|

İkinci güzel haber

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin ardından Efes de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, “Almanya’dan beklediğimiz ikinci güzel haber de geldi. Efes artık resmen bir dünya mirası” müjdesini verdi

Yeni Şafak
04:00 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:44 - 5/07/2015 Pazar
Diğer

Antik kent Efes de UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil oldu. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen ve önceki gün Türkiye'den “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi"nin kararlaştırıldığı 39. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nın dünkü oturumunda, Efes Antik Kenti için oylama yapıldı. Oylamada, Dünya Miras Geçici Listesi'nde 1994 yılından beri bekleyen Efes'in 21 yıllık hasretine son verldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Efes antik kentinin “UNESCO Dünya Miras Listesi"ne alındığını duyurdu. Bakan Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, tarihe ve kültüre gösterdikleri önemin meyvelerini bir bir topladıklarını belirtti.


İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ

Çelik, “Almanya'dan beklediğimiz ikinci güzel haber de geldi. Efes artık resmen bir dünya mirası" dedi. Efes Antik Kenti, insanlık tarihinin birçok döneminden eserleri bünyesinde barındırıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Hazreti İsa'nın annesi Meryem'in son yıllarını geçirdiğine inanılan Meryem Ana Evi, Roma döneminde inşa edilen iki katlı Efes Celsus Kütüphanesi, Roma imparatoru Decius zamanında putperestlerin zulmünden kaçan yedi Hristiyan gencin sığındıkları rivayet edilen Yedi Uyurlar Mağarası, Anadolu cami mimarisinin ilk örneklerini sergiliyen İsa Bey Camii, 24 bin kişilik kapasiteyle antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu olan Büyük Tiyatro, Efes'teki başlıca eserler arasında yer alıyor. İzmir'in Selçuk ilçesi sınırlarındaki antik kentin ilk kuruluşu Neolitik Çağ'a (Cilalı Taş Devri) kadar uzanıyor.



Diyarbakır'da bayram havası

Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin “Dünya Kültür Mirası" listesine girmesi kentte adeta bayram sevincine neden oldu. Diyabarkır Valisi Hüseyin Aksoy, “Sahip olduğumuz eşsiz tarihi kültürel mirasın dünya çapında tanınması sağlanacak. Şehrimize daha fazla turist gelecek. Diyarbakır, terörle değil, tarihi değerleri ve turizm potansiyeliyle anılan bir şehir olacak" dedi. Diyarbakır'ın 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent olduğuna dikkati çeken Aksoy, “Surlar, Çin Seddi'nden sonra dünyadaki en uzun yapılardan biridir" diye konuştu.



14 tane dünya
mirasına sahibiz

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne ilk olarak 1985 yılında Kapadokya ve Göreme Milli Parkı girdi. Aynı yıl Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile İstanbul'daki tarihi yerler de listeye dahil oldu. Hattuşaş, Nemrut Dağı, Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı ile Ksantos-Letoon Antik Kenti, tarihi Safranbolu şehri, Truva Antik Kenti, Selimiye Camii ve Külliyesi, Çatalhöyük Kalıntıları ile Cumalıkızık köyü ve Bergama Antik Kenti de daha önce listeye girmeye hak kazanmıştı.




#UNESCO
#Diyarbakır Surları
#Efes
9 yıl önce