|

Hiper çocuklara müzikle terapi!

00:00 - 29/10/2006 Pazar
Güncelleme: 06:18 - 29/10/2006 Pazar
Yeni Şafak
Hiper çocuklara müzikle terapi!
Hiper çocuklara müzikle terapi!

Özellikle çocuklarda görülen bir kaç psikiyatrik bozukluğa müzik terapinin faydalı olduğu belirtiliyor. Zeka geriliği, hiperaktivite ve öğrenme bozukluklarında bu metotun kullanılabileceğini ifade eden Uzman Dr. Adnan Çoban, “Müzik bu çocuklarda ruhsal, duygusal, toplumsal gelişime katkıda bulunur” diyor. Dr. Çoban, müzik terapi yönteminin çocuklar üzerinde şu etkilerinin olduğu görüşünde:

* Müzik terapi esnasında çocuk, bozulmuş olan fiziksel yeteneklerini yeniden şekillendirebilir.

* Müzik terapi bu değişim ve gelişimleri sağlarken çocuğa iki türlü haz duygusu yaşatır. Bunlardan birincisi sıkıntı verici ortamın dışına çıkabilme hazzıdır. Çocuk için bu haz hayata ve öğrenmeye yönlendiren bir ödül etkisi oluşturmaktadır. İkincisi ise müziğin farklı dünyalara, farklı duygulara açtığı kapıdan girme hazzıdır.

*Müzik terapisi öğrenmeyi eğlenceli bir hale getirmektedir.

* Mesela bir şarkı öğrenirken veya bir müziğe el çırparak katılırken eşzamanlı olarak göz kontağında artma, dikkat süresinde uzama, söylenenleri takip etmede kolaylaşma, sözel taklit yeteneğinde gelişme, bellekte kuvvetlenme, sesleri ayırt etme yeteneğinde ilerleme görülür.

* Müzik ortamında zeka geriliği olan çocuklar, sosyal ve davranışsal ilerlemeler de kaydeder. Bireysel müzik terapi seanslarıyla çocuk kendisini hissetmeye başlar. Kendi kapasitesinin, neler yapabileceğinin farkına varır. Grup müzik terapileriyle ise otomatik olarak bir sosyal etkileşimin içine girmiş olur.

17 yıl önce