|

'Kartpostallarla Kayıp Suriye'

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi'nde yayımlanan, tarihçi yazarlar Önder Kaya ve Ahmet Apaydın'ın özel arşivlerine ait 21 kartpostal, Osmanlı Suriye'si hakkında önemli bilgileri göz önüne seriyor.

Yeni Şafak
14:54 - 14/02/2016 Pazar
AA
 Fotoğrafta, Fransız saldırısı sonucu Şam'ın harap hale gelmiş hali de yer alıyor.
Fotoğrafta, Fransız saldırısı sonucu Şam'ın harap hale gelmiş hali de yer alıyor.

Derginin şubat sayısının ekinde, Osmanlı Devleti'nin Yavuz Sultan Selim Han devrinde yönetimine aldığı ve büyük önem verdiği Suriye'nin kartpostallarda kalan fotoğraf ve resimleri yayımlandı.



"Kartpostallarla Kayıp Suriye" başlığıyla yayımlanan kitapçıkta, tarihçi yazarlar Kaya ve Apaydın'ın özel arşivinden çıkan 21 kartpostalın fotoğrafları yer alıyor. Kartpostallar, Osmanlı döneminde Suriye'deki eserler ve yaşama dair zengin bir içerik sunuyor.




Fotoğraflar arasında, Suriye'deki yaşam karelerinin yanı sıra 1925'teki Fransız bombardımanı sonrası Şam şehrinin harap olmuş hali ile Babü'ş Şarki, Cam Fabrikası, Emevi Camisi, Hamidiye Çarşısı, Hicaz Demiryolu Şam İstasyonu ve Selahaddin Eyyübi Türbesi gibi tarihi yerler bulunuyor.




Kitapçıkta, Osmanlı himayesine girmesinden itibaren Suriye'nin tarihi, sosyal ve coğrafi yapısı ve burada yapılan eserler hakkında bilgiler de veriliyor.



"Osmanlı gitti, Suriye harap oldu"


Suriye'nin 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı modernleşmesinin en önemli merkezlerinden biri olduğunun belirtildiği kitapçıkta, şunlar kaydediliyor:



"Şam Valiliği yapan Mithat Paşa zamanında Mithat Paşa Çarşısı kuruldu. Yine Sultan II. Abdülhamid, şehrin sembol yapılarından olan Hamidiye Çarşısı'nı tesis etti. Osmanlı'nın idari anlamda Suriye ile bağı, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kesilse de bölgenin Türkiye topraklarıyla sosyo-kültürel bağları halen devam etmektedir. Yazık ki Suriye, iç savaşta geri dönüşü olmamak üzere çok şeyini kaybetti. Kaybedilenlerin tam bilançosunu görmek için ne yazık ki bu savaşın tez elden bitmesini beklemek gerek."




#kartpostal
#Suriye
#Yedikıta
8 yıl önce