|

İyileşmeyen yaralara oksijenli tedavi

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesindeki Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi'nde, 'sessiz katil' olarak nitelendirilen karbonmonoksit zehirlenmeleri ve iyileşmeyen yaralarda 'oksijenle' tedavi yöntemi uygulanarak hastalara 'can' veriliyor.

Yeni Şafak
12:34 - 23/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:38 - 23/11/2015 Pazartesi
DHA

Doğalgaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür, odun gibi yapısında 'karbon' bulunan yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşan dumanda bulunan ve tatsız, renksiz, kokusuz olduğu için adı 'sessiz katile' çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenenler için Yakutiye Araştırma Hastanesindeki Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, umut kaynağı oldu.



Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinden gelen daha çok sobadan zehirlenen hastalar, merkezde basınç altında verilen oksijenle şifa buluyor. Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin yanı sıra şeker hastalarının kapanmayan yaraları, ani işitme kayıpları, kronik kemik enfeksiyonu, yanık hastalarına da oksijenle tedavi uygulanıyor. Bir uzman doktor, 3'ü hemşire 4 personelin görev yaptığı merkezde hastalar hiperbarik merkezinde oksijen alırken müzik dinleyip, televizyon izleyebiliyor.



'BASINÇ ALTINDA YÜZDE 100 OKSİJEN'


Basınç altında hastalara yüzde 100 oksijen verildiğine dikkati çeken Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Recep Hormova, şunları söyledi:



"Bir maske ile ya da başlıkla oksijen veriyoruz. İki yıldır hizmet veren merkezde şifa bulan hasta sayımız bin 100 civarında. Bize en fazla gelen hasta profilimiz karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayanlar, ikincisi diyabet ayak hastalığı. Özellikle kış aylarında soba zehirlenmeleri daha çok görülüyor. Tüm tedavilerde oldukça başarılı sonuçlar alıyoruz."



ARNAVUTLUK'TAN GELMİŞ


Arnavutluk'tan teklif üzerine Erzurum'a geldiğini ve Erzurum'u memleketi gibi sevdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Recep Hormova şöyle devam etti:



"Atatürk Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi Arnavutluk'a konferansa gelmişti. Ben o zaman Arnavutluk'ta çalışıyordum. Erzurum'da benim çalıştığım branşa ihtiyaç olduğu konusu açıldı. 'Erzurum'a gelir misin?' teklifini severek kabul ettim. Yeni yerler görmeyi seviyorum. Şimdi ailece Erzurum'dayız. Erzurum'da sıkıntı yaşamadım, sanki memleketimde gibiyim" diye konuştu.



#iyileşmeyen yara
#yara tedavi
#oksijenli tedavi
8 yıl önce