|

İki dünya arasında bir ressam

1914 Kuşağı’nın önde gelen temsilcilerinden ressam Feyhaman Duran’ın bin eseri Sabancı Müzesi'ndeki "İki Dünya Arasında" sergisinde ziyaretçiyle buluştu. Sanatçının restorasyona giren Süleymaniye'deki evinin büyük bir kısmı da müzeye taşındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 23:48 - 11/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Sabancı Müzesi yılın ilk sergisinde Türk resminin büyük ustası Feyhaman Duran'ı ağırlıyor. 1914 Kuşağı'nın önde gelen temsilcilerinden Duran'ın dünyasını aydınlatan sergi sanatçıya ait en geniş seçkiyi sunuyor. 1886'da doğan, 1970'de hayatını kaybeden ressamın Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş döneminde hem geleneği hem de Batı sanatını içselleştirerek ortaya koyduğu eserler, bir dönemi de gözler önüne seriyor. Sanatçıya ait bin eserin yer aldığı sergi 30 Temmuz'a dek ziyaretçileri tarih dolu bir yolculuğa çıkaracak.



EVİNE TANIK OLUN


Feyhaman Duran'ın özel koleksiyonu olarak da adlandırılabilecek tablolarından yapılan seçkide sanatçının en çok tanındığı portre alanındaki çalışmalarının yanı sıra peyzaj, natürmort ve poşadları da mevcut. Portre çalışmalarında Hasan Ali Yücel, Tevfik Fikret, Safiye Ayla, Sabri Esat Siyavuşgil, Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu, Ebulüla Mardin, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi isimler de ziyaretçileri selamlıyor. Sanatçının, eşi Güzin Duran ile birlikte hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği, tamamını İstanbul Üniversitesi'ne bağışladığı Beyazıt'taki evinin büyük bir kısmı da müzedeki yerini aldı. İstanbul Üniversitesi'nin girişimiyle restorasyon sürecine giren binadaki eşyalar, sergilenmek üzere müzeye taşındı. Ziyaretçiler böylece resamın gündelik hayatına, çalışma ortamına, eşiyle paylaşımlarına, çalışma koşullarına ve fırçalarıyla birlikte resim sürecine de tanık olabilecek.





BİZE EMANET EDİLDİ


Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Öncel, 2012'den beri üzerinde çalıştıkları sergi için şunları söyledi: "Feyhaman Duran'ın evi ve eşyaları onarımdan geçecekti. Bir depolama sorunları vardı. Başvuruyu yaptığımızda bize 'Acaba bu eserler bir süre sizde durabilir mi' dediler. Bu inanılmayacak bir teklifti. O kadar şaşırdık ki koşarak müzeye geldik. Hep yerimiz yok diye şikayet ederiz ama her şeyi aldık. 24 saat aynı nem ve iklim şartlarını koruyan bir yer yarattık. O kadar severek yaptık bu işi. Bunu en iyi saklayacak kişi sizsiniz dediler. Biz de bunun hakkını vermeye çalışıyoruz. "



#Sabancı Müzesi
#Feyhaman Duran
7 yıl önce