|

Kaleme ve insana dair

Selvigül Kandoğmuş Şahin’in deneme kitabı “Kalemin Yazgısı” Efendimiz’den Hz. Musa’ya, Cevdet Said’den Ayşe Şasa’ya pek çok şahsiyeti duygu yüklü bir dille okuyucuya aktarıyor. Kitapta ayrıca İslam dünyasında olup bitenlere dair önemli notlar da var.

Yeni Şafak
22:06 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 19:07 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak
ŞAKİR KURTULMUŞ


Selvigül Kandoğmuş Şahin'in denemelerinden oluşan yeni kitabının ismi 'Kalemin Yazgısı.' Çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanan düşünce yazılarını toplamış bu kitapta. Değişik zamanlarda yazılmış yazıları kapsayan kitap farklı konuları işliyor olmasına rağmen Şahin'in üslubu ile bütünleşmiş ve deneme tadında başarılı bir eser olarak yayınlanmış.



'Yazgısını yaşarken diye başladığı önsözde' bazı insanlar bir ayet gibi çıkar karşınıza. Bunlar eşinizdir, evlatlarınızdır, dostlarınızdır. Onlarla yolarınızın kesişmesi kederdir, yazgıdır. Birlikte yürüdüğünüz yol, paylaşımlarınız, ortak değerleriniz, ötelere adımlarınız vardır' diyerek Üstad Sezai Karakoç'un şu sözünü hatırlatır: 'Bu dünyayı ne yapıp yapıp Öteki dünyadan haberdar kılmalı. Onunla tanıştırmalı. Unutmuş olduğu o dünyayı ona hatırlatmalı. Cennete doğru uzatmalı.'



Acıların bizi terbiye ettiğini belirten Şahin, kapitalizmin keskin dişlerinden, tüketimin ağır adaletsizliğinden sıyrılamadığımızı ifade ederek, aslında yaşadığımız bütün eşitsizlik ve adaletsizliklere rağmen yine de sorumluluklarımızı hatırlama gereğini şu sözlerle ortaya koyuyor: “Kadere yüklenip hep bir kaçış yolu arıyoruz. Kadere yüklendiğimizde, müreffeh batı duraklarında yürürken bir şeyler düğümleniyor içimize. Kan gölüne dönen Ortadoğu geliyor aklımıza…” Yetim gözlerden içimize akan acılar, savaşların yaşattığı hüzün siniyor üzerimize ve bu adaletsizliğe karşı lokmalar boğazımızda dizilirken, ağlarken ve umutlarımızı yeşertirken sorgulamanın önemini hatırlatır bize bir kez daha. Müslüman hayatın her anını gözden geçirip kendini yenilemeli, sorumluluklarını yeni bir bilinçle yeniden değerlendirmelidir.



İki bölüme ayrılan Kalemin Yazgısı kitabında Efendimizden, Hz. Musa'dan, oruç ve Ramazandan, kulluk bilincinden, dirilişten bahseden yazılar yanında, Aliya İzzetbegoviç, Cevdet Said, Ayşe Şasa, Abdülkadir Molla gibi şahsiyetlerle ilgili yazılar da büyük duygu yüküyle kaleme alınmış özgün denemelerdir.



UNUTTUĞUNU İNSANA HATIRLATMAK


Mısır'da yaşanan direniş hareketinin, Adeviye'de yazılan şanlı özgürlük savaşının bugün yaşanılan hayat için ne ifade ettiğini anlatırken o toprakların aslında Musa'nın Firavunla olan savaşının bugün de sürdüğü yerler olduğunu, Nil'in yeni Musa'lara yataklık edeceği umudunu her daim koruyan şanlı yiğitlerin inanarak, beklediklerini söylemektedir.Gazze hiç bitmeyen bir yara olarak tazeliğini korumaktadır. “Günlerden Gazze, gecelerden Gazze, tüm zamanlar Gazze'ye akar. Dualar avuçlarımızın sıcaklığından Gazze'nin çocuklarına, analarına yiğitlerine akar… Zaman dua zamanıdır. Zaman dayanma ve direnme zamanıdır.”



İnsanın yazgısıdır anlatılan Kalemin Yazgısı'nda. İnsanın unuttuğu, kaybettiği, ya da unutmaya yüz tuttuğu değerleri, yeniden anımsaması gerektiğini haykırıyor yüksek sesle. Unuttuğu dünyayı, ona ait gerçekleri yeniden hatırlamasını istiyor insanın. Bu hakikatlerden uzaklaşmasının mümkün olmadığını, kendine dönüşü mutlaka gerçekleştireceğini düşünüyor insanın. Müslüman bir kimliğe sahip, duyarlı bir yazarın bu ideal uğrunda olması, bu ışık etrafında yazmasından doğal ne olabilir ki.


Yazarın öykülerinde olduğu gibi, Kalemin Yazgısı adlı kitapta yer alan denemelerinde de İslami düşünceyi esas alan sağlam bir kaynaktan beslenen güzel örneklerden oluştuğu gözlenmektedir.



Kitabın künyesi:


Selvigül Kandoğmuş Şahin


Kalemin Yazgısı


Okur Kitaplığı


2014


#Selvigül Kandoğmuş Şahin
#Kalemin Yazgısı
#Okur Kitaplığı
9 yıl önce