|

Kabinenin en genci en başarılısı

Yeni kabinenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bu haftanın en çok konuşulan ismi oldu. Okul ve iş hayatında gösterirdiği yüksek başarılarla da dikkat çeken kabinenin en genç ve tek kadın bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı yakınları anlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 12:08 - 29/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Fatma Betül Sayan Kaya, yeni kabinenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak bir anda Türkiye gündemine oturdu. Başbakan Binali Yıldırım'ın kabineyi açıkladıktan sonra Google'da en çok aranan isimler arasına giren Kaya, kabinenin en genç ve tek kadın bakanı. Elektrik-elektronik mühendisi olan Kaya, aynı zamanda tıp doktoru. Fatih'te hukukçu bir ailenin 3. çocuğu olarak dünyaya gelen Kaya, ilkokulu Fatih'te tamamladıktan sonra Beyoğlu Anadolu Lisesi'ne gitti. Bilkent Üniversitesi'nden burslu olarak şeref derecesiyle mühendislik diplomasını alan Kaya'nın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden doktorluk diploması var. Politikaya 2009'da 5. Olağan Kongre ile AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak adım atan Kaya, çok iyi düzeyde İngilizce ve Almanca biliyor. Yakın çevresi Fatma Betül Sayan Kaya'yı “Haksızlık karşısında dimdik duran, girişken, sukunetli ve başarı merdivenlerini ikişer üçer çıkan üstün zekalı" olarak tanımlıyor.



Haksızlığa gelemezdi





Ben 1992 yılında bu okulda göreve başladığımda Fatma Betül Sayan hazırlık sınıfındaydı. Oldukça başarılı bir öğrenciydi. Hazırlıktan itibaren hep derecelerle sınıflarını geçti. Arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle olan ilişkileri de çok iyiydi. Kendini ifade eden ve haksızlığa karşı sesini çıkaran biriydi. Zaman zaman gelir muhabbet ederdik. O dönemde kız lisesiydi. İngiliz disiplini hala devam ettiği için katı kurallar vardı. Buna rağmen eğitim kalitesi de oldukça iyiydi. Fatma Betül, çok iyi İngilizce eğitimi aldı. O dönemde hep yabancı öğretmenlerimiz vardı. Her zaman ön planda olan ve başarısıyla öne çıkan bir öğrenciydi. Okulumuzun gururu oldu. 7 yıl bu okulda okudu ve dereceyle mezun oldu.



Yıllar onu değiştirmemiş






Ben 30 yıldır bu okulda bilgi-işlem ve arşiv görevlisi olarak yer alıyorum. Fatma Betül de bizim başarılı öğrencilerimizdendi. Temiz ve sakin bir yapıya sahipti. Dönemin şartları da onu çok etkiledi. Çünkü tesettürlüydü. Mecburen başını dışarıda kapatıp okulda açıyordu. Kayıt dönemlerinde hep yanıma gelirdi. Oldukça saygılıydı. Şimdi geçmişe bakıyordum da yıllar onu hiç değiştirmemiş. Hala temiz yüzlü ve sakin tavrını koruyor. İyi bir siyasetçi olacağı öğrenciliğinden belliydi. Haksızlığa karşı hep kendini savunurdu. Örtüsü üzerinde de hep savunmasını yaptı. Haksızlığa gelemezdi.



Bizi çok gururlandırdı







Fatma Betül Sayan Kaya'nın okuduğu dönemde bu okulun müdürü değildim. 2010 yılında buraya atandım ama mezunlarımızdan birinin bakan olması bizi çok gururlandırıyor. Doğrudan emeğimiz olmasa da bizim için oldukça önemli. Ayrıca özgeçmişinde Beyoğlu Anadolu Lisesi'nden mezun olduğuna dair bilgiye de yer veriyor. İki üniversite bitirmiş olmasını da ön plana çıkarabilirdi ama lisesini unutmamış. Bu da en azından hala bir bağının olduğunu gösteriyor. O dönemlerde Fatma Betül "İngiliz disiplini" olan ablalık sistemini de yaşamış. Bu sistemde üst sınıflarda okuyanlar öğrencilerin kıyafetine, konuşmasına ve ilişkilerine not verirmiş.



Ülkemiz
adına büyük kazanım





Fatma Betül Sayan'ın döneminde öğretmenlik yapmadım ama kendisini birebir tanıyorum. Ayrıca öğretmenlerinden de bizzat çok zeki bir öğrenci olduğunu duydum. Geleceğe faydası olan bir bakan olacağına inanıyorum. Ülkemiz adına büyük bir kazanım oldu.



Çok genç çok mütevazı






Fatma Hanım ile il kadın kollarında görevliyken o da il ana kademede tanıtım medya birim başkanıydı. Kendisi çok genç, mütevazı sakin bir arkadaşımızdır. Çok iyi dinleyen ve gerekli gördüğü yerlerde az ve öz isabetli yorumlar yapan biridir. Çok zeki bir insan olduğunu biliyorum. Kendisi hem mühendis hem de tıp doktoru. Zaman zaman kendisiyle istişarelerimiz olurdu. Hem sivil toplum çalışmalarında hem de aktif siyasette yer alarak ailesine bu denli vakit ayırması onun planlı ve düzgün çalışan bir insan olduğunu gösteriyor. Kendisi toplumun içerisinden geliyor ve sorunlara çok aşina.



Vatanına sevdalı bir dava kadını






Fatma Hanım uzun yıllar teşkilatımızın tüm kademelerinde görev yapmış biri. Tabandan geliyor. Hem kendi özel eğitimiyle hem de kişiliyle son derece yerli yerinde bir seçim oldu bakanlığı. Onun en belirgin özelliği zekası ve kişiliği. Başarı hikayesine baktığım zaman düzenli, zamanı iyi kullanan tam bir "dava kadını" olduğunu görüyorum. Bakanlığı beni şaşırtmadı. Partide her bir kadının ayrı ayrı yeteneği var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çok önemli bir bakanlık. yoğun bir tempo gerektiriyor. Kendi duygu halleri, anne olmanın sorumluluğu ve vatan sevgisi Fatma Hanım'ı bu konuda başarılı olmasını sağlayacaktır.



Başörtüsü yasağı yüzünden yurt dışına gitti

Rabia Ünlüdemir Aile dostu


Fatma ile siyasi çalışmalarımız esnasında tanıştık. Çocukluğunu da bilirim onun. Zaman içerisinde yurt dışında eğitim gördü. O sıralar görüşemiyorduk. Yıllar sonra onu genç bir bakan olarak gördük. Sürekli annesiyle koştururduk. Son derece mütedeyyin, örnek, idol bir aileler. Çok değerli ablamızdı annesi. Fatma Betül de çok iyi yetişmiş . Başörtülü olduğu için yurt dışına çıktı. Ben ve annesi de başörtüsü mağduriyeti yaşadı. Bakanlığına çok sevindim. Genç ama tecrübe sahibi biri. Fatma Betül, siyasetin içinde doğup büyümüş biri.



Hanımefendi ve çalışkan biriydi






30 yıldır okulun güvenliği benden sorulur. Aynı zamanda da kütüphaneye bakıyorum. Öğrencilerle hep samimiydim. Onların babası gibi oldum. Burayı hep evim gibi gördüm. Fatma'yla da öğrencilik zamanında giriş çıkışlarda hep konuşurduk. Çok hanım, terbiyeli ve çalışkan bir öğrenciydi. Fatma'nın arkadaşlarıyla olan ilişkileri de çok iyiydi. Bakan oldu dediklerinde hiç şaşırmadım, çok sevindim. Başarılı olacağı o zamandan belliydi. O çok çalışkandı.



















#Fatma Betül Sayan Kaya
#Yeni kabine
#AK Parti
8 yıl önce