|

İsimlerini açıkgözlere kaptırdılar

Pekçok ünlü, internetteki isim hakkını 'alan adı' ticareti yapan açıkgözlere kaptırdı. Ünlülerin adlarını satın alanlar, bu adresleri yüksek fiyatla satma hayalini kuruyor.

Yeni Şafak
00:00 - 9/09/2001 Pazar
Güncelleme: 16:07 - 22/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

Madonna, Julia Roberts, Tom Cruise gibi tanınmış yıldızlar sanal âlemdeki isim haklarını alabilmek için mücadele verirken, Türk ünlüler internetteki isim haklarını "alan adı-domain name" ticareti yapan açıkgözlere kaptırdı. Ünlülerin isim haklarını 35 dolar (yaklaşık 50 milyon) ücretle satın alan "alan adı tacirleri", daha sonra bu adresleri sanatçılara ya da site kurmak isteyen hayranlarına yüksek fiyatla satmanın hayallerini kuruyor. Kârlı bir ticaret olacağı düşüncesiyle bu ticarete atılanların gözdeleri arasında Hülya Avşar ön sıralarda. Sanatçıya ait hemen hemen tüm adresleri satın alan "tacirler", bunlardan "www.hulyaavsar.com" adresini de "bu domain name satılıktır" ibaresiyle satışa çıkardı. Uyanık "internet tüccarları", "www.avsarkizi.com" adresini de alarak işlerini garantiledi . Türkücü İbrahim Tatlıses'e ait adresler de "falcondomain" ve "turkdomains" adlı şirketlerce alınarak satışa çıkarıldı. Şovmen Mehmet Ali Erbil'e ait isim hakkı ise "Seyahatname Limited" adıyla kayıt yaptıran şirketin üzerinde Ajda Pekkan'ın alan adı da sanal âlemde satış listesinde. "www.ajdapekkan.com" adresine girildiğinde birçok tanınmış yıldızda olduğu gibi "satılık domain" yazısı çıkıyor. Pekkan'ın Tufan Alper Akyüz adlı bir hayranı tarafından satın alınan "www.ajdapekkan.net" adresinde hummalı bir çalışma var. Uzun süren bir arşiv çalışması yapan hayranı, önümüzdeki günlerde siteyi açacağını duyuruyor.



Bu isimler satılıktır


Aktör Kadir İnanır da internette isim hakkını kaybetmiş durumda. "www.kadirinanir.com" adresi Almanya'dan Daniel Gunter, "www.kadirinanir.net" ise "sedayim" ismiyle kayıt yaptıran bir şahsa ait. Magazin dünyasının ünlü ismi Banu Alkan'a ait alan adı iki ayrı kişiye ait. "www.banualkan.com" Adana'dan bir kişinin, "www.banualkan.net" de ABD'den "Dany Buun" adıyla kayıt yaptıran şahsın üzerinde görünüyor. Fantezi müziğin tanınmış ismi Seda Sayan'ın alan adı hâlâ eski şirketi Prestij Müzik'in üzerinde. "www.sedasayan.com" sitesine girildiğinde şirketin web sayfasına ulaşılıyor. www.denizakkaya.com" ve "www.denizakkaya.net" adresleri satın alınırken, "www.ebrusalli.com" sitesini satın alan kişi, bu adresi "arama motoru" haline getirdi. "www.ebrusalli.net" adresine girildiğinde, "bu isim satılıktır, fiyat sorunuz" ibaresi çıkıyor. "www.petekdincoz.com" adresi, çeşitli harflerin yanyana gelmesi ile oluşan uyduruk bir isim üzerine kayıtlı. "www.gizemozdilli.com" adresine girenler ise yine bir sürprizle karşılaşıyor. Bu adrese girildiğinde bir alışveriş sitesi çıkıyor. Reha Muhtar ve Ali Kırca da alan adları satın alınan isimler arasında. Ali Kırca'nın alan adını manken Ebru Şallı'nın isim hakkını alan kişinin satın aldığı gözleniyor.


#Madonna
#Julia Roberts
#Tom Cruise
#Ebru Şallı
#İsim hakkı
23 yıl önce