|

Kalp krizi en çok o bölgede yaşayanları vuruyor

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Kulan, Türkiye'de kalp krizi haritasında Karadeniz'in 1. sırada, Ege Bölgesi'nin ise son sırada olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
14:32 - 17/11/2015 Salı
Güncelleme: 12:57 - 17/11/2015 Salı
IHA

Karadeniz Bölgesi'nde kalp krizinin sebepleri arasında A tipi bir davranış olduğunu belirten Prof. Dr. Kaan Kulan "A tipi bir davranış agresif bir davranıştır. Karadeniz halkının en büyük özelliğinden biridir A tipi davranış. Karadeniz insanın iklim yapısından kaynakladığını düşündüğümüz bir durum. Güneşe çok uzun süre hasret kalıyor, bol yağmur alıyor ve bu maalesef agresif bir davranışa sebep oluyor, bu sebeple kalp krizi riski artıyor" dedi.



Bölgede yoğun olarak kullanılan tereyağının kalp krizi riskini arttırdığını vurgulayan Kulan "Karadeniz insanında kolesterole genetik yapıda müsait ve buna tereyağı tüketimindeki aşırılık da kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep oluyor. Tereyağında maalesef kolesterol oranı yüksek olduğu için kötü kan yağlarını yükseltiyor. Peki, zeytinyağı yağ değil mi? Evet zeytinyağı da yağ ama zeytinyağı kandaki iyi yağı yükseltiyor yani 'HDL' kolesterolü. Tereyağı ise 'LDL' Kolesterolü yükseltiyor yani kötü yağları yükseltiyor. Bu dengesiz yapılar her iki yağında biri iyi kolesterolü olan ve kardiyovasküler korumayı sağlayan yani kalp krizine karşı koruyan kolesterol iken diğeri maalesef kalp krizine sebep olan kolesterol çeşidi" ifadelerini kullandı.



KALP KRİZİNE GÖTÜREN 5 NEDEN


Dolayısıyla bu iki faktörün Karadeniz Bölgesi'nde insanlarda kalp krizi sebebine oldukça yüksek seviyede etkilediğini söyleyen Kulan "Kalp hastalıklarının asıl ana sebepleri için 5 tane neden var. Bunlar, hipertansiyon, diyabet, kolesterol, A tipi davranış ve sigara içmek. Son zamanlarda hükümetimizin aldığı tedbirlerle sigara içme biraz daha azalmaya başladı. Bölgeye baktığımız zaman Doğu Karadeniz kardiyak ana temada birinci sıraya çıkıyor.



İkinci sırası Marmara bölgesi. Marmara bölgesinin olmasının başta sebebi İstanbul gibi bir metropol 'ünün olması. Metropoller fast-food alışkanlıklarının çok fazla olduğu, beslenme alışkanlıklarının tamamen bozulduğu, hayat şartlarının zorlaştığı için kişilerin zamanla yarıştığı, aşırı stres ve aşırı bunalımlı olan bir şehir ve bu kardiyak olarak 2. sırada yer almasını etkiliyor" şeklinde konuştu.



"AKDENİZ MUTFAĞI KALP DOSTU"


Ege Bölgesi'nde kalp krizlerinin diğer bölgelere göre daha az yaşandığını belirten Kulan "Ege halkı çok enteresan bir halktır nasıl Karadeniz insanı agresif bir yapıya sahipse, Ege halkı ise günü yaşarlar, sakindirler beslenmesi ise Akdeniz mutfağıyla beslenirler. Akdeniz mutfağı bugün kardiyak beslenmede en ön sırada yer alan, özellikle yağ olarak zeytinyağını tercih eden, et olarak keçi etini tercih eden veya balığı tercih eden, sebze yemeğinin de ön planda olduğu tereyağı ile hiç tanışmamış bir yer. Ve dolayısıyla bu bölgede bunlardan ötürü diğer bölgelere göre kalp krizi görünme oranı oldukça azdır" ifadelerini kullandı.




#kalp krizi
#kalp krizi nedenleri
#kalp krizi haritası
8 yıl önce