|

İslamcılığın 100 yılı arşivleniyor

İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Türkiye’de İslamcılık düşüncesine önemli bir veri oluşturacak olan İslami dergiler projesinin ilk aşamasını tamamladı. Gerçek Hayat, İslamcılık tartışmalarını spekülatif olmaktan çıkaracak çalışmayı anlatıyor.

Yeni Şafak
10:36 - 30/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:39 - 30/03/2016 Çarşamba
Gerçek Hayat

Gerçek Hayat dergisinin yeni sayısındaki tüm dosya, röportaj, haber ve analizleri incelemek için gercekhayat.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz..Osmanlı'nın son döneminden bugünkü Türkiye'ye kadar İslamcılığın oluşumunda ve yaygınlaşmasında önemli rol oynayan İslami Dergiler İlmi Etüdler Derneği tarafından mercek altına alındı. 2014 yılında başlatılan proje de dergilerin 3 aşamada incelenmesi kararlaştırıldı.



İslamcı neşriyatta canlanma dönemi: 1960


İslami dergiler sadece incelenmekle kalmayıp ayrıca dijitalleştirilip kataloglaştırılacak. İlk olarak 1900-1960 dönemini ele alacak olan çalışma, 2. aşama olarak 1960-1980 arasını inceleyecek. 1960 sonrasının en önemli özelliği ise İslamcı neşriyatta çalışmaların en yoğun olduğu dönem olması. 60 anayasası ile görece olarak basına getirilen özgürlüklerin de bunda etkisi görülüyor. 1980'den günümüze kadar olan dönem ise 3. aşamayı oluşturuyor.





İslami dergilere dijital dokunuş


İslamcı dergilerin 1960-1980 dönemindeki araştırması 50 derginin 3440 sayısının kataloglaştırılması ile sonlandırıldı. Ayrıca 2572 sayı dijitalleştirilirken 8626 yazar tarandı ve 79568 girdi oluşturuldu. Bu dergilere ulaşmak için ise İLEM Başkanı Lütfi Sunar, kullanıcıların www.idp.org.tr adresine girmelerinin yeterli olacağını söylüyor.



Lütfi Sunar, İslamcılığın ilk dönemlerine ait çalışmaların çokça olduğunu ancak 1960-80 yılları arasının yetim kaldığını söylüyor. Neredeyse hiç çalışmanın bulunmadığı dönemde tanıkların daha canlı olduğunu ve bazı dergilerin hala yayınlandığını belirtiyor.



Spekülatif İslamcılık bitecek


Projeye başlama amacını İslamcılıkta spekülatif tartışmalarını sonlandırmak olduğunu söyleyen Sunar, incelenen verilerle tartışmaları sağlam zemine oturtmayı da hedefliyor.





1980'le dergiciliğe vurulan darbe


Çok sayıda uzman ve yayıncılarla konuşarak literatür ve hatırat araştırmaları yaptıklarını belirten Sunar, 80 darbesi ile kültür dünyasının da kesintiye uğradığını dile getiriyor. O dönemde pek çok yayın yakıldığı için daha çok şahıs arşivlerine yönelerek çalışmalara devam ettiklerini söylüyor. Proje yayınlanmaya başladığında ise dergi bağışında bulunmak isteyen birçok kişinin kendilerine ulaştığını belirtiyor.






Tek kadın dergisi: Şadırvan


Projenin medya ve iletişim koordinatörü Zehra Demir, gündemin hızla değişmesinden dolayı projenin yeterli ilgi görmediğinden yakınıyor. Dergilerin o zamanlarda yaşayan inşaların sosyal hayatına dair izler taşıdığını söyleyen Demir, insanların dergilerde kendilerini bulacaklarını anlatıyor.







Dergileri incelerken Lütfi Sunar'ı en çok şaşırtan durum İslami Dergilerin banka reklamları alması ve yazarların faizsiz ekonomi hakkında yazması olmuş. Dönemin tek kadın dergisi ise Şule Yüksel Şenler ve Gülsen Atasever'in çıkardığı Şadırvan Dergisi. Sunar bunun sebebini yazı yazabilmek için okumuş olmak ve İslamcı kamusal alanda kendisine yer bulabilmek olarak açıklarken o dönemde bunların güç olduğunu belirtiyor. Bu dergi ayrıca Hanımlar Eğitim ve Kültür Derneği'nin temellerini oluşturuyor.







#İslamcılık
#Gerçek Hayat Dergisi
#arşiv
#İslami Dergiler
#İlmi Etüdler Derneği
8 yıl önce