|

Her yönüyle O'nu anlatan eserler

Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (S.A.V)'i tanımak ve O'nun emirlerini dosdoğru yerine getirmek için başvurduğumuz kaynaklar önem arz ediyor. Efendimiz ile ilgili gerek yetişkinler gerekse çocuklar için kaleme alınmış birkaç kitabı sizler için derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:43 - 12/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Kutlu Doğum Haftası'nın idrak edildiği şu günlerde Efendimiz'i daha iyi tanımak ve O'nun sünnetlerini yerine getirerek şefaatine nail olabilmek şüphesiz her Müslüman'ın en büyük dileğidir.



Asırlar öncesinden verdiği mesajlar, örnek kişiliği, güzel ahlakı ve yaşam biçimiyle yediden yetmişe herkesin örnek alması gereken bu Kutlu Nebi için bu zamana kadar yerli ve yabancı yazarlar tarafından pek çok eser kaleme alındı. Hem yetişkin hem de çocuklar için yayınlanan bu eserlerin her biri Efendimiz'in farklı özelliklerine değiniyor ve yaşantısından kesitler sunuyor. O'nu tam manasıyla anlatmaya hiçbir kalemin gücü yetmese de bu haberimizde sizler için geçmişten günümüze yayınlanmış siyer niteliğindeki eserleri derledik. İşte o eserlerden birkaçı:



12 yılda tamamlanan eser




Yazım aşaması 12 yıl süren eserin ilk cildinde Risâlet Öncesi, Bireysel Davet Yılları, Kitlesel Davetin Başlaması, İslam Daveti ve İtirazlar, Şiddet Yılları, Zorluk Yılları ve Hicret gibi bölüm başlıkları altında Mekke dönemi işleniyor. Medine döneminin anlatıldığı ikinci kitapta ise bölüm başlıkları şöyle: İman Yurdunun İnşası, İslâm ve Savaş, İslâm ve Cahiliye'nin Direnişi, Kuşatma ve Açılım, Dönüm Noktası (Hudeybiye-C.A.), Zafer ve Veda. Bu bölüm başlıklarından kolaylıkla anlaşılabileceği gibi, alışılagelmiş siyerlerden pek çok farklı özellikler taşıyor bu çalışma. İçerikle ilgili bu farklılıkları, “Peygamberin Hayatının ve İslâm Davetinin Kronolojisi” ile birlikte tafsilatlı bir kaynakça ve indeks tamamlamaktadır.


Hz. Muhammed'in Hayatı

ve İslam Daveti,

Celaleddin Vatandaş, 2 Cilt, Pınar Yay., İst., 2004, 548 s.


Ling'in kaleminden Efendimiz




Efendimizin hayatı, kişiliği ve faziletleriyle ilgili bugüne kadar yayınlanmış eserlerden en önemlisi Martin Lings (Ebu Bekir Siraceddin) tarafından yazılmış Hz. Muhammed'in Hayatı adını taşıyor. İlk dönem siyer kaynaklarını temel alarak kaleme alınan bu eserin referanslarını sahih kaynaklar oluşturuyor. Sahih kaynaklar listesinde adı geçen müellifler arasında İbn İshak, İbn Sa'd, Vâkıdî, Azrakî, Taberî, Süheylî, Buhari, Kuşeyri, Tirmizî, Hanbel, Nesei, Sicistanî, Darimî, İbn Mace, Beyhakî ve Beğavî gibi isimler bulunuyor. Martin Lings'in bu eserini önemli kılan başka bir husus da Lİngs'in İngiltere doğumlu olan ve genç yaşta İslâm'ı seçen entelektüel bir şahsiyet olması. Tüm bunlarn yanı sıra Lİngs'in ilmi ve edebi bir üsluba sahip olması okuyucuyu yönlendirecek diğer özellikleridir.


Hz. Muhammed'in Hayatı

Martin Lings (Ebubekir Siraceettin),

Çev: Nazife Şişman, İnsan Yay., İst., 2006, 395 s.


Ahlakına vurgu yapan çalışma




Mübarek hayatı en ince ayrıntısına kadar kayıt altına alınan Allah'ın Elçisi Hz Muhammed'in(sav) Hayatı, siyer ödüllü Salih Suruç'un kaleminden, tek cilt halinde ve zenginleştirilmiş metniyle dikkatleri üzerine çekiyor. Peygamber Efendimizin hayatı, kronolojik bir disiplin çerçevesinde işlenirken, tarihi olaylar içerisinde O'nun ahlakî özellikleri de başarıyla vurgulanıyor. Eserde ayrıca gerekli noktalarda daha geniş açıklamalar için ayetler ve hadislere de yer veriliyor ve kabul edilmiş tefsir ve açıklamalar yolu ile konulara açıklama getiriliyor. Tüm yönleri ile Hz. Peygamberin hayatını “okumak” için, Allah'ın Elçisi Hz. Muhammed'in(sav) Hayatı, belki de hayatınızın yeni bir dönüm noktasını oluşturacak.


Allah'ın Elçisi Hz. Muhammed (s.a.v.)'in Hayatı

Salih Suruç, Timaş Yay., 926 s.


Urduca yazıldı her dilde okundu




Meşhur âlim Mevlânâ Şiblî, bir asır evvel İngiliz idaresi altındaki Hindistan'da, modern tarihçilik anlayışı ile geleneksel hadis usûlü yaklaşımlarını kendi manevî derinliği ile birleştirerek 'Peygamberimizin Hayatı' isimli eserini kaleme aldı. Aslı Urduca olan Peygamberimizin Hayatı pek çok dile tercüme edildi. Yazıldığı dönemden günümüze dünyanın dört bir yanında büyük ilgi gördü, yüz binler tarafından okundu, müzakere edildi. Uzman bir ekip tarafından yeniden tercümesi yapılan eserin önemli bir farkı, sömürgecilik ve oryantalizmin zirvede olduğu bir dönemde, çağımızın İslam ile ilgili sorularının tümünü göğüslemesi ve cevaplarını açık ve şüpheye yer vermeyecek şekilde kaleme alınmış olmasıdır.


Peygamberimizin Hayatı


Mevlana Şibli, Timaş Yay., 416 s. Şubat 2013



Görsellerle bir hayata tanıklık




Anne-Marie Delcambre hukuk ve Arapça eğitimi almış bir Fransız. Lübnan'daki bir Fransız okulunda “İslam Uygarlığı” dersleri vermiş bir oryantalist. Uzmanlık alanlarında eserler kaleme almış, İslâm ile ilgili makaleler yayınlamış. Delcambre, bu eserinde Allah'ın Resulü Hz. Muhammed olarak dilimize kazandırılan kitabına görsel malzemelerle zenginlik katmış. Miraç olayının tasvir edildiği bu minyatürlerin benzerleri başka görsel malzemelerle birlikte eserin içinde de bol bol kullanılmış. Eser, Bir Peygamberin Kökleri, Mekkeli Bir Adam, Allah'ın Elçisi, Hicretin Birinci Yılı, Medine Mücahidi, Devlet Adamı Hz. Muhammed, Hz. Muhammed'den Sonra İslâm olmak üzere yedi ana ve “Tanıklar ve Belgeler” adlı ek bir bölümden oluşuyor. Tanıklar ve Belgeler kısmında Kur'an, sünnet, hukuk, hac, edebiyat, gibi konulara dair bilgiler ve dokümanlar sunuluyor.


Allah'ın Resulü Hz. Muhammed

Anne-Marie Delcambre, (Çev: Mahmut Kanık) YKY, İstanbul 2001, 192 s.


Üçüncü kuşak siyer yazarı




Abdulmelik İbn-i Hişâm'ın yazdığı bu siyeri dilimize Arif Erkan kazandırdı.. Mütercim eserin takdimini “Târih ve Sîret” başlıklı yazıyla yapıyor. En eski zamanlardan itibaren Peygamber'in siretine dönük çalışmalar hakkında bilgi veren mütercim, O'nun hayatını dikkatlere sunan ilk siyer ve tarih eserlerini de kısaca tanıtıyor. Arif Erkan'ın tespitlerine göre üçüncü kuşak siyercilerden olan İbn-i Hişam, “sağlam ve güvenilir bir hadisçi ve târihçidir.”


Peygamberimizin Hayatı

Ahmet Efe, Akçağ Yay., Ankara 2005, 312 s.


Toptaş Hocadan Rahmet Peygamberi




Allah Teâlâ'yı doğru bir mâhiyette tanıyıp O'na güzel bir kullukta bulunmaya mecbur olan insanoğlu için en lüzumlu iş, bütün hayatını Kur'ân ve Sünnet'in tâlimatlarına göre tanzim etmektir. Yani Kur'ân-ı Kerîm ve onun canlı bir tefsîri mâhiyetindeki Rasûlullah r Efendimiz'in güzel ahlâkıyla ahlâklanarak, yeryüzünde Cenâb-ı Hakk'ın dînini temsil edebilmektir” diyen Osman Nuri Toptaş'ın kaleme aldığı Alemlere Rahmet Hz. Muhemmed herkesin evinde bulunması gereken önemli bir çalışma.


Alemlere Rahmet Hz.MUHAMMED

Ebedi Mucize Kur'an-ı Kerim

Osman Nuri Toptaş

Erkam Yayınları


Çocuklarınız da tanısın diye




Eşref Edib tarafından çocuklara yönelik olarak kaleme alınan bu eserin içindeki yer alan bölümler kısaca şu şekilde belirlenmiş: Peygamber Efendimiz'in ailesi, İlk gurbet, ilk ayrılık, annesi Amine'yi kaybedişi, dedesi Abdulmuttalip ile, amcası Ebu Talib'in yanında, Hz.Hatice ile evliliği, çocukluğu ve güvenilirliği konularına yer veiliyor.


Sevgili Peygamberimiz


Beyan Yay., Eşref Edib, Temmuz 2005, 64 s.



Nevevi'nin meşhur eseri




Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlileri Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Prof. Dr. İsmail L. Çakan ve Doç Dr. Raşit Küçük'ün 6 yıllık emeğinin sonucu meydana gelen, İmam-ı Nevevi'nin meşhur eseri Riyazü's-Salihin'e yaptıkları tafsilatlı bir şerh çalışması. Hemen herkesin azami derece istifade edebileceği bir üslupla konuların açıklandığı bu eser hazırlanırken her yönüyle en iyisi arzu edildi. Hoca efendiler, talebeler belli başlı konulardaki hadis-i şerifleri ve açıklamalarını, güvenilir bir tercüme ve şerhte kolayca bulabilmeleri amacını taşıyor. Riyâzü's-Sâlihîn okumalar sünnete sarılmanın canlı örnekleridir. Bu sofrada sizin de nasibiniz olsun.


Riyazüs Salihin

Hadis-i Şerif Tercümesi -(8 cilt)

Erkam Yayınları







#Hz. Muhammed
#Kutlu Doğum Haftası
#Mevlânâ Şiblî
#Anne-Marie Delcambre
#Yaşar Kandemir
8 yıl önce