|

Karagöz dünya turunda

Gölge Tiyatrosu'nun en önemli figürü Karagöz'ün 500. yılına ithafen düzenlenen “Karagöz" sergisi Topkapı Sarayı'nda açıldı. Karagöz ustası Cengiz Özek, seçkinin İstanbul'dan sonra İspanya ve Tayvan'da sergileneceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:12 - 16/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Topkapı Sarayı'nda 
düzenlenen sergi 29 Ekim'e 
dek ziyaret edilebilir.
Topkapı Sarayı'nda düzenlenen sergi 29 Ekim'e dek ziyaret edilebilir.

Topkapı Sarayı Müzesi ve İstanbul Karagöz Kukla Vakfı(İKKSV) işbirliğiyle Gölge Tiyatrosu'nun 500. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan "Karagöz" sergisi açıldı. Topkapı Sarayı'nda 29 Ekim'e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olan sergide, İstanbul Karagöz Kukla Vakfı başkanı Cengiz Özek’in koleksiyonundan 70’in üzerinde seçki yer alıyor.


KUŞAKLAR ARASI ÇALIŞMA

İKKV olarak Karagöz’ün bu topraklara gelişinin 500. yılını ulusal ve uluslararası platformda kutladıklarını söyleyen Özek, serginin daha önce Belçika, Polonya, Macaristan, Almanya'ya gittiğini söyledi. Özek şöyle konuştu: “Bu sergiyi dünyada gezdiriyoruz. Buradan sonra İspanya ve Tayvan’a da götüreceğiz. İstanbul'da da sergiler bir yanda devam edecek. 500. yıl herkesi heyecanlandırdı.” Serginin iki bölümden oluştuğunu ifade eden Özek, “İlk bölümde benim çalışmalarım yer alıyor. İkinci kısımda ise gördüğüm, duyduğum, bildiğim koleksiyonlardan satın aldığım figürler yer alıyor. Onların içinde 18. yüzyılının sonlarından figürler de mevcut. Ünlü saray Karagözcü'sü Nazif Efendi’nin eserleri var. Hayali Memduh'un eserleri var. Son zamanımızın bütün meşhur Karagözcü'lerinin hocası olan Ragıp Tuğtekin'in eserleri var. Nazif Efendi, Rağıp Tuğtekin'in hocası. Rağıp Tuğtekin de benim hocam. Yani burada kuşaklar arası Karagöz çalışmalarını görmek mümkün” dedi.

HARİTAYLA KEŞFEDİLECEK

Sergide eski sanatçılarla günümüz Karagöz yapımcılarının Karagöz'e olan yaklaşımlarının özetini görebileceğimizi anlatan Özek, “Küçük bir harita oluşturduk. Bu harita ile Karagöz'ün dünyasının nasıl geniş olduğunu görüyoruz. Karagöz, İstanbul'a geldikten sonra inanılmaz bir coğrafyayı Balkanlar'ı, Kuzey Afrika'yı ve Ortadoğu'yu etkiliyor ve hala kendi varlığını sürdürüyor. Ne mutlu bize ve ne mutlu Karagöz'e... Aslında bir zamanlar utandırılmaya mecbur etttiğimiz sanatımızın ne kadar evrensel bir alanda insanları etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini de gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

  • Saray koleksiyonu da açılacak
  • Topkapı Sarayı’nda bundan 33 sene önce de bir sergi açtığını söyleyen Karagöz sanatçısı Cengiz Özek, “Sarayda bir sergi açmak kolay değil. Bu Topkapı Sarayı'ndaki ikinci sergim. İlk sergimi ise 17 yaşında açtım. Sarayın bünyesinde bulunan Karagöz koleksiyonu da restorasyon çalışmaları bitince sergilenecek. Hatta İslam Eserleri Müzesi’nden de bir müjde var. Oradaki Karagöz figürleri de sergilenecek. Önümüzdeki günlerde ise büyük bir Karagöz sergisi de bekliyor bizleri” dedi.
#Karagöz
#Hacivat
#Cengiz Özek
7 yıl önce