|

Uzmanlar uyarıyor: İstanbul'da o ilçelerden kaçın

Hava kirliliği son dönemde dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldi. Özellikle büyük kentlerde yaşanan sorundan İstanbul da payını aldı. Uzmanlar, vatandaşlara "Göztepe, Esenyurt ve Aksaray gibi ilçelerde yaşamayın" uyarısı yaptı.

Yeni Şafak
08:38 - 20/11/2017 Monday
Güncelleme: 08:41 - 20/11/2017 Monday
Diğer
Nüfusunun yoğunlaşmasıyla birlikte İstanbul'da hava kirliliği de arttı.
Nüfusunun yoğunlaşmasıyla birlikte İstanbul'da hava kirliliği de arttı.

Türk Toraks Derneği, Türkiye'de hava kirliliği oranlarını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartlara göre; İstanbul'da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara'da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir'de Bornova ve Bayraklı en çok hava kirliliği yaşanan yerler arasında… Uzmanlar, “İstanbul'da Esenyurt, Göztepe ve Aksaray'dan kaçın” çağrısında bulundu.

Habertürk'ün haberine göre Doç. Dr. Osman Elbek, “İstanbul’da yaşayan insanların Göztepe’den Esenyurt’tan ve Aksaray’dan kaçmalarını istiyoruz. O ilçeler yaşanamayacak kadar kirliler. Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği sınırlar içerisinde olmasa da en yaşanabilecek ilçeler Silivri, Şile ve Sarıyer. İstanbul’daki insanların üç ilçeyi öncelikle tercih etmesi gerektiğini öneriyoruz. Ankara, ülkenin başkenti… Kapkara, boğuluyor. Hiçbir yer nefes alamıyor. Ankara’yı hızlıca terk etmemiz lazım. İzmir’de aylar içerisinde DSÖ’nün verdiği ölçütlere yaklaşıyor. İzmir’in en önemli ilçesi Güzelyalı, çünkü ağaç var, az beton var. Ne kadar çok ağaç o kadar çok sağlık… Boğulmamak için el birliğiyle bu ülkeyi değiştirmek zorundayız” dedi.


Trafik kazası 4 bin kişiyi, hava kirliliği daha fazlasını öldürüyor

Sempozyum Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, yaptıkları çalışmalarda havadaki zehirli partiküllerin özellikle kanser, KOAH, akciğer hastalıkları gibi hastalıkların gelişimini hücre düzeyinde başlattığını gösterdiklerini ve başka çalışmaların da bunu doğruladığını söyleyerek, Batı’da bunlara yönelik politikalar geliştirildiğini vurguladı. Hava kirliliğinin çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bayram, “Ülkemizde trafik kazaları nedeniyle her yıl 4 bin kişi hayatını kaybetmektedir yani hava kirliliği Türkiye’de ‘trafik canavarı’ndan 8 kat daha fazla insan öldürmektedir” diye konuştu.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de tercih edilmesi gereken ilçeler

  1. İstanbul: Silivri, Sarıyer, Şile
  2. Ankara: Sincan, Çankaya'da Bahçelievler semti
  3. İzmir: Güzelyalı.
#İstanbul
#Hava Kirliliği
6 years ago