylerle eşitlenir. 10 yıl sonra akciğer kanseri gelişme riski azalır. Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar kesesi, böbrek, pankreas kanseri gelişme riski azalır. Ülser riski azalır."



Sigarayı bırakmak için en doğru zamanın şu an olduğunu söyleyen Dr. Demir, hemen Müdürlüğe bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde yar alan Sigara Bırakma Polikliniği'ne başvurarak, Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı'nı arayarak sigaranın zararlarını ve bırakma yollarının öğrenebileceğini, danışmanlık hizmeti alınabileceğini belirtti. Dr. Demir: "Bartın halkına da 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna vermiş oldukları ilgi ve desteklerden dolayı teşekkür ederiz." dedi.

#Dünya Sigarayı Bırakma Günü
#sigara
#Dumansız Hava Sahası
#her sigara
#ömrü
#5 dakika
#kısaltır
8 yıl önce