|

Herkes yaralı

6. His’in yönetmeni M. Night Shyamalan'ın imzasını taşıyan ‘Parçalanmış’, çoklu karakter bozukluğu yaşayan Kevin üzerinden modern insanın ruhsal çıkmazlarını tartışıyor. Kevin’ı canlandıran James McAvoy, etkileyici oyunculuğuyla dikkat çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2017 Pazar
Güncelleme: 05:28 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Herkes yaralı
Herkes yaralı

Adını 6. His filmiyle duyuran ve inişli çıkışlı filmografisiyle dikkat çeken Hintli yönetmen M. Night Shyamalan, bu hafta vizyona giren yeni filmi Parçalanmış'ta (Split) bir kez daha gizemli sulara açılıyor. Yönetmenlik kariyerine 12 film sığdıran Shyamalan, yoğun eleştirilere hedef olan Köy, Sudaki Kız ve Mistik Olay'ın ardından, hikaye ve kurgusuyla farklı bir deneme olarak kabul edilebilecek Ziyaret'le eleştirmenlerden övgü almıştı.



AYNI BEDENDE FARKLI RUHLAR


Ünlü yönetmen, Parçalanmış adlı filmiyle psikolojik gerilim türüne devam ederken, 6. His'i andıran dokunuşlarıyla da (tarz açısından) başladığı noktaya geri dönmüş izlenimi veriyor. Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan Kevin isimli bir genci hikâyesinin merkezine alan Night Shyamalan, Parçalanmış'ta aynı bedende farklı kişilkler taşıyan karakterin değişim ve dönüşüm sürecine yoğunlaşıyor. Senaryosu da yönetmene ait olan filmin başrollerini James McAvoy, Betty Buckley, Anna Taylor Joy ve Jessica Sula paylaşıyor.





ÖLÜM KALIM SAVAŞI


Kevin, 23 farklı kişiliği yaşayabilen genç bir adamdır. Psikiyatr Dr. Fletcher, onunla güçlü bir iletişim kurmuş, çoklu kişilik bozukluğu yaşayan Kevin'a yardım etmek için çaba harcıyordur. Doktorun kuşkusu karakter bunalımı yaşayan genç adamın çok daha tehlikeli bir karakter oluşturarak çevresine zarar vermesi yönündedir. Korktuğu başına gelir, Kevin, kaçırdığı üç genç kızı bilinmeyen bir yerde hapsederek kendisi ve bu çatışmalardan habersiz üç kızı ölüm kalım savaşıyla baş başa bırakır.


Psikolojik gerilim türünde istikrarlı biçimde ilerleyen yönetmen, seyirciyi insan ruhunun derinliklerinde bir yolculuğu çıkarıyor. Ana karakter Kevin'ın büründüğü farklı kimlikleri, bu kimliklerin yol açtığı ruhsal çatışma ve sancıları duygulu, yer yer dramatik biçimde yansıtan film, durağan biçimde ilerleyen ilk yarının aksine ikinci yarısında seyirciyi çatışmanın içine çekmeyi başarıyor.





Bir yandan geçmişin insanda bıraktığı derin izlere dikkat çeken film, diğer yandan da bu yaraların toplumsal boyutuna göndermelerde bulunuyor. Yönetmen, ana karakterin yaşadığı kişilik dönüşümlerini başarılı biçimde tasvir ederken, mekân, ışık, müzik ve sanat yönetimindeki doğru tercihleriyle hikâyeye uygun etkileyici bir atmosfer oluşturuyor. Finale doğru verilen mesaj ve göndermeler modern insanın geçirdiği ruhsal bunalımı özetler nitelikte. Şiddettin acı ve çaresizlikten beslendiğine dair vurgular kahramana yönelik nefreti acıma duygusuna dönüştürüyor. Kimi mantık hataları ve bariz Hollywood klişelerine rağmen, Parçalanmış, psikolojik gerilimden hoşlananlar için ideal bir film olarak görülebilir.







#6. His
#M. Night Shyamalan
#Hint sineması
7 yıl önce