|

Kanser ilacını sporcular tüketti

Meme kanseri tedavisinde kullanılan “tamoxifen” etken maddeli ilaç, mayıs ayında tükendi. Hastalar karaborsadan ilaç alırken, yaşanan krizin perde arkasında spor salonlarının olduğu belirlendi. Vücut geliştirici etkisi olan ilacın spor salonları tarafından stok yapıldığı ve fiyatının 25 liradan 139 liraya çıkarıldığı ortay açıktı.

Yeni Şafak
12:10 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:34 - 23/10/2017 Pazartesi
Diğer
Kanser tedavisinde kullanılan ilaç spor yapanların stoklaması nedeniyle kara borsaya düştü.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaç spor yapanların stoklaması nedeniyle kara borsaya düştü.

Meme kanseri tedavisinde kullanılan ‘tamoxifen’ etken maddeli ilaç, Türkiye’ye uzun süre önce iki firma tarafından getiriliyordu. İlacın büyük kısmını karşılayan firma, 2017 yılı başlarında pazardan çekilince, diğer firmalar talebi karşılama konusunda yeter siz kaldı.

Elde kalan stoklar mayıs ayında tükenince hastalar karaborsadan ilaç almaya başladı. Birçok kadın, sosyal medyada bir araya gelerek yardım istedi. Bazıları fazla ilaçları paylaştı.

‘Tamoxifen’stoğu yaptılar

Yaşanan krizin ardından, içeriğindeki anti-östrojen maddesi nedeniyle vücut geliştiren elde kalan stok ilaçların spor salonlarına gittiği ortaya çıktı. Bazı hastalar, ilacı spor salonlarında sormaya başladı. Çok sayıda spor salonu, vücut geliştiren üyelerinin kış ayları yaklaştığında 4 hafta boyunca kullanmaları gereken kürler için kanser ilacını aylar öncesinden temin etti.




25 liralık ilacı 139 liraya sattılar

İnternette ise ‘tamoxifen’ etken maddeli iki farklı isimli ilaç, normalin 3-4 katına fiyatlarla satılıyor. Fiyatı 25 ile 52 TL arasında değişiyor. İlaçlardan bir tanesi etken madde ile aynı adı taşıyor. Bu ilaçlar bazı internet siteleri tarafından, istenildiği takdirde bin kutuya kadar temin edilebiliyor. İddialara göre bazı kişiler anlaşmalı oldukları ilaç depoları üzerinden ilaçları temin ederken, ilaç depolarının ilacın promosyonlarını sattığı da ileri sürülüyor. Ancak yurtdışından kaçak getirilmiş olma olasılığı da büyük. İlacın bazı internet sitelerindeki fiyatı ise 139 TL’ye kadar çıkıyor. Siteler, ilacın stoklarda kalmadığını belirtip en az 4 paket alınması gerektiğini tavsiye ediyor.

İlaç satıcısından skandal sözler

Müşteri gibi aranan internet sitesi yetkilisi, ilaç bulunamadığı için 200 kutu stok yaptığını söyleyip ilaca nasıl ulaştığını şöyle anlattı:

  • “Depodan temin ediyorum. Günde 30-40 kutu satıyorum. Kutusu 139 lira. Spor salonları için veriyorum. İlacı depolardan reçetesiz olarak bin adet alabiliyorum. Size bin kutu için adedini 100 liradan yardımcı olurum. İnternette başka bulamazsınız. İlaç depolarından nasıl aldığımız bizim sorunumuz, onu boşverin.Türkiye’de bu ilaç 2 ay sonra hiçbir şekilde bulunamayacak, üretim yok.”

#KAnser
#meme kanseri
#ilaç
#tedavi
#sağlık
6 yıl önce