|

İsveç'in güvenliği bizden sorulur

Yedi çocuk annesi 63 yaşındaki Konyalı, İsveç'te geceleri olay çıkartan, camları kıran gençleri engellemek için bir dernek kurdu ve halkın sevgilisi oldu. Üç yıldır şehrin güvenliğini üstlenen Alcı, İsveç'te "Yılın Kahramanı" seçilen, Türklerin imajını koruyup gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak istediklerini söyleyen Alcı, "Geceleri mahallede olay çıkartan gençlere engel oluyoruz. Türk kadınlarının evde oturmadığını ve sosyal hayata olan katkılarını dünyaya göstermek istiyoruz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2017 Pazar
Güncelleme: 06:52 - 16/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İsveç'te yaşayan Konyalı Fatma İpek Alcı, mahallenin güvenliği için bir dernek kurdu
İsveç'te yaşayan Konyalı Fatma İpek Alcı, mahallenin güvenliği için bir dernek kurdu

Karadeniz'de çay küfelerini sırtlayan, Anadolu'da iki büklüm çapa yapan, Kurtuluş Savaşı'nda tüfek kuşanan Türk kadını Avrupa'da da kendini gösteriyor. 30 yıldır İsveç'te yaşayan Konyalı Fatma İpek Alcı, mahallenin güvenliği için bir dernek kurdu. Geceleri sokağa çıkıp dolaşan ve asayişi berkemal eyleyen 63 yaşındaki Alcı, Aftonbladet gazetesinin ülke çağında düzenlediği yarışmada halk oylamasıyla ''Yol Gösterici'' dalında "Yılın Kahramanı" ödülünü aldı. Yedi çocuk annesi Alcı, İsveç'in başkenti Stockholm'deki Botyrka ilçesine bağlı Fittja Mahallesi'nde ortayaş üstündeki kadınlarla birlikte 3 yıl önce kurulan güvenlik derneğiyle birlikte geceleri mahallede olay çıkartan ve dükkân camlarını kıran gençlere engel oluyor. Siyaset, sanat ve spor alanından seçkin davetlilerin katıldığı "2017 İsveçli Kahramanlar" ödül töreninde sahne alan Alcı, "Türk kadınlarının evde oturmadığını ve sosyal hayata olan katkılarını dünyaya göstermek istiyoruz" diyor.

KAVGALARI ÖNLÜYORUZ

Uzun yıllar Ankara'da yaşadıktan sonra ailevi meseleler yüzünden 5 çocuğuyla birlikte İsveç'e yerleşen Alcı, Türkiye'de hemşirelik eğitimi almış ve yaklaşık 10 yıl bu işi yapmış. Gönüllü hemşire olarak Irak-Irak Savaşı'nda da görev alan Alcı, "İsveç'te de hemşirelik yapabilmem için eğitim almam gerekiyordu. Geçimimizi de sağlamam lazımdı. Bu yüzden bir fabrikaya girip çalıştım. Bir yandan da dil ve hemşirelik eğitimi aldım. Daha sonra da rehabilitasyon merkezinde işe başladım" ifadelerini kullanıyor. İkinci evliliğini İsveç'te gerçekleştiren Alcı, eşiyle birlikte çalışıp kendi işlerini kurmuş. Şimdilerde taksi durağı işleten Alcı ailesini İsveç'te artık herkes tarafından tanınır hale gelmiş. Bir yandan çalışıp bir yandan da bölgedeki göçmen kadınlarla birlikte 'Güçlü Kadınlar' adlı bir dernek kuran Alcı, "7 yıl önce eşim ve kardeşimle akşam yürüyüşlerine çıkmaya başladık. Gönüllü olarak mahalleyi koruyorduk. Çünkü Cuma ve Cumartesi günleri burada bütün gençler eğlenmeye gider. Sabaha kadar dışarda taşkınlıklar olur ve kavgalar yaşanırdı. Biz de evde oturmak yerine çıkıp sokaklarda hem yürüyelim hem de bu taşkınlıkları engelleyelim dedik. İlerleyen günlerde erkeklerin kadınları geri planda tuttuğunu fark edince biz kadınlarla tek başımıza hareket etmeye başladık. Kadınlar onlara öncü olmamı istediler"


POLİS BİZDEN AKIL ALIYOR

İki yıl boyunca gençlerle gündüzleri vakit geçirip geceleri de onları kontrol ettiklerini anlatan Alcı, "Kavga, kapkaç, taciz, dükkanları taşlama gibi çok olaylar oluyordu. Gençlerle vakit geçire geçire azalttık. Hatta şimdi pek olay olmuyor. Ben çocuklarım küçükken de Türklere karşı saldıranlarla mücadele ettim. Benim kızlarım okula giderken çok darp edildi. Oğlumun önü çok kesildi. Aslında ben yıllardır mücadele ediyorum bu olaylarla. Oğlum Türk kızlarını koruyabilmek için bir grup kurmuştu. Zaman zaman darp olaylarının yaşanması bu olayları çözmüyor. Ben ise konuşarak gençleri yaptıkları yanlışlardan çevirmeye çalıştım. Her şeyi doğrulukla halletmeye çalışıyoruz. İsveç'te polis bizden akıl alır hale geldi. Onlarla birlikte toplantılar yapıyoruz. Karşılıklı konuşuyoruz" diyor.

TÜRKLERİN İMAJINI KORUYORUM

Dernekte yaklaşık 30 kadın olduklarını belirten Alcı, aslında dernekten önce de aktifmiş. İsveç'te yaşayan Türk kadınları için de mücadele ettiğini ifade eden Alcı, "Kadınlarımız karma havuzlara giremedikleri için belediye ile görüşüp sadece onlara özel gün belirledik. 20 yıldır kadınlar rahatça havuza girebiliyor. Bu sadece Fittja'da olduğu için başka bölgedeki kadınlar trenle buraya geliyor. Onun dışında kadınlar evde oturmasın, çalışabilsinler, kendilerini geliştirsinler diye çeşitli kurslar organize ediyoruz. Böylece toplumla uyum içinde yaşayabiliyorlar" şeklinde konuşuyor. Kadınlar ile ilgili çalışmaları, kendi hayat hikayesi ve derneğiyle yapmış olduğu güvenlik yürüyüşleri sebebiyle ülkede pek çok etkinliğe davet edildiğini belirten Alcı, "Anneler günü, kadınlar günü gibi birçok özel günde konuşmacı oluyorum. Toplum içinde hep birlikte huzur içinde yaşayabileceğimizi anlatıyorum" diyor. Türklerin imajını koruyup gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmaya çalışan Alcı, bunun kadınların gücüyle düzeleceğini göstermeye devam ediyor.


Trump'a cevabı gazeteler verdi

* Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın seçildiği ilk dönemde, İsveç'te göçmenlerin çok olmasından şikayetçi olduğunu söyleyen Fatma İpek Alcı, "İsveç basını, 'Göçmen anneler İsveç'te güvenlik gezisi yapıyor' diye haberler yaptı. Bu haber ve fotoğraflarla Trump'a en güzel cevabı gazeteler verdi. Hatta daha sonra ABD'de yayın yapan bir gazete tarafından anneler gününde ödüllendirildik" diye konuşuyor.

#İsveç
#Fatma İpek Alcı
6 yıl önce