|

Kaplıca kullanma rehberi

Daha çok romatizmal hastalıkların tedavisinde tercih edilen kaplıca tedavisi aslında birçok hastalığın tedavisinde uygulanabiliyor. Fakat her hasta ve hastalık için her kaplıca iyi gelmeyebilir. Kaplıcada kalma süresi de bunu etkileyebiliyor. Bazı mevsimlerde de kaplıca faydadan çok zarar getiriyor. Özellikle yaz aylarında da kaplıca kullanımına dikkat etmek gerekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:45 - 23/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Genellikle sıcaklığı 20 derecenin üzerinde termal sular olarak adlandırılan ve çeşitli minerallerden zengin doğal sularla yapılan tedavilere kaplıca tedavisi deniyor. Kaplıcayı seviyoruz fakat yanlış kullanabiliyoruz. Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bekir Durmuş ile kaplıcaların doğru kullanımı ve olası yanlış kullanımdaki zararlarını konuştuk.



Yaz mevsimi RİSKLİ


Kaplıca tedavisi için en uygun zaman diliminin genellikle çok sıcak ve çok soğuk olmayan ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bekir Durmuş, “Aşırı sıcak yaz aylarında termal sularla beraber sıcağa tahammülsüzlük ortaya çıkabilir. Ancak her hastalık için farklı dönemler tercih edilebilir. Ayrıca kaplıcanın bulunduğu bölgenin iklimi de önemlidir" diyor.



İltihaplı romatizma varsa gitmeyin!


Her dönemde kaplıcaya gidilemeyeceği gibi her hastalıkta da kaplıcaya başvurmak doğru olmayabiliyor. Doç. Dr. Bekir Durmuş doğru kullanımı ise şöyle belirtiyor:


“Kireçlenme, iltihaplı romatizmanın aktif olmadığı dönemlerde, yumuşak doku romatizmaları, spor yaralanmaları, bel ve boyun ağrıları gibi romatizmal hastalıklarda sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca bazı idrar yolu ve kadın hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, solunum problemleri, karaciğer ve kalp-damar sorunları gibi birçok hastalıkta tercih edilebiliyor."



İstisna: Cilt ve idrar yolu sorunları


Hava sıcaklığı ile beraber termal suların sıcaklığı birleştiğinde vücuttan ciddi anlamda terleme yoluyla su ve mineral kaybı olabiliyor. Bu durumun özellikle kaplıca tedavisini çok fazla tercih eden yaşlı hastalarda tansiyon düşüklüğüne yol açabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Bekir Durmuş devam ediyor:



“Kalp ve böbrek rahatsızlığı olan yaşlılarda önemli sorunlara yol açabilir. Ancak cilt ve idrar yolu hastalıklarında suların mineral özelliklerinden faydalanıldığı için yaz ayları da tedavi için uygun olabilir. Kısaca hastanın hekimi tarafından değerlendirilerek uygun görülmesi durumunda yaz aylarında da kaplıca tedavisi yapılabilir."



Kimler GİREMEZ


Bazı hastalar için kaplıca tedavisi risk taşıyor. Bu hasta gruplarını ise Doç. Dr. Bekir Durmuş şöyle sıralıyor:


* Ateşle seyreden ve bulaşıcı hastalığı olanlar


*Açık yara veya ameliyat yarası kapanmamış hastalar


*Kanser hastaları


*Yüksek tansiyonu olan ve tansiyonu sürekli değişkenlik gösteren hastalar


*Akli dengesi yerinde olmayan hastalar


*Kalp, karaciğer ve böbrek gibi organ yetersizliği olanlar



Gebeler ve kansızlığı olanlar dikkat!

Doç. Dr. Bekir Durmuş ayrıca, “Gebeliğin ilk üç ayından sonra dikkatli olunması gerektiğini ve ağır kansızlığı olan hastalara da genellikle kaplıca önerilmediğini" vurguluyor ve “cilt hastalıklarında genel havuzlarda tedavi yerine, özel tedavi odaları tercih edilmelidir" diyor.



Komşu tavsiyesi ile gitmeden düşünün


Yaygın görülen bel ağrıları için de özellikle konu komşu tavsiyesi ile de kaplıcalara gidilebiliyor. Fakat her bel ağrısının aynı olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Bekir Durmuş burada dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapıyor:



“Bel ağrılarının bazısı mekanik nedenli, bazısı iltihabi kökenli ve bazısı da kemik erimesine bağlı olabilir. İnsanlar beli ağrıyan birine 'falanca kaplıca bel ağrısına iyi geliyor, ben gittim hiçbir şeyim kalmadı' diye tavsiyede bulunabiliyor. O hastanın bel ağrısının nedeni, herhangi bir riski olup olmadığı gibi birçok faktör göz önüne alınmadan hastalar kulaktan dolma bilgilerle yönlendirilebiliyorlar. Çoğu zaman da hasta bu durumlarda zarar görüyor veya yeterli faydayı elde edemiyor."



Önerilere uyun


Hangi hastalığa kaç derece suyun iyi geldiği, hangi minerallerin hangi hastalık için uygun olduğu da ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Bunları da hidroklimatoloji ve fizik tedavi uzmanları bilebiliyor. Doç. Dr. Bekir Durmuş konuya dikkat çekiyor: “Kaplıcalardan maksimum düzeyde yarar görmek ve en az düzeyde zarar görmek için mutlaka konunun uzmanı hekimlerle görüşülmelidir. Uzman hekimin gerekli tetkik ve değerlendirmelerinden sonra önerdiği kaplıcada önerdiği süreye göre tedavi olunmalıdır."




#Kaplıca
#romatizmal hastalıklar
#Bekir Durmuş
9 yıl önce