|

Hobbit House’ta imece usulü iyilik

Murat ve Sinem Asilcan çiftinin kurduğu Hobbit House Balat'ta ihtiyaç sahipleri için 7/24 açık gardrop, kitap okumayı seven çocuklar için açık kütüphane yer alıyor. Çiftin tek amacı, karşılıksız ve çıkarsız iyiliğin olabileceğini tüm dünyaya göstermek.

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 18:52 - 30/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Ressam Murat Asilcan ve eşi Sinem Asilcan "karşılıksız iyilik" diyerek harekete geçti ve Balat yolunu tuttu. Genç çift, semtin tarihi binalarından birini geri dönüşümlü malzemelerle 6 ayda restore ederek, "Hobbit House Balat"ı kurdu. Kafeteryanın konsepti ise İngiliz yazar J.R.R.Tolkien'in tüm dünyayı kasıp kavuran Yüzüklerin Efendisi romanındaki her daim mutlu, neşeli ve kahvaltıyı çok seven Hobbit ırkından yola çıkarak oluşturuldu. Yaklaşık 2 ay önce açılan kafe kısa sürede "iyilik" projeleriyle ön plana çıktı. "İnsanlar gibi binaların da sosyal sorumluluk projesi olsun istedik" diyen Murat Asilcan, amaçlarını "Burayı açarken düşündük, direk sosyal sorumluluk projeyle açmaya karaverdik. İmece, iyilik, dayanışma projenin önünde dursun dedik. Bakalım hayat bize ne getirecek" sözleriyle anlattı.







PAYLAŞ KURTUL DOLABI


Dünyanın ilk ücretsiz gardrobu, "paylaş kurtul" adıyla Hobbit House Balat'ın girişinde kuruldu. Haftada yaklaşık 300-400 kişi buradan yararlanıyor. Balat-Ayvansaray bölgesinde oturan ihtiyaç sahipleri ve kimi zaman da Suriyeli'ler gelip buradan kıyafet temin ediyor. "Paylaş kurtul" dolabının namı kısa sürede o kadar yaygınlaşmış ki yolda ihtiyaç sahibi gören esnaf, "Hobbitlere git, orada kıyafet var" şeklinde yönlendirmeler başlamış. Kafe saat 19.00'da kapanıyor fakat "paylaş kurtul" dolabı 7/24 açık! Asilcan, ihtiyaç sahiplerinin görünmemek için kıyafetleri akşam saatlerinde almayı tercih ettiğini belirtiyor. Çift, kafeye bırakılan kıyafetler haricinde Balat'ta ikamet eden Suriyeli aileleri de araştırıyor ve artan kıyafetleri haftada 2 aileye götürerek yerinde dağıtım yapıyor.







GÖREN BAĞIŞ İÇİN GELİYOR


Girişte bir de açık kütüphane oluşturuldu. Özellikle çocuklara ulaşmayı hedefleyen kütüphaneye gün boyu çocuk kitapları bırakılıyor. Asilcan çiftinin 'kitap kurtları' oluşumuyla birlikte günde yaklaşık 50 çocuk bu kütüphaneden kitap alıp okuyor. Kitabın yanı sıra oyuncak ve kıyafet de veriliyor. Çiftin son projesi ise "Açık Mama." Balat sokaklarındaki kedi, köpek ve kuşları besleyen çift gelirlerinin yüzde 30'unu buraya aktarıyor. Kıyafet, kitap ve mama bağışı ise tamamen sosyal medya üzerinden paylaşılan


fotoğrafları görüp harekete geçenler tarafından yapılıyor.







TARİHİ DOKUYU GÖRSÜNLER DİYE AÇIK MÜZE DE YAPTIK


Balat'ın tarihsel dokusu içinde aslına uygun olarak restore edilen bina da,


semtin tarihsel dokusunu yansıtması açısından açık müzeye de dönüştürüldü. "Amacımız insanların bu tarihi binayı görmesi" diyen Asilcan, "Binamız tipik bir Balat binası olduğu için insanlar gelip burayı da gezebiliyor. Kafede bir şey yiyip içmelerine gerek yok. Böylece bir de açık müze projesi gelişti. Son olarak bir de açık sergi projesi gerçekleştireceğiz. İlkini 7 Mayıs'ta başlatacağız. Fotoğraf sanatçısı Kemal Korkmaz, 15 adet fotoğrafını burada sergileyecek. Kendisi de bizden hiçbir ücret talep etmedi. Satılan fotoğraflar, battaniye, kitap, oyuncak gibi geri dönüşümle ihtiyaç sahiplerine gidecek. Yani hayata dönüştürülecek" diyor.



TEK DESTEKÇİMİZ ÇAYIMIZI İÇENLER


Hobbit House Balat'ta buluştuğumuz Murat Asilcan, tek amaçlarının beklentisiz, çıkarsız, karşılıksız iyilik olduğunu belirterek şunları söyledi: "Hayata saldığımız enerji doğayla bütünleşsin istiyoruz. Biz olgusu önemli. Her şeyi karşılığını beklemeden sadece iyi enerjimizle yapıyor ve çok mutlu oluyoruz. Tek destekçimiz buraya gelip çay içen, bizi gönülden destekleyen insanlar. 'Gidiyorum, kahvaltı yapıyorum, çocuklara kitap veriyorum ve mutlu oluyorum' desinler istiyoruz. Olması gereken de bu zaten. Büyümek gibi bir gayemiz yok. Amacımız örnek modeller oluşturup iyiliğin önünü açmak. Belki başka semtte başka bir konseptte başka şeyler de yapılır böylece."







Ekolojik mutfak orijinal tarifler


Hobbit House Balat'ın mutfağı da açık mutfak. Asilcan çifti "müşteri değil misafir işletme değil ev" demeyi tercih ediyor. Misafirler isterse yemeği kendileri pişirebiliyor, malzemelere müdahale edebiliyor. Ekolojik ürünlerin yer aldığı mutfakta Sinem Asilcan'ın özel tarifleri de var. İlk buluş, trileçeye karşı doğal ve katkısız bir tatlı olan tahiniçe!





#Hobbit House
#Balat
#Sinem Asilcan
8 yıl önce