|

İyilik bir kutu kitapta saklı

Abonelerine ücretsiz olarak her sabah kısa kitap pasajları gönderen biryudumkitap uygulaması, yeni başlatmış olduğu Bir Kutu Kitap projesiyle okurlarına her ay üç kitap göndererek düzenli okuma alışkanlığı oluşmasını sağlıyor. Uygulamanın kurucuları Alparslan Demir ve Enes Çakır, bu yeni uygulamanın gelirleriyle de ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/08/2017 Pazar
Güncelleme: 03:57 - 6/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
İyilik bir kutu kitapta saklı
İyilik bir kutu kitapta saklı

Türkiye'de okuma alışkanlığını artıran bir sosyal girişim hareketi olan 'biryudumkitap', her sabah abonelerinin e-posta kutularına gönderdikleri pasajlar ile güne okuyarak başlamayı sağlayan bir uygulama. Ücretsiz olan bu uygulama sayesinde aboneler, dünya klasiklerinden romanlara, denemelerden tiyatro ve şiire kadar her türlü edebi yazıyla buluşuyor. Her gün on binlerce okuru kitapla buluşturmaya devam eden uygulamanın kurucuları Alparslan Demir ve Enes Çakır, yeni bir girişime daha imza attı: 'Bir Kutu Kitap'. Biryudumkitap'ın yaptığı işi matbu hale getiren Bir Kutu Kitap, pasajları beğenen on binlerce insana kitaba ulaşma imkanı sağlıyor. Bunu yaparken de elde ettikleri gelirle kazanç sağlamak yerine ihtiyaç sahiplerini ulaştırıyorlar.

OKURLARIN İYİLİK YAPMASINA VESİLE OLDUK

Hafta içi kitap pasajları, cumartesi şiir, pazar günü yeni yazarlardan ve edebiyat dergilerinden metinleri ücretsiz olarak gönderen biryudumkitap'tan sonra her ay bir kutu içerisinde 3 kitabı okurlarına belli bir ücret karşılığında gönderen Demir ve Çakır, bundan hiçbir kazanç sağlamıyor. Çünkü onlar her şeyi gönüllü olarak yapıyor. İnsanlar okuma alışkanlığı kazansın istiyorlar. Bunu yaparken de bir iyilik hareketi başlatmışlar. Elde edilen Bir Kutu Kitap gelirlerin bir kısmıyla operasyon masrafları karşılandığını anlatan Demir, "Bir Kutu Kitap olarak iki ayı geride bıraktık. İlk kutumuzun geliriyle Kamboçya'da harika bir iş yapan Aynebilim Aşevi aracılığıyla oradaki köye bir bağış yaptık. Yaptık derken, okurlarımız yaptı biz de vesile olduk. Sonra Soma'nın Yırca Köyü'ndeki 'Kömürün isi, sabunun misi' diye yola çıkan kadınlardan Yırca Hanımeli Sabunlarından alarak okurlarımıza hediye ettik. 25 üniversite öğrencisine Bir Kutu Kitap hediye ettik. Daha fazlası da ilerleyen süreçte nasip olur inşallah" diyor.

KİTAP DEĞİL SEÇKİ SATIYORUZ

Kuruldukları ilk günlerde bu projeyi de faaliyete geçirmek istediklerini söyleyen biryudumkitap kurucularından Demir, "Önce rüştümüzü ispatlamamız gerekiyordu. Seçkilerimizden emin olan on binlere ulaşınca bir anket yaptık. Okura isteyip istemeyeceklerini sorduk. Hiç olumsuz dönüş almadık. İleriki dönemde hayata geçirecektik, erken oldu. Özetle Bir Kutu Kitap, her ay belirli bir temada buluşturduğu en az 3 kitabı kutuya koyar, kapınıza kadar gönderir diyoruz. Şu anda bini aşkın aboneye ulaştık, üstelik sadece 29 günde" ifadelerini kullanarak ekliyor: "Kitap değil seçki satıyoruz. Pekâlâ okurlarımız bu kitapları edinebilirler. Fakat modelimiz farklı, abonelik modeli. Yani bir kez abone oluyorsunuz ve siz iptal edene kadar biz seçkilerimizi yayınlıyor ve evinize gönderiyoruz. Şimdilik sadece edebiyat var. İleride iş dünyası, çocuk, fantastik, polisiye gibi kutular da oluşturacağız. Yine biryudumkitap editörleri seçecek bu eserleri. Yaptığımız seçkilerde dev bir emek var. Buna kitap satmak demiyoruz."

DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEYE ADAY

İlk pasajını 1 Aralık 2015'te okuyucularına ulaştıran biryudumkitap, 3 bin 500 aboneyle çıktığı yolda bugün 200 bini aşkın kişiye ulaştı. Gün geçtikçe büyüyen bu edebi hareket, Türk Tıp Öğrencileri Birliği'nden, İstanbul Üniversitesi'nden, Yeditepe Üniversitesi'nden ödüller aldı. Dünyanın en büyük sosyal girişimcilik vakıflarından Ashoka Vakfı ve Robert Bosch Vakfı tarafından, geçen sene İtalya'da 60 ülkeden 550 başvuru değerlendirmesi sonucu dünyayı değiştirmeye aday 25 girişimden biri olarak seçildi.

  • İl il kitap konuşacağız
  • Hedeflerinin 2017'yi 10 bin aboneyle kapatmak olduğunu belirten Alparslan Demir, "Kitap Buluşmaları adı altında İstanbul ve Konya'da etkinlikler düzenliyoruz. Bunu bütün illerdeki okurlarımıza doğru şekilde aktarıp, siyasetin, ayrışmanın, nefretin olmadığı ve sadece kitapların konuşulduğu bir buluşma etkinliği oluşturmak istiyoruz. Her ay bütün illerde bir araya gelen okurlar kitap konuşacaklar. Etkinliği düzenlemek isteyenlerle görüşüp nasıl yapacaklarını anlatacağız. Artık bu bir alışkanlığa dönüşecek" şeklinde konuşuyor.

Güzellikler Türkiye'den yayılsın

Biryudumkitap'ın İngilizce hâli de Bookmorning.co adresinde yayında. 10 bin abonesi bulunan İngilizce biryudumkutup üyeleri arasında ABD, Kanada, İngiltere, Pakistan, Hindistan, Arnavutluk ve Türkiye'den okurlar var. Daha fazla dilde yayın yapmak istediklerini söyleyen Alparslan Demir, "Güzellikler bütün dünyaya bu topraklardan çıkmış bir girişimin öncülüğünde yayılsın isteriz" diyor.

#Türkiye
#kitap
#biryudumkitap
7 yıl önce