|

Hindistan cevizinden topraksız çileğe

Eskişehir'de seracılık yapan Rıza Tek, hindistan cevizi kabuğu liflerinden oluşan özel maddede yetiştirdiği çilekten yılda 4-5 kez ürün alıyor. Normal üretimde yılda bir kez ürün alabildiklerini söyleyen Tek, bu şekilde günde 3-5 dakika sulama yaparak eskiden saatlerce yapılan sulamalardan da kurtulduklarını ve kar ettiklerini ifade etti.

Yeni Şafak
10:45 - 22/05/2016 Pazar
Güncelleme: 10:51 - 22/05/2016 Pazar
AA
Eskişehir'de yaşayan Rıza Tek seracılıkla uğraşıyor.
Eskişehir'de yaşayan Rıza Tek seracılıkla uğraşıyor.

Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde seracılık yapan Rıza Tek, Hindistan cevizi kabuğu liflerinden oluşan özel maddede yetiştirdiği çilekten yılda 4-5 kez ürün elde ediyor. Tek, yaptığı açıklamada, çilekte üretim verimini artırmak için araştırma yaptığını ve Hindistan cevizi kabuğu liflerinden oluşan "coco peat" maddesinin seracılıkta kullanıldığını öğrendiğini söyledi.



Mihalgazi'ye, Ege Bölgesi'nde üretilen "coco peat"leri getirdiklerini anlatan Tek, "Topraksız tarım yapıyoruz. 'Coco peat'ler, sunta şeklinde ince olarak getirildi. İçinden su boruları geçiyor. Söz konusu borular sulandıkça şişiyor. Çilek fidelerini şişen Hindistan cevizi liflerine aşıladık. İki tünel seramızın içinde üretime başladık. İki sera bize 15 bin liraya mal oldu. İyi ki böyle bir işe atıldık. Güzel bir verim aldık. 4-5 ay süreyle çilek toplayacağız. Toprakta yetişen çilekten sadece bir kez ürün alırken, topraksız üretimde 4-5 kez hasat yapıyoruz" diye konuştu.





Günde birkaç dakika sulama


Tek, topraksız tarımdan güzel verim aldıklarını belirterek, "Kasım ayı sonunda aşılama yaptık ve 4 ay sonra ürün toplamaya başladık. Seramızda bulunan 8 bin fideden 8 ton verim bekliyoruz" dedi.



"Coco peat"lerin sulamada da verimli bir ürün olduğunu dile getiren Tek, "Günlük sadece 3-5 dakika sulama yapıyoruz. Topraklı tarımda saatlerce su akıyordu. Sudan da kar ediyoruz" ifadesini kullandı.


#Eskişehir
#Hindistan cevizi
#Mihalgazi
#Rıza Tek
8 yıl önce
default-profile-img