|

Karadeniz'in midye ve salyangozları temiz

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü tarafından TÜBİTAK'ın desteği ile 3 yıl süren ve denizdeki kirliliği en iyi yansıtan midye ve salyangozlar üzerinde yapılan araştırmada elde edilen verilerin insan sağlığını olumsuz etkilemediği ortaya çıktı.

Yeni Şafak
12:43 - 22/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:01 - 22/02/2017 Çarşamba
AA
 Bilim adamları, "temize çıkan" Karadeniz'deki canlıların güvenle tüketilebileceğini bildirdi.
Bilim adamları, "temize çıkan" Karadeniz'deki canlıların güvenle tüketilebileceğini bildirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteği ile 3 yıl süren araştırma sonucunda elde edilen veriler, Karadeniz'deki midye ve salyangoz gibi canlılarda tespit edilen radyoaktif kirliliğin, insan sağlığını olumsuz etkilemeyecek düzeyde olduğunu ortaya koydu.



  1. Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Çevik, yaptığı açıklamada, üç yıldır üzerinde çalıştıkları, "Doğu Karadeniz Bölgesi Denizel Ortamının Ağır Metal Kirliliğinin Tespiti ve Midye (mytlis Galloprovincalis) Türünde Bazı Ağır Metallerin Adsorbsiyon Kapasitelerinin Ortaya Konması" projesini tamamladıklarını söyledi.

Denizde 16 noktadan örnek alındı


Yaklaşık 300 bin lira maliyetli projede, KTÜ ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden zaman zaman değişmekle birlikte 8-12 kişinin görev aldığını belirten Çevik, araştırmacıların, Artvin'in Hopa ilçesinden başlayarak Ordu sınırına kadar denizde 16 noktadan aldıkları örnekler üzerinde çalıştığını ifade etti.



  • Çevik, numunelerin toplanması, laboratuvar ortamında çalışılması gibi çeşitli unsurlar göz önünde bulundurulduğunda, araştırmayı disiplinlerarası iş birliği gerektirmesi dolayısıyla büyük zahmetler sonucunda tamamladıklarını vurguladı.

Çevik, bilimsel çalışmaların insanlık için yapıldığını belirterek, "Bilimsel çalışmalarda, insan sağlığının en üst düzeye oturtulması amaçlanır. İnsanoğlunun daha konforlu, iyi yaşaması hedeflenir. Bu projeden elde ettiğimiz sonuçlarla hem Karadeniz'deki durumu ortaya koymayı hem de ülkemizin ticari bir ürünü olan midyenin kalitesini veya zararlı olmadığını göstermeyi amaçladık." dedi.




#Karadeniz Teknik Üniversitesi
#Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
#Midye
#Salyangoz
7 yıl önce