|

Kanser hakkında 9 gerçek

Günümüzde kanser, dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri. Kanser türleri hakkında her geçen gün yeni bilgiler öğrenmeye devam ediyoruz. Peki kanser hakkında gerçekte ne biliyoruz? İşte kanser hakkında bilinmeyen 9 gerçek...

Yeni Şafak
10:56 - 7/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 07:57 - 7/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak
1

.

Kanser kelimesi Latince “yengeç” kelimesinden gelir


Eski çağlarda doktorlar, ana gövdeden çıkan damarları ya da uzantıları olan tümörleri yengeçe benzeterek “yengeçimsi” yani 'cancerous' kelimesini kullanmışlardı.



2.
Kanser ilk olarak Antik Mısır'da tasvir edildi


Kanserin bilinen ilk tanımına MÖ 1600'lerde bulunan Edwin Smith Papirüs'ünde rastlandı. Papirüste, bir meme kanseri tümörünün yangın tatbikatı adı verilen bir aletle alınması anlatılıyordu. Bu operasyona rağmen hastalık hakkında “tedavisi olmayan” notu düşülmüştü.



3.
Solaryumdan kaynaklanan cilt kanseri vakaları sigaradan kaynaklanan akciğer kanseri vakalarından daha fazla


Yapılan son araştırmalara göre, yalnızca ABD'de her yıl 419.000'in üzerinde solaryumdan kaynaklanan yeni cilt kanseri vakası görülüyor.



4.
Tüm kanserlerin yarısından fazlası önlenebilir


Araştırmacılara göre tüm kanser türlerinin yarısından fazlası ve kansere bağlı tüm ölümlerin neredeyse yarısı önlenebilir. Bu da yılda 2,4 milyon ila 3,7 milyon ölümün önlenebileceği anlamına geliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kanser ölümlerinin ise %80'inin önlenebileceği düşünülüyor.



5.
Bilinen 200'den fazla kanser türü ve alt türü var


Kanser tek bir hastalık değil. Son 10 yılda 200'den fazla kanser türü ve alt türü olduğunu öğrendik. Bu bilgi ile “herkese uyacak tek bir tedavi” yerine kişiye özel tedavi modeline yönelim başladı.



6.
Tüysüz Köstebek Farelerinin Kansere bağışıklıkları var


Bu yeraltı memelilerinin vücutları hiyalüronik asit yönünden zengindir. Bu da vücutta yağ gibi davranarak kanserin büyümesini engeller. Bu buluş, ileride yeni kanser tedavilerine neden olabilir.



7.
Dünya çapında kanserden kurtulmuş 28 milyon insan var


Özellikle son 10 yılda yapılan çalışmalar sayesinde kanser her zaman ölümle sonlanan bir hastalık olmaktan çıktı. Kanser vakalarındaki sayı artmış olsa da kanserden kurtulan vaka sayısında da şimdiye dek görülmemiş bir artış var.



8.
Tüm kanser türlerinin yalnızca %5 ile %10 arasındaki kısmı kalıtsaldır


Pek çok kanser türü kalıtım ve sigara, alkol, yeme düzeni gibi çevresel faktörlerin karışımına bağlı olarak gelişir.



9.
Meme Kanseri sol memede daha sık görülür


Sol memenin kanser üretme olasılığı sağ memeye göre %5 – 10 daha fazladır. Ayrıca vücudun sol tarafı melanomaya (cilt kanseri türü) daha yatkındır. Bunun nedeni ise henüz bilinmiyor.




#Kanser
#Kanser türleri
#kanser hakkındaki gerçekler
8 yıl önce