|

Herkes kendi mahallesine iyilik yapsın

Bayrampaşa'da hizmet veren Güzel İşler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, bulundukları semtin her türlü sorununu gidermek için canla başla çalışıyor. Komşularıyla manevi bağlarını güçlendirmek istediklerini söyleyen dernek üyeleri, kimi zaman gençlerle ilmi sohbetler yapıyor, kimi zaman da evsizlere çorba dağıtıp onlara duş imkanı sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/10/2017 Pazar
Güncelleme: 04:32 - 8/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf:Talha Menteş
Fotoğraf:Talha Menteş

Bayrampaşa genelinde hizmet veren Güzel İşler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, bulundukları semtin her türlü sorununu gidermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Gençlerle halı saha maç yapıp ilmi sohbetler gerçekleştirmekten tutunda ihtiyaç sahibi ailelere yardımcı olmak, evsizlere çorba dağıtıp duş imkanı sunmak gibi güzel işler yapıyorlar. Çünkü onlar asıl iyiliği karşılarındakine değil kendilerine yaptıklarına inanıyorlar.


Bayrampaşalı bir grup, iyilik için bir araya gelerek yaşadıkları semti güzelleştirmek için çalışıp duruyorlar. Gençleri başı boş gezmekten ve kötü alışkanlıklardan alıkoymak için futbol maçları organize edip, 'Perşembe Sohbetleri' ismini verdikleri etkinliklerde Kur'an-ı Kerim'den ayetleri konuşuyorlar. Bayrampaşa'daki ihtiyaç sahibi ailelere kendi imkanları doğrultusunda yardım eli uzatıp evsizlere sıcak çorba ikram ediyorlar. Darülaceze ziyaretleriyle de büyüklerini unutmayan bu ekip ne yaparlarsa yapsınlar Güzel İşler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği'nin çatısı altında yapıyor. Kim mi bu güzel insanlar? Erkan Keser, Kerem Uzlu, Nedim Çanakkale, Harun Şentürk, Ahmet Birinci, Fatih Cengiz Aydın, Emrah Keser gibi kalbi Bayrampaşa için atan insanlar. Her biri farklı işlerde çalışsalar da mesaileri bitince Bayrampaşa için kolları sıvıyorlar. Asıl iyiliği karşılarındakine değil kendilerine yaptıklarını inanan Güzel İşler ekibini Perşembe Sohbetleri etkinliklerinde ziyaret ettik.


HER ŞEY SOHBETLERLE BAŞLADI

Güzel İşler'in temellerinde halı saha maçlarının yattığını anlatan dernek sözcüsü Kerem Uzlu, "Daha önceden tanışan 5-6 arkadaş olarak kendi aramızda Bayrampaşa'da halı saha maçlar düzenliyorduk. Bu maçlara bizim dışımızda Bayrampaşa'da oturan baya genç geliyordu. Bayrampaşa'daki ahlaki zaafları göz önüne alınca 'Bu gençlerle daha ahlaklı bir ortam nasıl oluşturabiliriz?' diye düşünmeye başladık ve Kur'an sohbetleri başlatma kararı aldık. 4 yıldır da her Perşembe akşamı sohbet yapıyoruz. Önceden farklı yerlerde yapıyorduk ama artık derneğimizde gerçekleştiriyoruz bu sohbetleri. Kur'an'ın bize verdiği mesajlarla hemhal olunca ayetleri sadece okuyup geçmek yerine hayatımıza tatbik etmeye çalıştık. Bizi yolda kalmışa, fakire, yetime yardıma yönlendiren Kur'an oldu" diyor.

MAHALLENİN
SORUNLARI İÇİN CANLA
BAŞLA
ÇALIŞIYORLAR

Yaptıkları sohbetler neticesinde Bayampaşa'da ihtiyaç sahibi aileleri tespit ettiklerini söyleyen Uzlu, "Bunlara çok yüksek meblağlar olmasa da her ay düzenli olarak maddi yardımlar yapmaya başladık. Amacımız da manevi bağlarımızı güçlendirip komşumuzu bir başkasına muhtaç etmemek. Çocuğu olan ailelerin okul ihtiyacı olduğunda yanlarında olalım istedik ya da karı kocanın arası bozuksa erkekle sohbet ediyoruz. Kimin ne derdi var ise yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir nevi danışmanlık hizmeti veriyoruz. Profesyonel değil ama elimizden geldince halletmeye çalışıyoruz. Evin gençleri varsa halı saha maçlarına dahil ediyoruz, sohbetlere davet ediyoruz. Bizim öyle büyüyüp herkese ulaşmak gibi bir amacımız yok. İstanbul'da bir sürü dernek var. Bizim derdimiz Bayrampaşa. Ayet-i Kerime'de de emrettiği gibi ilk olarak yakınlarımızdakinin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz" şeklinde konuşuyor.


KADINLARDAN
DESTEK BEKLİYORUZ

Gerçekleştirilen hayır işlerine paralel olarak darülaceze ziyaretleri de yapan Güzel İşler ekibinin sayısı arttıkça hizmetlerine bir yenisini eklemişler. Hafta da bir evsizlere çorba dağıtımına başlayınca kendilerine ait bir mekan ihtiyacı çıkmış ortaya. Evsizlerin karnını doyurmaktan ziyade bir ihtiyaçları varsa onu karşılamak istediklerini belirten Uzlu, "İnsanların hayatına küçük dokunuşlar yapıyoruz. Kimine kıyafet, kimine duş, kimine kimlik, kimine yol parası yardımı yapıyoruz. Bu yüzden artık belli bir yerimiz olması gerekiyordu" ifadelerini kullanıyor. Toplumun her kesimine ulaşabilmek, sorunlarına çözüm üretebilmek için de kadınların da üstlenmesi gereken işler olduğu belirten Uzlu, çalışmaların bir parçası olmak isteyen tüm kadınları derneğe bekliyor. Çoğu yetim olmak üzere ailelerin çocuklarına okul derslerinde destek olmanın yanı sıra tiyarto, piknik, sinema gibi etkinlikler de organize eden Güzel İşler, düzenli olarak Kızılay'a kan bağışı organize ediyor.

  • Her şey Güzel İşler'le başladı
  • Güzel İşler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, beş ay önce kurulsa da iyilik hareketleri 3-4 sene öncesine dayanıyor. Evsizlere çorba dağıtımı ve duş ihtiyaçlarını gidermeleri dışındaki bütün etkinlileri de o yüzden eski. 3 sene önce darülacezeye yaptıkları ziyarette Cenay Öztunç ile tanışmışlar. Cenay amca o zamanlar daha yeni yerleşmiş darülacezeye. "Her şey tam bitti derken bu güzel yürekli insanlar çıktı karşıma" diyen Cenay amca, "Benimle ilgilenmeye başladılar. Halı saha maçlarına seyirci olarak davet ettiler. Sonra sohbetlerine katılmaya başladım. Yıllar geçtikçe de onlardan biri oldum. Onlar sayesinde kendimi buradakilerden daha genç hissediyorum. Allah her daim yollarını açık etsin. İnşallah daha iyi yerlere gelirler" şeklinde konuşuyor.
#​Bayrampaşa
#Cenay Öztunç
7 yıl önce