|

Kafes’te sağ kalmak

12 Eylül döneminde cezaevinde işkence gören gençlerin hayat hikayesini anlatan Kafes, yarın vizyona giriyor. Darbeyi ülkücülerin gözünden anlatan ilk film olan Kafes, Lütfü Şehsuvaroğlu’nun hikayesinden esinlenilerek hazırlandı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 19:11 - 30/09/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Başrollerini İsmail Hacıoğlu, Nilay Duru, Fırat Şahin gibi isimlerin paylaştığı Kafes filmi, 2 Ekim'de izleyici ile buluşuyor. Kafes, 12 Eylül Darbesi döneminde işkencelere maruz kalan gençlerin hayatını ele alıyor ve beyaz perdeye ilk defa ülkücülerin bakış açısını aktarıyor. Lütfü Şehsuvaroğlu'nun 'Kafes' isimli kitabından esinlenilen filmin yönetmeni Mahmut Kaptan, filmde ülke üzerine oynanan oyunlar ve siyasilerin gerçekleştirdiği değişik manevralarla yitip giden gariban gençleri işlediklerini ifade etti. Çekimlerin dört haftada tamamlandığını aktaran Kaptan, “1980'e biraz farklı perspektiften bakan bir film. Onun için hem zorlandık hem de büyük bir heyecan içinde çektik” dedi. Çekimlerin Ankara'da gerçekleştirildiğini kaydeden Kaptan, “Ulucanlar Cezaevi'nde, gerçek mekanlarda çektik. Hamamönü'nü özellikle çok kullandık” diye konuştu.



OBJEKTİF BİR FİLM


Filmin başrol oyuncusu İsmail Hacıoğlu, o dönemde düşüncelerin Kafes'e tıkıldığını dile getirerek, “Biz 80 Darbesi'ni sağ taraftan bakanların gözünden anlatmaya çalıştık. Gerçek hikayelerden oluşuyor ve gerçek mekanlarda çekildi” ifadelerini kullandı. Filmin başrol oyuncularından Nilay Duru da “Bu kayıp insanlara başka bir taraftan bakılan bir film. İki taraftan da kayıplar var. Kazanan başka bir taraf var. Bizim filmimiz propagandayı en aza indirmiş bir film. Kimseyi suçlamıyor. Bence yeterince öz eleştiri yapan, objektif bir film” dedi.


#İsmail Hacıoğlu
#Nilay Duru
#Fırat Şahin
#Kafes
#Lütfü Şehsuvaroğlu
9 yıl önce